Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τους κλέβουν και την επιστροφή του ΦΠΑ

Επιμένει η κυβέρνηση στη συνέχιση της κατάφωρης αδικίας που προκαλεί η πολιτική της αναφορικά με το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ στους παραγωγούς χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών.

Το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε Ερώτηση πέντε βουλευτών του ΚΚΕ για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους παραγωγούς χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών από τη μηδαμινή επιστροφή ΦΠΑ μετά την εφαρμογή του νέου κοινοτικού κανονισμού, αναφέρει με λίγα λόγια ότι καλώς γίνεται αυτή η αδικία. Στο σχετικό απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, αφού παραθέτονται μια σειρά οδηγιών της ΕΕ και εγκυκλίων του υπουργείου Οικονομικών, γνωστοποιείται ότι η επιστροφή του ΦΠΑ δεν υπολογίζει στην τιμή παραγωγού τις απευθείας επιδοτήσεις. Ομως μετά την άρνηση, ακολουθεί η κοροϊδία. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι για λόγους ευαισθησίας... θα μελετήσει το θέμα.

Τι έχει γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση; Μέχρι πριν από δύο χρόνια οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών εισέπρατταν ως ελάχιστη τιμή γύρω στις 46 δραχμές το κιλό. Με την αλλαγή του κοινοτικού κανονισμού, η επιδότηση που δινόταν στους μεταποιητές, μετατράπηκε ως απευθείας επιδότηση στους παραγωγούς. Το αποτέλεσμα ήταν οι παραγωγοί να εισπράττουν ως εμπορική τιμή από μερικές δεκάρες μέχρι 10 δραχμές το κιλό. Παράλληλα, η επιδότηση λόγω των προστίμων συνυπευθυνότητας, καθηλώθηκε στις 26 δραχμές το κιλό. Το ζήτημα όμως είναι ότι με την αλλαγή του κοινοτικού καθεστώτος, ο υπολογισμός της επιστροφής του ΦΠΑ γίνεται με βάση τον εξευτελιστικό τζίρο που κάνουν οι παραγωγοί με βάση τις εξευτελιστικές τιμές που διαμόρφωσαν οι έμποροι - μεταποιητές με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι η επιστροφή του ΦΠΑ τα δύο τελευταία χρόνια να είναι ακόμα πιο εξευτελιστική. Ομως οι παραγωγοί για να βγάλουν πέρα την παραγωγή, πληρώνουν στο ακέραιο τον αντιλαϊκό φόρο που λέγεται ΦΠΑ για την αγορά εφοδίων, αλλά δε δικαιούνται της αντίστοιχης επιστροφής, επειδή έτσι το θέλει η κυβέρνηση. Αν αυτό δεν αποτελεί κυβερνητική παρανομία και αδικία, τότε τι είναι;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ