ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αυξάνονται η φτώχεια και τα βάρη για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά

Διλήμματα επιβίωσης σε μια από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες στον κόσμο...

Δυναμώνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των Βρετανών εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση
Δυναμώνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των Βρετανών εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση
Η νέα τεράστια φοροεπιδρομή σε βάρος των εργαζομένων και του λαού στη Βρετανία, όπως και οι νέες περικοπές σε κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη αναγκών τους, τις οποίες ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, έρχονται να «απογειώσουν» την επίθεση ενάντια σε εκατομμύρια εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Σε μια από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες στον κόσμο, μέλος του G7, εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία, τεράστιες ελλείψεις σε Υγεία και Παιδεία, σε μια συνεχή πορεία επιδείνωσης πριν και μετά το Brexit, επιβεβαιώνοντας ότι τίποτα θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι λαοί μέσα στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ακόμα και στις ισχυρότερες «μητροπόλεις» του.

Χαρακτηριστικά, εδώ και χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Σήμερα, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία τον ανεβάζουν σε τουλάχιστον 14,5 εκατομμύρια άτομα (σε συνολικό πληθυσμό περίπου 67 εκατ. ανθρώπων), εκ των οποίων τα 4,3 εκατομμύρια είναι παιδιά. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η φτώχεια χτυπά την πόρτα των περισσότερων λαϊκών νοικοκυριών με διάφορες μορφές, ακόμα περισσότερο με την εκτίναξη του πληθωρισμού που ξεπέρασε το 11%, σπάζοντας ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών...

Το δίλημμα φαγητό ή ζεστασιά...

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι αρκετές οικογένειες αντιμετωπίζουν το δίλημμα, ιδιαίτερα τον φετινό χειμώνα, εάν θα φάνε τρία γεύματα το 24ωρο ή θα ζεσταθούν...

Οι χαμηλοί μισθοί που εξανεμίζονται από την ακρίβεια, οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση στα τιμολόγια της Ενέργειας, πριν και ακόμα περισσότερο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φουντώνουν τις ουρές των ανθρώπων που βασίζουν την επιβίωσή τους στις λεγόμενες «τράπεζες τροφίμων».

Ενδεικτικά, τα στοιχεία της βρετανικής οργάνωσης αρωγής The Trussell Trust αναφέρουν πως μεταξύ Απρίλη και Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους δόθηκαν πάνω από 1,3 εκατομμύρια κούτες τροφίμων, αριθμός ρεκόρ εδώ και δεκαετίες. Από αυτές τις κούτες οι 500.000 πήγαν σε οικογένειες με μικρά παιδιά.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πλέον, ένας στους πέντε λήπτες βοήθειας από τις «τράπεζες τροφίμων» είναι εργαζόμενος, και όχι άνεργος. Αρκετοί δε από αυτούς ασκούν το επάγγελμα του νοσηλευτή. Ανθρωποι που πάλεψαν με νύχια και με δόντια στο πλευρό των ασθενών μέσα στην πανδημία, παραμένουν έως σήμερα κακοπληρωμένοι και εξαντλημένοι από τις αδιάκοπες υπερωρίες και τις άσχημες συνθήκες δουλειάς...

Σήμερα, στην πέμπτη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία του κόσμου, ο αριθμός των περίπου 2.500 «τραπεζών τροφίμων» ξεπερνά (σύμφωνα με ρεπορτάζ του businessinsider.com τον περασμένο Σεπτέμβρη) τον αριθμό των 1.463 εστιατορίων πρόχειρου φαγητού «McDonald's». Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στο Λονδίνο...

Στοιχεία του foodfoundation.org.uk τον περασμένο Απρίλη κατέγραφαν πως πάνω από 6,8 εκατ. ενήλικοι στη Βρετανία τρώνε μικρότερες μερίδες φαγητού λόγω φτώχειας ή παραλείπουν γεύματα επειδή δεν έχουν αρκετά χρήματα.

Επίσης, το ίδιο ίδρυμα κατέγραψε περίπου 2,4 εκατ. ενήλικες που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ούτε ένα πλήρες γεύμα τη μέρα.

Την ίδια ώρα, το κόστος της Ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά έχει αυξηθεί μέσα στο τελευταίο 12μηνο πάνω από 100%.

Τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ons.gov.uk) τον περασμένο Οκτώβρη αναφέρουν αύξηση του κόστους θέρμανσης κατά 130% σε σχέση με πέρσι.

Στοιχεία του ιδρύματος National Energy Action and Food Foundation αναφέρουν ότι κατά μέσο όρο ο ετήσιος λογαριασμός ρεύματος έχει αυξηθεί από τις 1.271 στερλίνες στις 2.801 μέσα στο τελευταίο 12μηνο. Το ίδιο ίδρυμα τον περασμένο Σεπτέμβρη ανακοίνωσε πως το 28% των γονιών έχουν μειώσει την ποσότητα τροφίμων που αγοράζουν για να αντεπεξέλθουν στους λογαριασμούς ρεύματος. Το ποσοστό αυτό σήμερα θεωρείται πως έχει σχεδόν διπλασιαστεί μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από 1η Οκτώβρη...

Στα στοιχεία του Οκτώβρη για τον πληθωρισμό καταγράφεται ότι οι τιμές των βασικών τροφίμων αυξήθηκαν 16,4% το τελευταίο 12μηνο (η μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβρη του 1977), ενώ τα τιμολόγια ηλεκτρισμού ανέβηκαν τουλάχιστον 24%, παρά τα διαφημιζόμενα κυβερνητικά μέτρα «στήριξης» των νοικοκυριών.

Μεγάλη επιβάρυνση και στα στεγαστικά δάνεια

Η αύξηση του κόστους της στέγης, λόγω ακριβών ενοικίων και αύξησης των επιτοκίων δανεισμού από την Τράπεζα της Αγγλίας (ως την άνοιξη του 2023 θα έχουν ανέβει κατά 4,75%), είναι ακόμη ένα τεράστιο πρόβλημα για πολλά νοικοκυριά.

Η αύξηση των επιτοκίων μέσα στο τελευταίο 12μηνο έχει προσθέσει στη μηνιαία δόση ενός μέσου στεγαστικού δανείου ύψους 146.000 στερλινών με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου άλλες 200 στερλίνες. Αυτή η αύξηση υπολογίζεται πως μέχρι τους πρώτους μήνες του 2023 θα αναγκάσει περίπου 1,8 εκατ. δανειολήπτες στεγαστικών δανείων να κάνουν νέα ρύθμιση στα δάνειά τους, που σημαίνει νέα οικονομική επιβάρυνση σε βάθος μεγαλύτερου χρόνου.

Παράλληλα, περιορίζονται σημαντικά οι νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε λίστες αναμονής στο σύστημα Υγείας

Η ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση επεκτείνεται και στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Η κατάσταση στο περιβόητο βρετανικό ΕΣΥ (NHS) έχει φτάσει στο «κόκκινο», ως αποτέλεσμα της λιτότητας διαρκείας, της μείωσης των κρατικών δαπανών για την Υγεία, της χρόνιας υποστελέχωσης και της εξουθένωσης του νοσηλευτικού, ιατρικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού, ιδιαίτερα κατά την πανδημία.

Οσοι Βρετανοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (ακόμη και καρκινοπαθείς) εγκλωβίζονται στα «αζήτητα» των τεράστιων λιστών αναμονής, λόγω και της μετατροπής του NHS σε «σύστημα Υγείας της μιας νόσου» την περίοδο της πανδημίας.

Ως το τέλος Σεπτέμβρη σχεδόν 7,1 εκατ. άνθρωποι περίμεναν ιατρική ή νοσοκομειακή περίθαλψη (αριθμός - ρεκόρ από τον Αύγουστο του 2007, οπότε άρχισαν να καταγράφονται τέτοια στοιχεία). Από αυτούς το 1/5 περιμένει πάνω από 18 μήνες.

Στα Επείγοντα των νοσοκομείων η αναμονή κατά μέσο όρο ξεπερνά το 12ωρο.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Ενωση νοσηλευτών «Royal College of Nursing» ανακοίνωσε μια άνευ προηγουμένου απεργία στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας μέσα στις επόμενες βδομάδες, διεκδικώντας μεταξύ άλλων αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προετοιμάζουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, σε πρόσφατα στοιχεία της, η βρετανική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε τουλάχιστον 500.000 εργαζόμενους που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους λόγω της κακής τους υγείας μετά την πανδημία. Περίπου 2,5 εκατομμύρια άλλοι ανέφεραν την υγεία τους ως λόγο που δεν μπορούσαν να εργαστούν αυτό το καλοκαίρι, καθώς υπέφεραν μεταξύ άλλων από χρόνιες παθήσεις ή προβλήματα ψυχικής υγείας, με τη μεγαλύτερη αύξηση να αναφέρεται από νεότερους ηλικίας 25 - 34 ετών. Οι τομείς του λιανικού εμπορίου, των μεταφορών και της εστίασης επηρεάστηκαν περισσότερο από την αύξηση των μακροχρόνιων ασθενειών.

Υπό χρεοκοπία 9 στα 10 σχολεία στην Αγγλία

Την ίδια ώρα, εκρηκτική κατάσταση διαμορφώνεται και στην Παιδεία.

Στοιχεία της Εθνικής Ενωσης Διευθυντών Σχολείων (National Association of Head Teachers, NAHT), επισημαίνουν ότι μέχρι την επόμενη σχολική χρονιά (2023 - 2024) 9 στα 10 σχολεία θα μείνουν χωρίς χρήματα στα ταμεία τους για τη διεκπεραίωση βασικών λειτουργιών και την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η θέρμανση, η ηλεκτροδότηση, η σίτιση των μαθητών κ.ά.

Στην έρευνα του ΝΑΗΤ προβλέπεται ότι μέχρι το 2024 το έλλειμμα των σχολικών ιδρυμάτων μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. λίρες.

Οι διευθυντές των σχολείων προειδοποιούν ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μέτρα όπως απολύσεις εκπαιδευτικών και απαραίτητου υπαλληλικού προσωπικού, καθώς και μείωση διδακτικών ωρών.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης δεν μένει αναπάντητη: Σωματεία και εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους πραγματοποιούν σημαντικές απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και δουλειά με δικαιώματα.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Μέτρα 55 δισ. με σκληρή λιτότητα και φοροαφαίμαξη του λαού

Νέα φοροαφαίμαξη του βρετανικού λαού και ακόμη μεγαλύτερες περικοπές δημοσίων δαπανών περιλαμβάνει το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού που παρουσίασε χτες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζ. Χαντ.

Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα προβλέπουν αύξηση εσόδων και «εξοικονόμηση» 55 δισ. λιρών για τα ταμεία του αστικού κράτους, ενώ την ίδια ώρα οι στρατιωτικές δαπάνες μένουν αλώβητες στο 2% του ΑΕΠ, με βάση τις περιβόητες ΝΑΤΟικές νόρμες.

Μεταξύ άλλων, από το «πάγωμα» των φορολογικών ορίων, οι πενιχρές αυξήσεις μισθών των εργαζομένων που υπολείπονται έτσι κι αλλιώς κατά πολύ του διψήφιου πληθωρισμού, θα σημάνουν νέα φοροαφαίμαξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, εξαιτίας των νέων φορολογικών μέτρων, θα αυξηθεί η φορολογική κλίμακα για 3,2 εκατομμύρια νέους φορολογούμενους, ενώ άλλα 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους έως το 2027-8.

Επίσης, προβλέπεται πως το βιοτικό επίπεδο θα μειωθεί κατά 7% την επόμενη διετία.

Αναμένεται αύξηση του κόστους διαβίωσης και από την αύξηση των δασμών στα καύσιμα που προβλέπεται να ανέλθει στο 23% έως τον ερχόμενο Μάρτη, αλλά και από την επιβολή τελών κυκλοφορίας σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2023. Η αύξηση των δασμών στα καύσιμα είναι η μεγαλύτερη από την Πρωτοχρονιά του 2011.

Κατά τα άλλα, επιχειρώντας να επιμερίσει την τεράστια κερδοφορία των ενεργειακών μονοπωλίων για τη στήριξη και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει στο 35% από 25% τον έκτακτο φόρο στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και να τον επεκτείνει στις εταιρείες παραγωγής Ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Στο μεταξύ, η OBR, η βρετανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό, επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% και το 2023.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ