INTIME NEWS |
Την αβεβαιότητα ενισχύει και το γεγονός ότι η ενημέρωση του κόσμου για τους χώρους συγκέντρωσης στο ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρότερου σεισμού ελάχιστα έχει αλλάξει, με εξαίρεση ίσως κάποια καλύτερη χαρτογράφηση των ευπαθών ομάδων μετά από την ενεργή παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Θήρας. Η παρουσία περισσότερων επιστημόνων με περισσότερους σεισμογράφους και τεχνητά μέσα είναι επίσης επιβεβαίωση για την ανάγκη μόνιμης παρακολούθησης όλο τον χρόνο και αυτής της περιοχής με έντονη ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα.
Τις τελευταίες μέρες και με βάση τις μετρήσεις που αξιολογούν, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «μαγματικές διαδικασίες», δηλαδή μια κίνηση μάγματος στον μέσο φλοιό της γης στα 10-12 χιλιόμετρα περίπου από την επιφάνεια, που μπορεί να προκαλέσει ηφαιστειακές εκρήξεις αλλά χαμηλής έντασης.
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε χτες ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς: «Το μάγμα μπήκε κάτω από την Καλντέρα, το έχουμε εντοπίσει στα 3 χιλιόμετρα, ανήλθε εκεί μέχρι τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, στη συνέχεια διέφυγε προς την κατεύθυνση του Κολούμπο, πέρασε από το Κολούμπο και κατευθύνθηκε στην Ανυδρο. Ολη η ακολουθία, αυτοί οι χιλιάδες σεισμοί και ο σημερινός με τα 5,1R συμβαίνουν κοντά στην Ανυδρο, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από τη νησίδα αυτή».
Επίσης δηλώνουν ότι έχουν καταγράψει «κίνηση της νησίδας Ανυδρος προς δυτικά και προς τα κάτω, περίπου 7 χιλιοστά την ημέρα», ενώ εκτιμούν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για μήνες.
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους κατοίκους, στους μαθητές και στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, που δοκιμάζονται από την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση:
«Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, καθώς διανύουμε τη δεύτερη βδομάδα χαμένων μαθημάτων και με την αβεβαιότητα να παραμένει για το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά σόου και να δώσει ουσιαστικές λύσεις. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως καθολική απάντηση σε κάθε πρόβλημα, ειδικά όταν οι συνθήκες την καθιστούν ανεπαρκή και αναποτελεσματική. Η ασφάλεια και η ψυχική υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα». Συγκεκριμένα, για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τονίζει:
«Απαιτείται ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων, των δημόσιων κτιρίων και των κατοικιών από ειδικούς μηχανικούς, ώστε να εκδοθούν άμεσα πιστοποιητικά καταλληλότητας και στατικής επάρκειας. Κανένα σχολείο δεν πρέπει να λειτουργήσει εάν δεν διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλειά του, ενώ όσες δομές κριθούν ακατάλληλες πρέπει να ανακαινιστούν ή να αντικατασταθούν με νέες εγκαταστάσεις.
Γενναία χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.
Οι τοπικές υπηρεσίες των δήμων, των Περιφερειών και όλων των αρμόδιων φορέων πρέπει να ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τόσο της τρέχουσας κρίσης όσο και της περιόδου αποκατάστασης που θα ακολουθήσει. Οι δημόσιες δομές πρέπει να λειτουργούν επαρκώς για να στηρίξουν τους κατοίκους και τις οικογένειες που έχουν πληγεί από το φαινόμενο.
Είναι απαραίτητο να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά των εκπαιδευτικών, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια. Παράλληλα, απαιτείται η πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα αναλάβουν πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία για τους μαθητές που έχουν χάσει διδακτικές ώρες λόγω της κατάστασης. Το βάρος της κρίσης δεν μπορεί να πέσει στους ώμους των μαθητών ούτε να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες στην Εκπαίδευση.
Απαιτούνται άμεσα παιδαγωγικά μέτρα για την κάλυψη και εμπέδωση της ύλης, ώστε οι μαθητές να μη μείνουν πίσω στις γνώσεις τους. Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, να αναπροσαρμοστεί η διδακτέα ύλη σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες των μαθητών και να αποφευχθεί η διεξαγωγή εξετάσεων στο τέλος της χρονιάς. Σε μια περίοδο τόσο μεγάλης αβεβαιότητας, δεν μπορεί να επιβαρύνονται οι μαθητές με επιπλέον πίεση και άγχος για την κάλυψη ύλης που χάθηκε λόγω εξωγενών συνθηκών.
Να ληφθούν ειδικά μέτρα ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών μας.
Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφθεί αύριο Τετάρτη πληγείσες περιοχές
Πολλές περιοχές στο νησί παραμένουν για μέρες κάτω από το νερό |
Πρόκειται για προβλήματα που με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, επαναλαμβάνονται, με τις πιο πρόσφατες μεγάλες ζημιές να σημειώνονται πριν από περίπου 4 χρόνια από τον «Ιανό», χωρίς να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, από το επιλεκτικά ανίκανο κράτος να προστατέψει τον λαό και την περιουσία του.
«Για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε επιλεκτικά ανίκανος να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού μας από τα πλημμυρικά φαινόμενα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ, απαιτώντας άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία στο 100%, αντιπλημμυρικά έργα που να θωρακίζουν όλο το νησί, ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και έστω και τώρα άμεση ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας.
Συνεχίζοντας επισημαίνει: «Εύλογα μπορεί πλέον να αναρωτηθεί κανείς, γιατί όταν βρέχει ή δεν βρέχει, όταν φυσά ή δεν φυσά, όταν έχει ήλιο ή δεν έχει, όταν χιονίζει ή όχι, συμβαίνουν τακτικά τέτοιας έκτασης και έντασης καταστροφές και κάθε φορά κράτος και Τοπική Διοίκηση να τα φορτώνουν όλα στα ίδια τα καιρικά φαινόμενα και στην κλιματική αλλαγή;».
Ειδικά για τις ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών για την κατάσταση υπογραμμίζει: «Η αλήθεια βρίσκεται, όμως, στην πολιτική του κόστους - οφέλους που υμνούν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές των κομμάτων του συστήματος ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι παρατρεχάμενοί τους και στην οποία δεν είναι επιλέξιμες και προτεραιοποιημένες οι δαπάνες για τα ολοκληρωμένα σχέδια πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Η απάντηση βρίσκεται στο ότι διαχρονικά οι κρατικοί μηχανισμοί και η Τοπική Διοίκηση (δήμοι και Περιφέρεια) δεν ολιγωρούν απλά στην υλοποίηση τέτοιων έργων και υποδομών, αλλά τα θεωρούν "κόστος", αφήνοντας να διακινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Γιατί το κόστος της αποκατάστασης μιας καταστροφής λογίζεται από το κεφάλαιο και το κράτος μικρότερο σε σχέση με το κόστος της ουσιαστικής πρόληψης.
Στην ίδια λογική και την ίδια ώρα θεωρούν αναγκαίες και κατά προτεραιότητα τις χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή έργων - βιτρίνα που εξυπηρετούν κυρίως το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο».
Κλιμάκιο της ΤΕ θα περιοδεύσει αύριο, Τετάρτη, εκ νέου σε πληγείσες περιοχές, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.
Τέλος, ανακοινώσεις απαιτώντας μέτρα προστασίας του λαού, της περιουσίας του, όπως επίσης και της εκπαιδευτικής κοινότητας, εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αργοστολίου.
Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Τρίτη, στις 19.00, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρογέως 4), συγκέντρωση με θέμα «Η αντισεισμική θωράκιση στον βωμό του κέρδους. Αμεσα μέτρα Πολιτικής Προστασίας. Οι θέσεις του ΚΚΕ» με ομιλητές τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ, και τον Μπάμπη Λουτσέτη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, δομοστατικό πολιτικό μηχανικό, μέλος της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας - παράρτημα Χανίων.