ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Κινητοποιήσεις για οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στην Καρδίτσα
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στην Καρδίτσα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στον Πύργο, ενάντια στην ασυδοσία των γαλακτοβιομηχανιών που προσπαθούν να επιβάλουν ακόμη μια μείωση στις τιμές του γάλακτος, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 17/9 η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία μέχρι τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαμαρτυρόμενοι πέταξαν γάλα και σανό, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που σπρώχνει για μια ακόμη χρονιά προς τα κάτω τις τιμές παραγωγού.

Οπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, οι τιμές που λαμβάνουν από τις γαλακτοβιομηχανίες για την αγορά της φετινής παραγωγής κυμαίνονται 15-20 λεπτά κάτω από τις περσινές, ενώ μικρότερες επιχειρήσεις αξιώνουν τιμές ακόμη και 55 λεπτά το κιλό το αιγοπρόβειο.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θέτοντάς του το ζήτημα, όπως επίσης και προβλήματα που αφορούν καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων για καταστροφές από καιρικά φαινόμενα προηγούμενων ετών, την ελλιπή δακοκτονία, αλλά και την πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας να αυξήσει τις τιμές που καταβάλλουν οι αγρότες για τη χρήση αρδευτικού νερού κατά 5 ευρώ το στρέμμα.

Η Ομοσπονδία τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά του νομού, με στόχο τη συμβολή στην προσπάθεια δημιουργίας νέων αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων σε περιοχές που σήμερα δεν υπάρχουν ή έχει ατονίσει η δράση τους, αναμένοντας παράλληλα τις αγωνιστικές αποφάσεις που θα ληφθούν από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στη Φθιώτιδα

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Φθιώτιδας για το ελλιπές πρόγραμμα δακοκτονίας πραγματοποίησαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελασγίας και Στυλίδας - Εχιναίων.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη και διαμαρτυρήθηκαν για τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη ψεκασμών: Φέτος ξεκίνησαν τον Αύγουστο, όταν το πρόβλημα ήταν ήδη ορατό, ενώ θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τις αρχές Ιούνη, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για μεγάλη ζημιά στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου.

Η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι ήδη προγραμματίζουν τα επόμενα βήματά τους, που θα συγκεκριμενοποιηθούν σε συνελεύσεις τις επόμενες μέρες, προκειμένου να διεκδικήσουν: Εκτίμηση της ζημιάς από την καθυστερημένη έναρξη της δακοκτονίας. Αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών. Κάλυψη του κόστους σε όσους ελαιοπαραγωγούς προέβησαν σε δακοκτονία με ίδια μέσα μετά από προτροπή της Περιφέρειας. Να ενημερωθούν για το ποσό που συγκεντρώθηκε πέρσι και πρόπερσι από το χαράτσι του 2%, ποιο το κόστος της δακοκτονίας και ποια τα αποτελέσματά της. Κατάργηση του χαρατσιού του 2% υπέρ δακοκτονίας. Δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους, έγκαιρα και έγκυρα. Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού, διοικητικού και εργατικού προσωπικού από την Περιφέρεια για την εκτέλεση και τον έλεγχο της δακοκτονίας.

Στην Καρδίτσα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Καρδίτσα οργάνωσε χτες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), ζητώντας την απλούστευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την επικαιροποίηση των γεωτρήσεων που έχουν στα χωράφια τους, ώστε να είναι ενταγμένοι στο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος.

Οι αγρότες ζητούν από τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους δήμους, να απλουστεύσουν τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται η διαδικασία - π.χ. η βεβαίωση άδειας χρήσης νερού μπορεί να χορηγηθεί ενδοϋπηρεσιακά από την Περιφέρεια - καθώς και να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών (λήγει στις 30/9).

Το μόνο που ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ είναι ότι έως το τέλος Σεπτέμβρη θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της μέχρι τις 4 μ.μ. και η εξυπηρέτηση από τις 2 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. θα γίνεται με βάση τη σειρά προσέλευσης και χωρίς νούμερα από το σύστημα σειράς προτεραιότητας.

Σε δηλώσεις του, ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, τόνισε ότι οι περίπου 5.000 αγρότες στο νομό Καρδίτσας - το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σε όλη τη χώρα - που καλούνται να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των γεωτρήσεων που έχουν στα χωράφια τους, αντί να ασχοληθούν με τις αγροτικές τους δραστηριότητες που είναι «στο φόρτε τους», στήνονται στις ουρές της ΔΕΗ, προσπαθώντας μέσα από μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία να προλάβουν να καταθέσουν αιτήσεις και δικαιολογητικά.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι αγρότες προχωρούν σε αλλαγή ονόματος για την κυριότητα των γεωτρήσεων, καθώς καλούνται να πληρώσουν παράβολο 175 ευρώ και άνω. «Ζητάμε να καταργηθεί το παράβολο, ειδικά όταν πρόκειται για μεταφορά ονόματος μεταξύ προσώπων με πρώτου βαθμού συγγένεια», ανέφερε.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέα σύσκεψη για την οργάνωση και κλιμάκωση της κοινής δράσης

Νέα σύσκεψη πραγματοποίησαν χτες Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων των δημόσιων νοσοκομείων και προνοιακών ιδρυμάτων της Αττικής, προκειμένου να οργανωθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στην επιδείνωση της κατάστασης στη δημόσια Υγεία και Πρόνοια, ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και στην αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων τα Σωματεία Εργαζομένων σε «Ευαγγελισμό», «Αττικόν», «Ελπίς», «Λαϊκό», ΚΑΤ, «Θριάσιο», ΟΚΑΝΑ, ΨΝΑ, «Α. Συγγρός», «Μητέρα» και η ΕΙΝΑΠ. Συμμετείχαν επίσης μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, Επιτροπές Αγώνα και εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», Παίδων «Αγία Σοφία», Νίκαιας, «Αγιος Σάββας», Οφθαλμιατρείο.

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν και τη χτεσινή σύσκεψη, η οποία αποτελεί συνέχεια της κοινής δράσης που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, ήταν: Οι απολύσεις και ο εμπαιγμός σε βάρος χιλιάδων επικουρικών και συμβασιούχων και το αίτημα για μονιμοποίησή τους. Η αντιδραστική «αξιολόγηση». Η αβάσταχτη εντατικοποίηση και οι απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς. Η ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε βαριές, ανθυγιεινές κι επικίνδυνες συνθήκες. Η ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Η ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθολογικά - εργασιακά δικαιώματα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι προτάσεις που θα τεθούν το επόμενο διάστημα στις Γενικές Συνελεύσεις και τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων προκειμένου να παρθούν σχετικές αποφάσεις είναι οι εξής:

  • Με αιχμή τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, πρώτος σταθμός να είναι η οργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας στις 2 Οκτώβρη στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, με αίτημα να μην απολυθεί κανείς από τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι είναι περίπου 4.000 (αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα συμβασιούχων) κι αναμένεται να απολυθούν διαδοχικά από το Φλεβάρη. Προτείνεται να ακολουθήσει μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας στις 5 Οκτώβρη.
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση των υγειονομικών στις 10 Οκτώβρη, στο υπουργείο Υγείας.
  • Συμμετοχή στη συναυλία που θα διοργανώσουν τα σωματεία των ψυχιατρικών νοσοκομείων στις αρχές Οκτώβρη.
  • Στήριξη της κινητοποίησης των εργαζομένων στο ίδρυμα «Μητέρα», αύριο Πέμπτη, στη 1 μ.μ.

Στη σύσκεψη κατατέθηκε επίσης για συζήτηση στα σωματεία ψήφισμα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με βάση και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συμφωνήθηκε η έκδοση αντιιμπεριαλιστικής - αντιπολεμικής αφίσας.

Νέα σύσκεψη σωματείων προγραμματίζεται να γίνει τον επόμενο μήνα.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Παρέμβαση για τα οικονομικά των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών

Παρέμβαση στην Οικονομική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, με την οποία ζητείται μέρος των χρημάτων που αυτή εισπράττει από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων, να πηγαίνει απευθείας στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, προκειμένου να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του για το συγκεκριμένο ζήτημα, που απευθύνεται προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μας. Ζούμε καθημερινά με το άγχος και την επίπονη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις οικονομικές απαιτήσεις, πόσο μάλλον για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Απαιτήσεις που μεγαλώνουν όσο η εργατική πάλη οργανώνεται και διεξάγεται κάτω από όλο και πιο σύνθετες συνθήκες και κάθε λογής εμπόδια - άμεσα και έμμεσα - που βάζουν η εργοδοσία και το πολιτικό της προσωπικό.

Σε αυτές τις συνθήκες η οικονομική πίεση που δέχονται τα ταξικά συνδικάτα μεγαλώνει, σε αντίθεση με τις συμβιβασμένες δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ενισχύονται με πολλούς τρόπους από την εργοδοσία και το κράτος της, προκειμένου να προωθούν με διάφορα μέσα την πολιτική τους.

Η ΓΣΕΕ έχει μηνιαία απόδοση από τον ΟΑΕΔ πάνω από 400.000 ευρώ, έχει τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 7.000.000 ευρώ (στοιχεία του Σεπτέμβρη του 2017), εκτός των ποσών που διαχειρίζεται από ινστιτούτα, όπως το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, και τα διάφορα προγράμματα που υλοποιούνται μέσα από αυτά, ενώ κάτω οι οργανώσεις δεν μπορούν να βγάλουν ούτε ανακοίνωση στον κλάδο τους.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ έθεσαν σε προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ το ζήτημα της απόδοσης από τη ΓΣΕΕ, απευθείας στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, μέρους των χρημάτων που αυτή εισπράττει από τον ΟΑΕΔ.

Για το ΠΑΜΕ, η διεκδίκηση των χρημάτων που αποδίδονται μέσω του ΟΑΕΔ και τα οποία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πληρώνουν για να λειτουργούν τα συνδικάτα τους, είναι αναπόσπαστο και ουσιαστικό κομμάτι της παρέμβασής του και της μάχης που δίνει μέσα στο εργατικό κίνημα.

Δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση αυτών που μας ανήκουν, αυτών που δικαιούνται τα συνδικάτα, αυτών που, τελικά, ανήκουν στους ίδιους τους εργαζόμενους!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ