ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κινητοποιήσεις σήμερα σε δεκάδες πόλεις

Στις 7.00 το απόγευμα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, την ίδια ώρα στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Δυναμική απάντηση στην πολιτική που υπονομεύει το παρόν και το μέλλον τους δίνουν σήμερα φοιτητές και σπουδαστές, που μαζί με τους γονείς τους, μαζί με εργαζόμενους κατεβαίνουν σε συγκεντρώσεις, πορείες, διαδηλώσεις σε δεκαπέντε πόλεις. Η πρωτοβουλία γι' αυτές τις κινητοποιήσεις ανήκει στα Πανελλαδικά Συντονιστικά των φοιτητών και των σπουδαστών, που από την αρχή της βδομάδας έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης του κόσμου για την κυβερνητική πολιτική στην ανώτατη εκπαίδευση. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 7.00 το απόγευμα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει φοιτητικοί σύλλογοι, επιτροπές αγώνα από διάφορες σχολές, καθώς και η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Η χιονοστιβάδα των αντιλαϊκών εξελίξεων στις εργασιακές σχέσεις συνοδεύεται και από μια έντονη επίθεση στην παιδεία και ιδιαίτερα την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς η κυβέρνηση, υλοποιώντας κατά γράμμα την απόφαση της Λισαβόνας και τη Διαδικασία της Μπολόνια, σπρώχνει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση. Σ' αυτή την επίθεση επιχειρούν να απαντήσουν από κοινού φοιτητές και εργαζόμενοι, διεκδικώντας λύσεις που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας, διεκδικώντας δηλαδή Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, που δε θα είναι πολυδιασπασμένη σε κύκλους σπουδών και σκόρπιες δεξιότητες και δε θα υπαγορεύεται από τις απαιτήσεις των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Αιχμή των σημερινών κινητοποιήσεων είναι τα δυο νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας (για την «αξιολόγηση» και τη «διά βίου μάθηση») που βρίσκονται ήδη στη Βουλή και τα οποία με την ψήφισή τους αναμένεται να επιφέρουν μια συνολική αντιδραστική αναδιάρθρωση στην ανώτατη εκπαίδευση προς όφελος του κεφαλαίου. Ακριβώς επειδή η επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας είναι συνολική, τα Πανελλαδικά Συντονιστικά φοιτητών και σπουδαστών καλούν τους εργαζόμενους να την αντιπαλέψουν από κοινού, να συμβάλουν όλοι μαζί στη δημιουργία ενός παλλαϊκού κινήματος για την παιδεία, που θα διεκδικήσει ουσιαστικές λύσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Παλλαϊκό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη συνδιοργανώνουν σήμερα το απόγευμα στις 7.00, στο άγαλμα του Βενιζέλου, το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και 12 εργατικά σωματεία. Πρόκειται για: Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις (ΕΠΕΤΕ), Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο Δέρματος, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Καρφούρ» - «Μαρινόπουλος» και «Ντία», Ενωση Λογιστών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο «Παγκαπνεργατικό», Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας, Σύνδεσμος Συνταξιούχων Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις γίνονται στις 7.00 το απόγευμα στην Πάτρα (πλατεία Τριών Συμμάχων), στα Γιάννενα (Δόμπολη), στο Ηράκλειο (πλατεία Λιονταριών), στα Χανιά (πλατεία Δημοτικής Αγοράς), στο Ρέθυμνο (πλατεία Δημαρχείου). Επίσης στη Χαλκίδα (Νεάπολη στις 6 μ.μ.), στην Κοζάνη (κεντρική πλατεία 7 μ.μ.), στην Καλαμάτα, στη Λάρισα, την Αρτα, στην Κέρκυρα, στη Λευκάδα, στη Σάμο.

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
Συναινούν στην «αξιολόγηση» εκλιπαρώντας για χρηματοδότηση

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της «αξιολόγησης», για να λύσει πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα των πανεπιστημίων, ζητούν οι πρυτάνεις, που εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην «αξιολόγηση» και διαχώρισαν - διακριτικά - τη θέση τους από την Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), που κινητοποιείται ενάντια στην «αξιολόγηση».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χτες, οι πρυτάνεις: του Πανεπιστημίου Αθήνας Γ. Μπαμπινιώτης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Α. Ανδρεόπουλος, του Παντείου Στ. Παπαστάμος, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Αντωνόπουλος και του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σ. Κάτσικας, μίλησαν για την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Πρυτάνεων και για τα σοβαρά προβλήματα που χρονίζουν στα ιδρύματα και που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την υποχρηματοδότησή τους.

Οι ελλείψεις σε αίθουσες, εξοπλισμό, εργαστήρια, βιβλιοθήκες και κυρίως η δυσαναλογία διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού σε σχέση με το μεγάλο όγκο των φοιτητών, ήταν μερικά από τα προβλήματα που ανέφεραν οι πρυτάνεις, προσθέτοντας ότι αυτά τα προβλήματα θα «αποκαλυφθούν» από την «αξιολόγηση» και θα καταδείξουν τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας, αλλά ταυτόχρονα θα «απαξιώσουν» τα ιδρύματα στα μάτια του κόσμου, θα υποβαθμίσουν τις σπουδές. Ουσιαστικά, νομιμοποίησαν πλήρως τη λεγόμενη «αξιολόγηση», θεωρώντας ότι στόχος της είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων και επικέντρωσαν τις απαιτήσεις τους στην «αξιοπιστία» της διαδικασίας, την αύξηση της χρηματοδότησης και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που ζητούν από το υπουργείο, αφού ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση».

Αν και όλοι γνωρίζουν πού έχει οδηγήσει η «αξιολόγηση» όπου έχει εφαρμοστεί και με ποιο σκοπό προωθείται στη χώρα μας (για τον έλεγχο τού κατά πόσον προσαρμόζονται τα ιδρύματα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου), οι πρυτάνεις αρκέστηκαν σε «ευχολόγια» του τύπου «η αξιολόγηση να μην έχει εμπορικό χαρακτήρα», «υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο». Αφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρουν αποφάσεις για «αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων», χωρίς όμως να προσδιορίσουν συγκεκριμένα το πότε και το κάτω από ποιες προϋποθέσεις και ανακοίνωσαν ότι θα εκτιμήσουν τις παραπέρα κινήσεις τους, αφού δουν πώς θα αντιδράσει το υπουργείο, παρ' όλο που η πολιτική της κυβέρνησης είναι γνωστή και διακηρυγμένη.

Το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» συζητιέται αυτή την περίοδο στα Τμήματα των Πανεπιστημίων κι όταν ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση θα περάσει στις Συγκλήτους, για να εκφράσουν γνώμη. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή και γι' αυτό το λόγο, οι πρυτάνεις καταλογίζουν στο υπουργείο Παιδείας «προθέσεις», αφού δεν έδωσε το χρονικό περιθώριο στα πανεπιστήμια να το συζητήσουν και να διαμορφώσουν γνώμη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων

Με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, σε βαθμό μάλιστα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν αυτές της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, δηλώνει το υπουργείο Παιδείας ότι «θα αποκαταστήσει το κύρος της Ανθρωπιστικής Παιδείας στο ελληνικό σχολείο».

Σύμφωνα, λοιπόν, με υπουργική απόφαση, από την επόμενη σχολική χρονιά οι ώρες του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών αυξάνονται κατά μία ώρα σε κάθε τάξη του Γυμνασίου και κατά δύο ώρες στην Α΄ τάξη του Λυκείου. Παράλληλα, ενισχύεται κατά μία ώρα η διδασκαλία της Θεματογραφίας στη Β΄ τάξη Λυκείου της Θεωρητικής Κατεύθυνσης και εισάγεται η διδασκαλία του Επιταφίου του Θουκυδίδη ως μαθήματος της Γενικής Παιδείας στη Γ΄ τάξη Λυκείου ως προτύπου κειμένου μία ώρα τη βδομάδα.

Το υπουργείο προωθεί το συγκεκριμένο μέτρο δηλώνοντας ότι θα βοηθήσει τους μαθητές να καταλάβουν το σημερινό πολιτισμό και ότι καλλιεργεί στο μαθητή «τη συνείδηση της ενότητας και της συνέχειας της Ελληνικής Γλώσσας». Ομως, η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, που ήδη υπάρχει στο πρόγραμμα του Γυμνασίου από το 1993, με τον τρόπο που γίνεται, όχι μόνο δεν «εμπλουτίζει το γλωσσικό οπλοστάσιο των μαθητών», όπως δηλώνει το υπουργείο, αλλά, αντίθετα, καλλιεργεί τη σύγχυση καθώς η αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα διδάσκονται αποκομμένες αντί να εξετάζεται η εξέλιξη της γλώσσας. Παράλληλα, η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, που φτάνουν και ξεπερνούν τις ώρες της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, δείχνει υποτίμηση της ζωντανής γλώσσας του λαού, ενώ το ζήτημα της αναβάθμισης των «ανθρωπιστικών σπουδών» δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό και δεν υπηρετείται από το σύνολο του σχολικού προγράμματος. Το μέτρο αυτό του υπουργείου έρχεται τελικά να εντείνει την απονέκρωση των ανθρωπιστικών σπουδών με την υποτίμηση της ζωντανής γλώσσας και να ενισχύσει μια ελιτίστικη ταξική παιδεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ