ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2025
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οι φοιτητές χρειάζονται στήριξη, όχι διαγραφές

Να καταργηθεί η διάταξη για τις διαγραφές και να καλυφθούν οι ανάγκες των πανεπιστημίων σε προσωπικό ζήτησε το ΚΚΕ με Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή

Η κατάσταση στα πανεπιστήμια, τα οποία ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της χρόνιας υποστελέχωσης, που δυναμιτίζει τις σπουδές, και οι προθέσεις να «τιμωρηθούν» οι φοιτητές με διαγραφές βρέθηκαν στο επίκεντρο στη συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, μετέφερε την απαίτηση των φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τις διαγραφές και να ληφθούν μέτρα στήριξης των νέων που σπουδάζουν.

Χαρακτήρισε τις διατάξεις του νόμου άδικες, καλώντας να καταργηθούν και τόνισε ότι «οι φοιτητές μας χρειάζονται υποστήριξη, όχι τιμωρία (...) Οι φοιτητές δεν έχουν καθηγητές, δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Εχουν προβλήματα οι υποδομές. Δεν υπάρχει επαρκής υλικοτεχνική υποδομή να ολοκληρώσουν στην ώρα τους. Δεν γίνονται εργαστήρια στην ώρα τους. Δεν έχουν φοιτητικές εστίες. Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν όπως πρέπει».

«Εμείς λέμε ότι επειδή η φιλοσοφία, η νοοτροπία, ο προσανατολισμός του νόμου είναι άδικα, χρεώνονται στους φοιτητές προβλήματα για τα οποία δεν είναι υπεύθυνοι, ενώ υπεύθυνες είναι οι πολιτικές των υπουργείων μέχρι τώρα, που έχουν φέρει τα πανεπιστήμια σε αυτήν την κατάσταση με ελλιπή στελέχωση και με ελλιπή χρηματοδότηση. Και αντί να απαντάτε σε αυτό και να φροντίσετε να θωρακίσετε τα πανεπιστήμιά μας σε μια τόσο δύσκολη συνθήκη, εσείς τιμωρείτε τους φοιτητές», σημείωσε.

«Δεν δυσκολεύει η πολιτεία την ολοκλήρωση των σπουδών», ισχυρίστηκε η υφυπουργός Παιδείας, παρουσιάζοντας εικόνα απλόχερης χρηματοδότησης και ενίσχυσης του πανεπιστημίου, ενώ δήλωσε ότι «και πρόνοιες υπάρχουν, και για την ανώτατη φοίτηση και για τις φοιτητικές εστίες και για οτιδήποτε άλλο». Υποστήριξε παράλληλα ότι η πολιτεία θέλει να θωρακίσει την εξαιρετικά υψηλή κατάταξη των πανεπιστημίων.

«Αυτό που πραγματικά ταλαιπωρεί τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια δεν είναι η έλλειψη ανώτατου ορίου σπουδών. Δεν υπάρχει σήμερα φοιτητής και δεν υπάρχει οικογένεια που σπουδάζει παιδιά και που να θέλει να καθυστερούν την αποφοίτησή τους», απάντησε η Αφροδίτη Κτενά. «Το κύρος των πανεπιστημίων», τόνισε, «κρίνεται στις υποδομές τους, στη φροντίδα που έχουν για τον φοιτητή, στα προγράμματα σπουδών που υλοποιούν, που σχεδιάζουν, που αναπτύσσουν, στις υλικοτεχνικές υποδομές τους, στο κατά πόσο μπορούν αυτά τα προγράμματα σπουδών να ολοκληρωθούν έτσι όπως πρέπει. Εκεί κρίνονται τα πανεπιστήμια και το κύρος τους και όχι στον αριθμό των φοιτητών που δεν τελειώνουν στην ώρα τους».

Μέτρα για να μη χαθεί ούτε μέρα από το εξάμηνο

Στα πολύπλευρα προβλήματα που απορρέουν ειδικότερα από την υποστελέχωση των πανεπιστημίων αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση δεύτερης Επίκαιρης Ερώτησης η βουλευτής του ΚΚΕ. Οπως τόνισε παρουσιάζοντάς την, πολλές κατηγορίες συμβασιούχων στα πανεπιστήμια εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς, πραγματικές ανάγκες, όπως προκύπτει και από τον αριθμό τους και από τον αριθμό των ετών που προσλαμβάνονται ξανά και ξανά οι ίδιοι για να διδάξουν τα ίδια μαθήματα. Τώρα - ανέφερε - έχουμε φτάσει σε ένα σημείο «εκρηκτικό», με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να αναστέλλει τη λειτουργία του, διότι δεν μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας του ότι δεν έφτασαν εγκαίρως οι πιστώσεις, ενώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν ανανεώνει τις συμβάσεις σε 200 άτομα τα οποία το υπηρετούν από τα προηγούμενα σχήματα. Το δε Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφασίζει με έναν δικό του τρόπο να υπολογίσει τις αμοιβές, γιατί δεν έχει ξεκαθαριστεί ποτέ το καθεστώς με το οποίο πρέπει να προσλαμβάνονται και να αμείβονται οι έκτακτοι συμβασιούχοι, με όλες αυτές τις σχέσεις εργασίας που υπάρχουν.

Καλούμενη να απαντήσει τι μέτρα θα παρθούν για να μη χαθεί ούτε μία μέρα από το εαρινό εξάμηνο και για να στελεχωθούν επαρκώς τα πανεπιστήμια, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, χωρίς το αίσχος των συμβάσεων, η υφυπουργός Παιδείας περιέγραψε τη διαδικασία διορισμού μελών ΔΕΠ και παρέθεσε αριθμούς προσλήψεων που, όπως δείχνει η πραγματικότητα, είναι πίσω από τις ανάγκες.

«Εκ του αποτελέσματος, λέμε ότι όλοι αυτοί οι αριθμοί που παραθέσατε δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες των πανεπιστημίων μας και σε χρηματοδότηση και σε προσωπικό. Σας το λένε και οι πρυτάνεις σε κάθε σύνοδο, πόσο πίσω είναι αυτά που κάνετε από τις ανάγκες τους», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ. Πρόσθεσε πως έχουμε φτάσει στο σημείο να χρειάζεται έκτακτο προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το υπουργείο είναι να πάρει μέτρα, ώστε και οι πιστώσεις να φτάνουν στην ώρα τους στα ιδρύματα, να είναι επαρκείς, να φτάνουν για να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται και η διαδικασία της πρόσληψης να είναι τέτοια, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και να είναι ένα το εργασιακό καθεστώς και όχι 10 που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή μέσα στα πανεπιστήμια, με ενιαίο τρόπο να υπολογίζονται οι αμοιβές τους και να δίνονται στην ώρα τους και όχι μία ή δύο φορές τον χρόνο.


ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ
«Παγίδες» οι κτιριακές υποδομές της σχολής

Σε «εκρηκτική» κατάσταση βρίσκονται οι κτιριακές υποδομές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, δημιουργώντας καθημερινά τις προϋποθέσεις για «νέα Τέμπη», αφού, όπως τονίζουν οι φοιτητές του τμήματος, όχι μόνο δεν έχει λυθεί τίποτα από τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα των υποδομών της σχολής, αλλά η κατάσταση πηγαίνει συνεχώς «από το κακό στο χειρότερο»!

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσε ο «Ριζοσπάστης», που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του τμήματος στη Θέρμη, το έδαφος δίπλα στα αμφιθέατρα της σχολής σταδιακά υποχωρεί και είναι ορατό με «γυμνό μάτι», οι τοίχοι είναι είτε μισογκρεμισμένοι είτε έχουν απογυμνωθεί φανερώνοντας σιδερόβεργες... Σε αγωγούς φυσικού αερίου έχει αφαιρεθεί το προστατευτικό κάλυμμα λόγω φθοράς, ενώ τα μαθήματα πραγματοποιούνται χωρίς θέρμανση και εξαερισμό, σε υπόγεια που πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή και γεμίζουν μούχλα.

Οπως, συγκεκριμένα, καταγγέλλει ο Φοιτητικός Σύλλογος: «Τον Δεκέμβρη έπειτα από έντονες βροχές αντικρίσαμε τους χώρους μας γεμάτους με νερό. Στο κτίριο "Thomas" ξηλώθηκαν επτά πάνελ βάρους 40 κιλών και προσγειώθηκαν μπροστά στις εισόδους των εργαστηρίων και στην κεντρική είσοδο όπου γίνονται τα θεωρητικά μαθήματα. Ευτυχώς ήταν Σαββατοκύριακο και δεν υπήρξαν θύματα!

Στα κτίρια στη "Λήδα Μαρία" έπεσαν σοβάδες και υπήρξε κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, καθώς υπάρχουν υποσταθμοί του ΔΕΔΔΗΕ (στον υπόγειο χώρο). Μάλιστα, ο κοσμήτορας προχώρησε σε αναστολή όλων των μαθημάτων και στα δύο κτίρια της Θέρμης λόγω "επικινδυνότητας της κατάστασης" (...) Την προηγούμενη βδομάδα γίναμε μάρτυρες διαρροής φυσικού αερίου στη "Λήδα Μαρία", με καθηγητές να προειδοποιούν τους φοιτητές να μην καπνίζουν ούτε στον προαύλιο χώρο της σχολής (για να μην προκληθεί έκρηξη!). Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει υπάρξει τέτοιος κίνδυνος, με τον δήμο Θέρμης να στέλνει επιστολή για διαρροή και πέρσι την άνοιξη (...) μας ενημέρωσαν πως εάν τραυματιστούμε, υπάρξει κάποιο ατύχημα εκτός του τυπικού ωραρίου της σχολής (10 π.μ. - 2 μ.μ.) είναι δική μας ευθύνη, παρόλο που όλοι ξέρουν πως ο φόρτος εργασίας κατά τη διάρκεια του εξαμήνου απαιτεί επιπλέον ώρες ενασχόλησης».

Σε αυτήν την αίθουσα χτες... φοιτητές έδιναν εξετάσεις!
Σε αυτήν την αίθουσα χτες... φοιτητές έδιναν εξετάσεις!
«Παίρνουμε θέση μάχης», τονίζουν οι φοιτητές και ξεκαθαρίζουν: «Δεν θα περιμένουμε να πέσουν κυριολεκτικά τα ταβάνια στο κεφάλι μας, όπως έγινε πρόσφατα στην ΑΣΚΤ ή παλαιότερα στην Οδοντιατρική του ΑΠΘ! Δεν κλείνουμε τα μάτια στα καθημερινά Τέμπη που είναι μπροστά μας! Δεν πάμε ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για σύγχρονες σπουδές, πτυχία με αξία, ζωή με δικαιώματα!», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΦΣ του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και ενώνει τη φωνή του με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, τον ΕΣΔΕΠ και τους εργαζόμενους, καλώντας όλες και όλους τους φοιτητές στη μεγάλη συγκέντρωση τη μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28/2, στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, να αποδοθούν όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες, αλλά και ενάντια στα καθημερινά Τέμπη στις σχολές και στους χώρους δουλειάς.

Στο ίδιο έργο θεατές και οι φοιτητές της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ!

Την ίδια εκρηκτική κατάσταση στις σχολές τους βιώνουν και οι φοιτητές της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Οπως καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον Φοιτητικό Σύλλογο του τμήματος, την Τρίτη 18 Φλεβάρη εν ώρα μαθήματος έπεσαν σοβάδες στο αμφιθέατρο «Τσιρογιάννης»! «Αυτό το περιστατικό ακολουθεί το αντίστοιχο με πτώση μαρμάρων που είχε γίνει στο κυλικείο πριν λίγα χρόνια, το οποίο παραμένει από τότε κλειστό! Αυτά τα περιστατικά αναδεικνύουν την υποβάθμιση και παραμέληση των κτιριακών υποδομών της Κτηνιατρικής. Αυτή η κατάσταση δεν διαμορφώθηκε τυχαία, ούτε είναι "φυσικό φαινόμενο". Αντιθέτως, αποτελεί φυσικό αποτέλεσμα της πολιτικής του κέρδους που εφαρμόζεται στα πανεπιστήμια, όπου οι ανάγκες των φοιτητών μπαίνουν στο ζύγι κόστους - οφέλους. Για αυτό, την ίδια στιγμή που το ΑΠΘ είναι πρώτο στην κρατική χρηματοδότηση και προσελκύει εκατομμύρια σε επενδύσεις, οι υποδομές που χρησιμοποιούν οι φοιτητές μένουν σε αυτό το χάλι», σχολιάζουν οι φοιτητές και σημειώνουν: «Ως εδώ! Δεν ανεχόμαστε η ασφάλεια και η ζωή μας να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα! Δεν ανεχόμαστε να ζούμε και να σπουδάζουμε στο "πάμε και όπου βγει" περιμένοντας τα επόμενη "Τέμπη" που βρίσκονται παντού γύρω μας...».




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ