Να καταργηθεί η διάταξη για τις διαγραφές και να καλυφθούν οι ανάγκες των πανεπιστημίων σε προσωπικό ζήτησε το ΚΚΕ με Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή
Η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, μετέφερε την απαίτηση των φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τις διαγραφές και να ληφθούν μέτρα στήριξης των νέων που σπουδάζουν.
Χαρακτήρισε τις διατάξεις του νόμου άδικες, καλώντας να καταργηθούν και τόνισε ότι «οι φοιτητές μας χρειάζονται υποστήριξη, όχι τιμωρία (...) Οι φοιτητές δεν έχουν καθηγητές, δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Εχουν προβλήματα οι υποδομές. Δεν υπάρχει επαρκής υλικοτεχνική υποδομή να ολοκληρώσουν στην ώρα τους. Δεν γίνονται εργαστήρια στην ώρα τους. Δεν έχουν φοιτητικές εστίες. Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν όπως πρέπει».
«Εμείς λέμε ότι επειδή η φιλοσοφία, η νοοτροπία, ο προσανατολισμός του νόμου είναι άδικα, χρεώνονται στους φοιτητές προβλήματα για τα οποία δεν είναι υπεύθυνοι, ενώ υπεύθυνες είναι οι πολιτικές των υπουργείων μέχρι τώρα, που έχουν φέρει τα πανεπιστήμια σε αυτήν την κατάσταση με ελλιπή στελέχωση και με ελλιπή χρηματοδότηση. Και αντί να απαντάτε σε αυτό και να φροντίσετε να θωρακίσετε τα πανεπιστήμιά μας σε μια τόσο δύσκολη συνθήκη, εσείς τιμωρείτε τους φοιτητές», σημείωσε.
«Δεν δυσκολεύει η πολιτεία την ολοκλήρωση των σπουδών», ισχυρίστηκε η υφυπουργός Παιδείας, παρουσιάζοντας εικόνα απλόχερης χρηματοδότησης και ενίσχυσης του πανεπιστημίου, ενώ δήλωσε ότι «και πρόνοιες υπάρχουν, και για την ανώτατη φοίτηση και για τις φοιτητικές εστίες και για οτιδήποτε άλλο». Υποστήριξε παράλληλα ότι η πολιτεία θέλει να θωρακίσει την εξαιρετικά υψηλή κατάταξη των πανεπιστημίων.
«Αυτό που πραγματικά ταλαιπωρεί τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια δεν είναι η έλλειψη ανώτατου ορίου σπουδών. Δεν υπάρχει σήμερα φοιτητής και δεν υπάρχει οικογένεια που σπουδάζει παιδιά και που να θέλει να καθυστερούν την αποφοίτησή τους», απάντησε η Αφροδίτη Κτενά. «Το κύρος των πανεπιστημίων», τόνισε, «κρίνεται στις υποδομές τους, στη φροντίδα που έχουν για τον φοιτητή, στα προγράμματα σπουδών που υλοποιούν, που σχεδιάζουν, που αναπτύσσουν, στις υλικοτεχνικές υποδομές τους, στο κατά πόσο μπορούν αυτά τα προγράμματα σπουδών να ολοκληρωθούν έτσι όπως πρέπει. Εκεί κρίνονται τα πανεπιστήμια και το κύρος τους και όχι στον αριθμό των φοιτητών που δεν τελειώνουν στην ώρα τους».
Στα πολύπλευρα προβλήματα που απορρέουν ειδικότερα από την υποστελέχωση των πανεπιστημίων αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση δεύτερης Επίκαιρης Ερώτησης η βουλευτής του ΚΚΕ. Οπως τόνισε παρουσιάζοντάς την, πολλές κατηγορίες συμβασιούχων στα πανεπιστήμια εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς, πραγματικές ανάγκες, όπως προκύπτει και από τον αριθμό τους και από τον αριθμό των ετών που προσλαμβάνονται ξανά και ξανά οι ίδιοι για να διδάξουν τα ίδια μαθήματα. Τώρα - ανέφερε - έχουμε φτάσει σε ένα σημείο «εκρηκτικό», με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να αναστέλλει τη λειτουργία του, διότι δεν μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας του ότι δεν έφτασαν εγκαίρως οι πιστώσεις, ενώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν ανανεώνει τις συμβάσεις σε 200 άτομα τα οποία το υπηρετούν από τα προηγούμενα σχήματα. Το δε Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφασίζει με έναν δικό του τρόπο να υπολογίσει τις αμοιβές, γιατί δεν έχει ξεκαθαριστεί ποτέ το καθεστώς με το οποίο πρέπει να προσλαμβάνονται και να αμείβονται οι έκτακτοι συμβασιούχοι, με όλες αυτές τις σχέσεις εργασίας που υπάρχουν.
Καλούμενη να απαντήσει τι μέτρα θα παρθούν για να μη χαθεί ούτε μία μέρα από το εαρινό εξάμηνο και για να στελεχωθούν επαρκώς τα πανεπιστήμια, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, χωρίς το αίσχος των συμβάσεων, η υφυπουργός Παιδείας περιέγραψε τη διαδικασία διορισμού μελών ΔΕΠ και παρέθεσε αριθμούς προσλήψεων που, όπως δείχνει η πραγματικότητα, είναι πίσω από τις ανάγκες.
«Εκ του αποτελέσματος, λέμε ότι όλοι αυτοί οι αριθμοί που παραθέσατε δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες των πανεπιστημίων μας και σε χρηματοδότηση και σε προσωπικό. Σας το λένε και οι πρυτάνεις σε κάθε σύνοδο, πόσο πίσω είναι αυτά που κάνετε από τις ανάγκες τους», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ. Πρόσθεσε πως έχουμε φτάσει στο σημείο να χρειάζεται έκτακτο προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το υπουργείο είναι να πάρει μέτρα, ώστε και οι πιστώσεις να φτάνουν στην ώρα τους στα ιδρύματα, να είναι επαρκείς, να φτάνουν για να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται και η διαδικασία της πρόσληψης να είναι τέτοια, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και να είναι ένα το εργασιακό καθεστώς και όχι 10 που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή μέσα στα πανεπιστήμια, με ενιαίο τρόπο να υπολογίζονται οι αμοιβές τους και να δίνονται στην ώρα τους και όχι μία ή δύο φορές τον χρόνο.