ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
«Στρατηγική συνεργασία», με το βλέμμα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ευρασία

Συμφωνία για αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο χωρών

Από τις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Βόρειας Κορέας και Ρωσίας

Sputnik

Από τις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Βόρειας Κορέας και Ρωσίας
Συνθήκη για μια «ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση» υπέγραψαν χθες στην Πιονγιάνγκ οι ηγέτες της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σε μια φάση που διαμορφώνονται όλο και πιο καθαρά τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα με φόντο την εντεινόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό σε Ασία - Ειρηνικό.

Ενδεικτική της «συμμαχίας» στον στρατιωτικό τομέα είναι η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας για αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους συνδρομή προβλέπει η συμφωνία.

«Η συνολική συμφωνία εταιρικής σχέσης που υπογράφηκε προβλέπει επίσης την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τα μέρη αυτής της συμφωνίας», δήλωσε σχετικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ παίρνουν μέτρα «πολεμικής οικονομίας», απογειώνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες και τις αποστολές όπλων στο Κίεβο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η συμφωνία δεν αποκλείει την ανάπτυξη στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας Μόσχας - Πιονγιάνγκ, ενώ ισχυρίστηκε πως η συμφωνία έχει «ειρηνικό και αμυντικό χαρακτήρα». «Η Βόρεια Κορέα έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο ίδιος σε άρθρο του είχε αναφερθεί στα σχέδια των δύο κρατών να συνεργαστούν για την οικοδόμηση μιας «αρχιτεκτονικής ασφαλείας» στην Ευρασία.

Ενόψει της επίσκεψης Πούτιν, το ευρωατλαντικό στρατόπεδο επανέφερε τους ισχυρισμούς ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει με βαλλιστικούς πυραύλους και πυρομαχικά τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζητώντας ως αντάλλαγμα προηγμένη τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, στρατιωτικό δορυφορικό εξοπλισμό.

Εκτός από τις διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας και άλλα κυβερνητικά στελέχη, οι δύο ηγέτες είχαν τετ-α-τετ συνομιλίες διάρκειας περίπου δύο ωρών. Στη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετέχει επίσης ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos».

Ρωσία και Βόρεια Κορέα είχαν θέσει τις βάσεις για την εμβάθυνση των σχέσεων κατά την επίσκεψη του Κιμ στη ρωσική Απω Ανατολή τον Σεπτέμβρη του 2023.

Συνθήκη για τη «νέα εποχή»

«Αυτή η ισχυρή Συνθήκη είναι ένα καθαρά ειρηνικό και αμυντικό έγγραφο» και «θα είναι μια κινητήρια δύναμη που θα επιταχύνει τη δημιουργία ενός νέου, πολυπολικού κόσμου», ισχυρίστηκε ο Κιμ.

«Η συμφωνία ταιριάζει με τη στρατηγική φύση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στη νέα εποχή», υποστήριξε επίσης ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι «οι καιροί έχουν αλλάξει, το ίδιο και η γεωπολιτική θέση της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας παγκόσμια».

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας εισέρχονται σε μια περίοδο νέας ευημερίας, συνέχισε ο Κιμ: «Η κατάσταση στον κόσμο γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και αλλάζει γρήγορα (...) Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις στρατηγικές επαφές με τη ρωσική ηγεσία».

Επισήμανε ακόμα ότι «η Ρωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας» και η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει πλήρως τη «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Πούτιν εξέφρασε την εκτίμηση της Μόσχας για τη «συστηματική και διαρκή υποστήριξη στη ρωσική πολιτική, μεταξύ άλλων και στο ουκρανικό ζήτημα».

Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο για ένα «πρωτοποριακό έγγραφο», που «θέτει καθήκοντα μεγάλης κλίμακας και σημεία αναφοράς για την εμβάθυνση των ρωσοκορεατικών σχέσεων μακροπρόθεσμα» και το οποίο θα αποτελέσει «τη βάση των σχέσεών μας για πολλά χρόνια» στον «πολιτικό, εμπορικό και επενδυτικό, ανθρωπιστικό τομέα, και στον τομέα της Ασφάλειας».

Καλές προοπτικές ανάπτυξης έχει η εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, αν και ο εμπορικός τζίρος μέχρι στιγμής παραμένει μέτριος, σύμφωνα με τον Πούτιν. «Το 2023 ο εμπορικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε 9 φορές, και κατά τους πρώτους 5 μήνες του τρέχοντος έτους αυξήθηκε επιπλέον κατά 54%», ανέφερε.

Εξάλλου, τόνισε, οι δύο χώρες αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων με πολιτικά κίνητρα, «οι οποίες υπονομεύουν την παγκόσμια πολιτική και οικονομική κατάσταση».

Πιο έντονα στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ η Κίνα

Στο μεταξύ το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, παρουσιάζοντας ως ένα ενιαίο μπλοκ τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, βάζει όλο και πιο έντονα στο στόχαστρο το Πεκίνο για τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Προχθές ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κατήγγειλε εκ νέου την υποστήριξη που προσφέρει η Κίνα στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Η Κίνα δεν παρέχει άμεσα όπλα στη Ρωσία, όμως οι ΗΠΑ κατηγορούν κινεζικές εταιρείες ότι προμηθεύουν τη ρωσική «αμυντική» βιομηχανία με εξαρτήματα και εξοπλισμό.

«Προσφέρουν ζωτική στήριξη στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας», καθώς περίπου «το 70% των μηχανημάτων - εργαλείων που εισάγονται στη Ρωσία προέρχονται από την Κίνα», όπως και «το 90% των μικροηλεκτρονικών». Η βοήθεια αυτή «επέτρεψε στη Ρωσία να διατηρήσει αυτήν τη στρατιωτικοβιομηχανική βάση, να διατηρήσει την πολεμική μηχανή, να συνεχίσει τον πόλεμο. Πρέπει λοιπόν αυτό να σταματήσει», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τις «ανησυχίες» του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενη υποστήριξη που η Ρωσία μπορεί να παρέχει στο πυραυλικό και στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Η Κίνα αντέδρασε «στη διασπορά ψευδών πληροφοριών από τις ΗΠΑ, χωρίς καμία απόδειξη, και στην επίρριψη ευθυνών στην Κίνα».

Νωρίτερα ο γγ του ΝΑΤΟ είχε τονίσει ότι «η Κίνα δεν μπορεί να παίζει σε δύο ταμπλό», δηλαδή και «να συνεχίσει να έχει κανονικές εμπορικές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες» και «παράλληλα να τροφοδοτεί τον μεγαλύτερο πόλεμο που έχουμε γνωρίσει στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο». Το Πεκίνο πρέπει «να πληρώσει το τίμημα» για τη στήριξη της Ρωσίας, δήλωσε.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν επιβάλει πολλές κυρώσεις στην Κίνα, και με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τώρα ασκούνται πιέσεις και στα κράτη της ΕΕ να εντείνουν τον «οικονομικό πόλεμο» με την Κίνα.

Ενδεικτικά, πρόσφατα οι ΗΠΑ έπληξαν με κυρώσεις τη μεγάλη «αμυντική» εταιρεία «Poly Technologies», την εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού υπολογιστών «Beijing DeepCool Industries» και τον κατασκευαστή κινητήρων «UAV Mile Hao Xiang Technology».

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι από τις 4 Ιούλη τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην αγορά της ΕΕ θα υπόκεινται σε προσωρινό φόρο 17% - 38%.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού που έχουν «εταιρική» σχέση με τις ΗΠΑ (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα) σχεδιάζουν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 - 11 Ιούλη στην Ουάσιγκτον, για να συζητήσουν αντίμετρα κατά της κινεζικής «επιρροής» στον στρατιωτικό - πολιτικό και στρατηγικό τομέα σε κράτη της περιοχής.

Ρωσία: Συζητά με «εταίρους» την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Η Μόσχα συζητά την ανάπτυξη όπλων μεγάλου βεληνεκούς με τους εταίρους της, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριάμπκοφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Στο πλαίσιο των πρόσφατων δηλώσεων του Ρώσου Προέδρου για ανάπτυξη όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε τρίτες χώρες εχθρικές προς τις ΗΠΑ, ο Ριάμπκοφ αναφέρθηκε σε συζητήσεις με άλλες χώρες, τους «πιο στενούς εταίρους» της Ρωσίας στην Ασία και στη Λατινική Αμερική.

Με αυτές τις χώρες η Μόσχα έχει συζητήσει «ζητήματα ασφαλείας λεπτομερώς, όχι μόνο ως ανταλλαγή απόψεων», υπογράμμισε.


ΕΕ - G7
Αντιθέσεις για ρωσικό LNG και «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του ρωσικού LNG, δήλωσαν διπλωμάτες στο «Politico», καθώς η Γερμανία μπλόκαρε τη συμφωνία στις συνομιλίες της περασμένης βδομάδας.

Οι συνομιλίες είχαν στόχο την απαγόρευση των επανεξαγωγών ρωσικού LNG από λιμάνια χωρών της ΕΕ και της χρηματοδότησης των τερματικών σταθμών LNG σε Αρκτική και Βαλτική.

«Κάποτε λέγαμε ότι για όλα φταίει η Ουγγαρία - αλλά τώρα τη συμφωνία μπλόκαρε η Γερμανία», ανέφερε ένας διπλωμάτης σχετικά με το νέο ευρωενωσιακό πακέτο κυρώσεων, το 14ο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η βελγική προεδρία αναγκάστηκε να διαχωρίσει τις συνομιλίες για το πακέτο σε δύο ξεχωριστές συζητήσεις, λόγω της γερμανικής αντίθεσης στις νέες κυρώσεις κατά τη Λευκορωσίας.

Το Βερολίνο ανησυχεί για τη διεύρυνση ενός μέτρου που θα υποχρεώσει τις εταιρείες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους δεν θα μπορούν να πουλήσουν στη Ρωσία προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις. Μέχρι πρότινος η λεγόμενη ρήτρα «μη Ρωσίας» αφορούσε μόνο πυροβόλα όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό και προϊόντα διπλής χρήσης (πολιτικής και στρατιωτικής).

Πολύ περισσότερο το Βερολίνο η ανησυχεί ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές στη Ρωσία θα έχουν μείζον πρόβλημα αν η απαγόρευση επεκταθεί σε μη στρατιωτικά προϊόντα, όπως χημικά ή μηχανήματα για κατεργασία μετάλλων.

Πάντως, και γι' αυτό το ζήτημα δεν υπήρχε σύμπνοια στον κυβερνητικό συνασπισμό, με την ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, από τους Πράσινους, να ζητά «ισχυρότερη δράση κατά της παράκαμψης των κυρώσεων που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες» και «αυτό ισχύει πάνω από όλα για τη Λευκορωσία».

Στο μεταξύ, η Δανία, μαζί με «μια ομάδα συμμαχικών χωρών», εξετάζει τρόπους προκειμένου να περιοριστεί ο «σκιώδης στόλος» δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Βαλτικής, δήλωσε ο Δανός ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία στέλνει περίπου το 1/3 του μεταφερόμενου διά θαλάσσης πετρελαίου της που προορίζεται για εξαγωγές, ή 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς, μέσω των στενών της Δανίας που χρησιμεύουν ως πύλη στη Βαλτική. Αρα, οποιαδήποτε προσπάθεια να σταματήσουν οι προμήθειες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και να πλήξει τη ρωσική οικονομία.

G7: Στο δάνειο των 50 δισ. δεν θα συμμετάσχουν κράτη της ΕΕ

Αποστάσεις φαίνεται να τηρούν τα ευρωπαϊκά κράτη του G7 (στο οποίο συμμετέχουν ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) από την απόφαση που πάρθηκε την περασμένη βδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιταλία, για δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία με «εγγυήσεις» για αποπληρωμή του από τους τόκους των «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων.

Οι χώρες της ΕΕ δεν θα πρέπει να έχουν άμεση εμπλοκή στο δάνειο της Ουκρανίας από το G7, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζ. Μελόνι, που ασκεί επί του παρόντος την προεδρία.

«Το δάνειο των περίπου 50 δισ. δολαρίων έχει ήδη ανακοινωθεί και θα διατεθεί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, αλλά και προφανώς από την Ιαπωνία (εντός των συνταγματικών περιθωρίων της)», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η ΕΕ έχει πάρει ξεχωριστή απόφαση για χρήση των εσόδων από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτείται η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, ενώ παζάρευε εδώ και μήνες την πρόταση των ΗΠΑ για το δάνειο των 50 δισ.

Πάντως, ο κύριος όγκος των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει», στα πλαίσια κυρώσεων, βρίσκεται σε χώρες της Ευρώπης.

Η Ρωσία «έχει σημαντικές ποσότητες δυτικών κεφαλαίων και ιδιοκτησιών που βρίσκονται υπό ρωσική δικαιοδοσία. Ολα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους ρωσικών πολιτικών και ενεργειών αντιποίνων», δήλωσε χτες από την πλευρά της Ρωσίας η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης σε «απευθείας σήματα» που έχει λάβει η Μόσχα από μερικές χώρες του G7 ότι δεν θα πάρουν μέρος σε τέτοια ενέργεια «επειδή καταλαβαίνουν πως το κόστος θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό», αναφερόμενη προφανώς στα κράτη της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ