Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - G7
Αντιθέσεις για ρωσικό LNG και «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του ρωσικού LNG, δήλωσαν διπλωμάτες στο «Politico», καθώς η Γερμανία μπλόκαρε τη συμφωνία στις συνομιλίες της περασμένης βδομάδας.

Οι συνομιλίες είχαν στόχο την απαγόρευση των επανεξαγωγών ρωσικού LNG από λιμάνια χωρών της ΕΕ και της χρηματοδότησης των τερματικών σταθμών LNG σε Αρκτική και Βαλτική.

«Κάποτε λέγαμε ότι για όλα φταίει η Ουγγαρία - αλλά τώρα τη συμφωνία μπλόκαρε η Γερμανία», ανέφερε ένας διπλωμάτης σχετικά με το νέο ευρωενωσιακό πακέτο κυρώσεων, το 14ο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η βελγική προεδρία αναγκάστηκε να διαχωρίσει τις συνομιλίες για το πακέτο σε δύο ξεχωριστές συζητήσεις, λόγω της γερμανικής αντίθεσης στις νέες κυρώσεις κατά τη Λευκορωσίας.

Το Βερολίνο ανησυχεί για τη διεύρυνση ενός μέτρου που θα υποχρεώσει τις εταιρείες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους δεν θα μπορούν να πουλήσουν στη Ρωσία προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις. Μέχρι πρότινος η λεγόμενη ρήτρα «μη Ρωσίας» αφορούσε μόνο πυροβόλα όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό και προϊόντα διπλής χρήσης (πολιτικής και στρατιωτικής).

Πολύ περισσότερο το Βερολίνο η ανησυχεί ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές στη Ρωσία θα έχουν μείζον πρόβλημα αν η απαγόρευση επεκταθεί σε μη στρατιωτικά προϊόντα, όπως χημικά ή μηχανήματα για κατεργασία μετάλλων.

Πάντως, και γι' αυτό το ζήτημα δεν υπήρχε σύμπνοια στον κυβερνητικό συνασπισμό, με την ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, από τους Πράσινους, να ζητά «ισχυρότερη δράση κατά της παράκαμψης των κυρώσεων που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες» και «αυτό ισχύει πάνω από όλα για τη Λευκορωσία».

Στο μεταξύ, η Δανία, μαζί με «μια ομάδα συμμαχικών χωρών», εξετάζει τρόπους προκειμένου να περιοριστεί ο «σκιώδης στόλος» δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Βαλτικής, δήλωσε ο Δανός ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία στέλνει περίπου το 1/3 του μεταφερόμενου διά θαλάσσης πετρελαίου της που προορίζεται για εξαγωγές, ή 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς, μέσω των στενών της Δανίας που χρησιμεύουν ως πύλη στη Βαλτική. Αρα, οποιαδήποτε προσπάθεια να σταματήσουν οι προμήθειες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και να πλήξει τη ρωσική οικονομία.

G7: Στο δάνειο των 50 δισ. δεν θα συμμετάσχουν κράτη της ΕΕ

Αποστάσεις φαίνεται να τηρούν τα ευρωπαϊκά κράτη του G7 (στο οποίο συμμετέχουν ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) από την απόφαση που πάρθηκε την περασμένη βδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιταλία, για δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία με «εγγυήσεις» για αποπληρωμή του από τους τόκους των «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων.

Οι χώρες της ΕΕ δεν θα πρέπει να έχουν άμεση εμπλοκή στο δάνειο της Ουκρανίας από το G7, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζ. Μελόνι, που ασκεί επί του παρόντος την προεδρία.

«Το δάνειο των περίπου 50 δισ. δολαρίων έχει ήδη ανακοινωθεί και θα διατεθεί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, αλλά και προφανώς από την Ιαπωνία (εντός των συνταγματικών περιθωρίων της)», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η ΕΕ έχει πάρει ξεχωριστή απόφαση για χρήση των εσόδων από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτείται η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, ενώ παζάρευε εδώ και μήνες την πρόταση των ΗΠΑ για το δάνειο των 50 δισ.

Πάντως, ο κύριος όγκος των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει», στα πλαίσια κυρώσεων, βρίσκεται σε χώρες της Ευρώπης.

Η Ρωσία «έχει σημαντικές ποσότητες δυτικών κεφαλαίων και ιδιοκτησιών που βρίσκονται υπό ρωσική δικαιοδοσία. Ολα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους ρωσικών πολιτικών και ενεργειών αντιποίνων», δήλωσε χτες από την πλευρά της Ρωσίας η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης σε «απευθείας σήματα» που έχει λάβει η Μόσχα από μερικές χώρες του G7 ότι δεν θα πάρουν μέρος σε τέτοια ενέργεια «επειδή καταλαβαίνουν πως το κόστος θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό», αναφερόμενη προφανώς στα κράτη της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ