Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Η στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ την κάνει στόχο

Χαρακτηριστικές «προειδοποιήσεις» από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, με φόντο την κλιμάκωση της πολεμικής προετοιμασίας από το Ισραήλ

Το γεγονός ότι η συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ την καθιστά στόχο ήρθαν να επιβεβαιώσουν με χαρακτηριστικό τρόπο οι «προειδοποιήσεις» που απηύθυνε χθες προς τη Λευκωσία ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, την ώρα που αυξάνονται οι σοβαροί κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, στο φόντο του συνεχιζόμενου μακελειού από το Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και των εντεινόμενων ισραηλινών προετοιμασιών για πόλεμο στον Λίβανο.

«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Νασράλα σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή επιδρομή στον νότιο Λίβανο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η εισβολή στη Γαλιλαία είναι ένα θέμα που παραμένει στην ημερήσια διάταξη, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί» και κατήγγειλε το Ισραήλ πως αποκρύπτει τις πραγματικές απώλειες που υφίστανται στα πεδία της μάχης οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Αμυνας του εχθρού έχει ανακοινώσει πως υπάρχουν 8.663 ανάπηροι αξιωματικοί και στρατιώτες» και απαίτησε να ανακοινωθεί και ο πραγματικός αριθμός των τραυματιών από τις συγκρούσεις στη Γάζα.

Σε άλλο σημείο, προειδοποίησε ότι οι μαχητές της οργάνωσής του θα πολεμήσουν «χωρίς κανόνες και όρια» σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης με το Ισραήλ, μη παραλείποντας να βάλει στο «κάδρο» και διάφορους στόχους και στη Μεσόγειο.

Υποστήριξε πάντως ότι η Χεζμπολάχ δεν επιδιώκει ολομέτωπο πόλεμο με το Ισραήλ, μετά τον τελευταίο, το καλοκαίρι του 2006. Παράλληλα όμως ανέφερε ότι από τότε η οργάνωσή του αύξησε την παραγωγή πυραύλων και τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, καθώς επίσης βελτίωσε τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Επιπρόσθετα, είπε ότι η Χεζμπολάχ ακολουθεί «στρατηγική τύφλωσης και κώφωσης του εχθρού», στοχοποιώντας ισραηλινό τεχνικό εξοπλισμό, ραντάρ κ.ά.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είπε ακόμα πως οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί ηγέτες γνώριζαν από τις 8 Οκτώβρη ότι ορισμένες από αυτές τις τοποθεσίες θα στοχοποιούνταν, αλλά παρ' όλα αυτά δεν έχουν εκκενωθεί όλες. Σε αυτούς τους στόχους συμπεριέλαβε και την ισραηλινή βάση ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο όρος Μερόν, τονίζοντας πως αυτή ήταν «φιλόδοξος στόχος» και στον πόλεμο Ισραήλ - Λιβάνου το 2006, και σήμερα είναι «πλήρως εκτεθειμένη» στις ρουκέτες και στους πυραύλους της οργάνωσης.

Η εξέλιξη έρχεται πριν καλά - καλά συμπληρωθεί 24ωρο από την ανακοίνωση της βόρειας διοίκησης του ισραηλινού στρατού ότι ενέκρινε τα επιχειρησιακά σχέδια μάχης κατά του Λιβάνου.

Παράλληλα, χτες ο ισραηλινός στρατός απάντησε στο προχτεσινό βίντεο της Χεζμπολάχ που έδειχνε «ευαίσθητες» στρατιωτικές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ και στο λιμάνι της Χάιφα, με δικό του βίντεο που στοχοποιεί βάσεις και αποθήκες της οργάνωσης στον Λίβανο.

«Δυτικές» διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη «βιασύνη» του Ισραήλ να πάει σε πόλεμο στον Λίβανο χωρίς να έχει καταστρώσει μια «ξεκάθαρη στρατηγική» ή να έχει υπολογίσει πλήρως τις συνέπειες μιας διευρυμένης σύγκρουσης. Αυτά ενώ ήδη μέσα στους πρώτους 8 μήνες οι εχθροπραξίες Ισραήλ - Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει μόνο στον Λίβανο τον θάνατο τουλάχιστον 472 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά ανάμεσά τους ήταν και 91 Λιβανέζοι άμαχοι. Από την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 15 στρατιώτες και 11 άμαχοι, ενώ έχουν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι.

Χτες ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε παράκτια πόλη του Λιβάνου και το χωριό Γιαρόν, προκαλώντας τον θάνατο 3 ανδρών, που αργότερα ανακοινώθηκε ότι ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ. Επίσης, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν θέση εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στην Αϊτα ας-Σαμπ του νότιου Λιβάνου.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει βροχή ρουκετών, προκαλώντας για μια ακόμα φορά ζημιές σε σπίτια της μεθοριακής περιοχής του Ισραήλ, Κιριάτ Σμονά, και νέες πυρκαγιές.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί και στη Συρία. Χτες, σε δύο αεροπορικές επιδρομές που έκανε ισραηλινό αεροπλάνο στις περιοχές Κουνέιτρα και Νταράα σκότωσε έναν Σύρο αξιωματικό.

Εκκληση στους Χούθι για απελευθέρωση ναυτικών

Χτες η διαχειρίστρια ιαπωνική εταιρεία του φορτηγού πλοίου «Galaxy Leader» απηύθυνε νέα έκκληση στην ηγεσία των Χούθι της Υεμένης να απελευθερώσουν τα 25 μέλη του πληρώματος, που κρατούνται εδώ και 7 μήνες.

Το σκάφος είχε καταληφθεί από τους Χούθι στις 19 Νοέμβρη και είχε πιαστεί αιχμάλωτο το 25μελές πλήρωμα.«Δεν υπάρχει τίποτα που θα αποκομίσουν οι Χούθι συνεχίζοντας να κρατούν αιχμάλωτα τα 25 μέλη του πληρώματος», υπογραμμίζει η διαχειρίστρια εταιρεία.

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, UKMTO, ανακοίνωσε ότι βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα, το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Tutor», που είχε δεχτεί επίθεση των Χούθι στις 12 Ιούνη.

Χτεσινοβραδινές αναφορές Αμερικανών αξιωματούχων, τέλος, κατέγραψαν νέες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ταΐφ, νότια της Χοντέιντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποστολή Χοκστάιν, στο φόντο κλιμάκωσης των συγκρούσεων(2024-06-18 00:00:00.0)
Εντείνουν τις επιθέσεις οι Χούθι(2024-05-30 00:00:00.0)
«Ντεμπούτο» εμπλοκής και για τη γερμανική φρεγάτα(2024-02-29 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ(2023-11-03 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι στρατιωτικές συμπλοκές(2023-11-02 00:00:00.0)
Απειλές για στρατιωτική δράση εναντίον του Λιβάνου(2021-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ