Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Αποστολή Χοκστάιν, στο φόντο κλιμάκωσης των συγκρούσεων

Ισραηλινό τεθωρακισμένο εν δράσει

Copyright 2024 The Associated

Ισραηλινό τεθωρακισμένο εν δράσει
Το Ισραήλ βρίσκεται «στα πρόθυρα» μιας νέας κλιμάκωσης με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, ενώ το ίδιο 24ωρο ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Εϊμος Χοκστάιν, ξεκίνησε νέα περιοδεία σε Ισραήλ και Λίβανο, με στόχο την αποκλιμάκωση και την αποτροπή πολέμου.

Η πρώτη συνάντηση του Χοκστάιν στην Ιερουσαλήμ έγινε με τον Μπ. Νετανιάχου. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τζάχι Μπράβερμαν, το στέλεχος του υπουργείου Αμυνας Ρομάν Γκόφμαν, ο πολιτικός σύμβουλος Οφίρ Φλεκ και η αναπληρώτρια πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Ισραήλ Στέφανι Χάλετ. Η κυβερνητική ανακοίνωση δεν ανέφερε τι συζητήθηκε ή αν συμφώνησαν σε κάτι.

Ο Χοκστάιν συνάντησε επίσης μεταξύ άλλων τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ αλλά και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον Γιαΐρ Λαπίντ του κόμματος «Γες Ατίντ» και τον Μπένι Γκαντς της «Εθνικής Συμμαχίας», που συμμετείχε μέχρι τις 9 Ιούνη στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, το οποίο χτες καταργήθηκε.

Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, ο Χοκστάιν συνάντησε τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος του είπε ότι το θέμα των ομήρων της Χαμάς στη Γάζα είναι «ζήτημα - κλειδί» και για την εκτόνωση της σύγκρουσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Πιθανή θεωρείται, μετά τον κύκλο των διαβουλεύσεων στο Ισραήλ, η μετάβαση του Χοκστάιν και στη Βηρυτό, για συνάντηση με τον Λιβανέζο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι.

Γεγονός είναι πάντως ότι παραμένει συνεχής από τις 11 Ιούνη η κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη Χεζμπολάχ, μετά τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της λιβανέζικης οργάνωσης, Ταλίμπ Αμπντάλα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφηκε όξυνση των επιχειρήσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Την Κυριακή η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι χτύπησε στρατιωτική βάση στο Μερόν με κατευθυνόμενους πυραύλους και εξαπέλυσε drones μίας κατεύθυνσης εναντίον άλλης βάσης, «στο πλαίσιο της ανταπόδοσης της δολοφονίας που διαπράχθηκε από τον εχθρό στην Τζουαΐγια». Μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά αεροσκάφη στάλθηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ και κατέπεσαν στην περιοχή Γκορέν, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά.

Οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι έγιναν εκτοξεύσεις «δύο πυραύλων» εναντίον στρατιωτικής εγκατάστασης στη Μερόν, όπου κατ' αυτές δεν αναφέρθηκαν ούτε θύματα ούτε ζημιές.

Χτες η «Ισλαμική Τζιχάντ» ανακοίνωσε τον θάνατο μαχητή της οργάνωσης σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην Τύρο του νότιου Λιβάνου. Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΝΝΑ, το θύμα λεγόταν Μοχάμεντ Μουσταφά Αγιούμπ.

Ανησυχίες αξιωματούχων της UNΙFIL

Επιπλέον, χτες αξιωματούχοι της δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ στην «μπλε γραμμή» μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης. «Ο κίνδυνος λάθος υπολογισμού, που θα οδηγούσε σε ξαφνική και ευρύτερη ένοπλη σύρραξη, είναι υπαρκτός», υπογράμμισαν η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις - Πλάσχερτ, και ο Αρόλδο Λάθαρο, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL). Με κοινή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, η Ολλανδή διπλωμάτισσα και ο Ισπανός στρατιωτικός κάλεσαν τις δύο πλευρές «να παύσουν πυρ και να αρχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη πολιτικής και διπλωματικής λύσης».

Νέες επιδρομές των ΗΠΑ - Βρετανίας εναντίον της Υεμένης

Ανοιχτά παραμένουν και τα μέτωπα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν. Την Κυριακή η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι διέσωσε το πλήρωμα του υπό ελληνική σημαία φορτηγού «Tutor», που χτυπήθηκε από τους Χούθι της Υεμένης στις 12 Ιούνη στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ελληνόκτητο φορτηγό «Tutor», υπό σημαία Λιβερίας, το οποίο μετέφερε κάρβουνο, είχε εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του την Τετάρτη, όταν άρχισε εισροή υδάτων. Σύμφωνα με τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, στον Κόλπο του Αντεν πλέει ακυβέρνητο - φλεγόμενο και δεύτερο φορτηγό, που χτυπήθηκε από πυραύλους τους οποίους εξαπέλυσαν από το έδαφος της Υεμένης οι Χούθι, και πλέον έχει εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του. Πρόκειται για το φορτηγό «Verbena», υπό σημαία Παλάου, ουκρανικής ιδιοκτησίας, που το διαχειριζόταν πολωνική ναυτιλιακή εταιρεία. Το πλήρωμα του «Verbena» επιβίβασε και διέσωσε παραπλέον εμπορικό πλοίο, το «Anna Meta», ανέφερε μέσω «X» το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM - Κεντρική Διοίκηση).

Εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε σε μήνυμά του στο «Telegram» ότι το «Verbena» οδεύει να βυθιστεί στον Κόλπο του Αντεν, ενώ το «Tutor» «κινδυνεύει να βουλιάξει εντός ωρών». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Χούθι, τις επιθέσεις στα δυο πλοία τις «αφιερώνουν» «στους αδελφούς μας που πολεμούν στη Λωρίδα της Γάζας» και επαναλαμβάνουν «την προειδοποίησή τους προς όλες τις εταιρείες όσον αφορά τις συνέπειες που έχουν οι δοσοληψίες με το Ισραήλ και η μετάβαση των πλοίων τους σε λιμάνια της Παλαιστίνης».

Το αραβικό δίκτυο «Al-Masirah», που συνδέεται με τους Χούθι, μετέδωσε χτες το βράδυ ότι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας έκαναν 4 αεροπορικές επιδρομές στο νησί Καμαράν της Υεμένης.

Στη συνέχεια το ίδιο δίκτυο μετέδωσε ότι βρετανικά και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 6 επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Χοντέιντα, στη δυτική Υεμένη.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κέρμπι, κατηγόρησε τους Χούθι ότι είναι «τρομοκράτες» και ανέφερε πως ετοιμάζονται νέες κυρώσεις σε βάρος τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ την κάνει στόχο(2024-06-20 00:00:00.0)
Εντείνουν τις επιθέσεις οι Χούθι(2024-05-30 00:00:00.0)
Πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι ανάφλεξης(2024-03-05 00:00:00.0)
«Ντεμπούτο» εμπλοκής και για τη γερμανική φρεγάτα(2024-02-29 00:00:00.0)
Νέες απειλές Γκαντς για κλιμάκωση του πολέμου στον βορρά(2023-12-16 00:00:00.0)
Παζάρια για τα ενεργειακά κοιτάσματα(2022-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ