Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνονται για να στήσουν τον εναλλακτικό αντιλαϊκό πόλο

Eurokinissi

Σε πυρετό διεργασιών, με διακύβευμα τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού αντιλαϊκού πόλου στο αστικό πολιτικό σύστημα, βρίσκονται σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Καταπώς φαίνεται οι εξελίξεις «τρέχουν» γρήγορα, μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα που έδειξε τη βαθιά δυσαρέσκεια σημαντικού τμήματος του λαού απέναντι σε αυτά τα κόμματα, τα οποία δεν καρπώνονται τη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Στόχος, όπως καταμαρτυρούν εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, να είναι έτοιμοι για τις επόμενες εκλογές, ακόμα και για να «κατέβουν» μαζί... Οι διεργασίες αυτές περνούν βέβαια μέσα από μεγάλες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, που αντανακλούν και τη σύγκρουση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στο ΠΑΣΟΚ, εν αναμονή και του αυριανού Πολιτικού Συμβουλίου, έχει μπει ανοιχτά θέμα ηγεσίας από σειρά στελεχών.

Σε συνέντευξή του χτες στην ΕΡΤ ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, επιτέθηκε σε όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έθεσαν θέμα ηγεσίας μετά τις εκλογές, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ηττήθηκε. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις από δω και στο εξής, ανέφερε ότι «όταν έρθει η ώρα θεσμικά θα υπάρξουν εξελίξεις» και ότι «είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ από τη βάση της δημοκρατικής παράταξης», χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα υπάρξουν αυτές οι εξελίξεις. Επιτέθηκε δε και στον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, λέγοντας πως δεν ισχύει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συνεχιζόμενες ήττες, για να προσθέσει ότι μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής «όποιος συνεχίζει να σπέρνει διχόνοια και τοξικότητα θα μείνει εκτός ΠΑΣΟΚ». Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Ινστιτούτο Τσίπρα.

Η παρέμβαση του Χ. Δούκα σηματοδοτεί και το βάθος των διεργασιών για την επόμενη μέρα, αφού ανεξάρτητα από το αν θα είναι υποψήφιος ή όχι, έρχεται να «κουμπώσει» και με δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Νίκος Παππάς) που κάνουν λόγο για κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό...

Σε παρέμβασή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Χ. Δούκας ζήτησε «βιώσιμες πρωτοβουλίες και πολιτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, και στη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου». Ερωτηθείς για τον δικό του ρόλο και αν θα συμμετάσχει, εφόσον δρομολογηθεί εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ο Χ. Δούκας επισήμανε: «Αυτήν την ώρα προέχει να συμφωνήσουμε και να χαράξουμε τον οδικό χάρτη των αλλαγών που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν».

Πάντως, το παζλ των υποψηφίων - όπως τουλάχιστον διαμορφώνεται σύμφωνα με πληροφορίες - εκτός από Ανδρουλάκη και Γερουλάνο περιλαμβάνει και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ενώ υπάρχουν σενάρια και για άλλες υποψηφιότητες, όπως Μιλένα Αποστολάκη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Δημήτρης Μάντζος.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με επιστολή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο, ζήτησε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εντός του 2024 και όχι τον Οκτώβρη του 2025, όπως προβλέπει το καταστατικό.

Σε κάθε περίπτωση, στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικού Συμβουλίου αναμένονται με ενδιαφέρον οι θέσεις που θα πάρουν - μεταξύ άλλων - ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (ο οποίες βρέθηκε χτες στο συνέδριο του Ινστιτούτου Τσίπρα ...καταχειροκροτούμενος, λέγοντας εκεί πως «το προοδευτικό μέτωπο στη Γαλλία είναι παράδειγμα για όλους μας») αλλά και οι Παύλος Χρηστίδης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Πέτρος Ευθυμίου, Θόδωρος Μαργαρίτης, Εφη Χαλάτση, Τόνια Αντωνίου, Χάρης Καστανίδης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Πωλίνα Λάμψα, Φίλιππος Σαχινίδης κ.ά.

Ινστιτούτα και ...συνεργασίες

Τα παραπάνω συμβαίνουν υπό τη σκιά της «πρεμιέρας» που έγινε χτες για το Ινστιτούτο «Αλέξης Τσίπρας» (βλ. σχετικό θέμα), στην οποία θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Δούκας.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για κοινή πορεία με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που απορρίπτει προσώρας ο Στέφανος Κασσελάκης.

Χαρακτηριστικά, ο Νίκος Παππάς πρότεινε εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει μια προγραμματική συζήτηση η οποία να έχει ορίζοντα την εκλογική διαδικασία». Παράλληλα, πρότεινε κοινό ψηφοδέλτιο σε βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με έναν υποψήφιο πρωθυπουργό. «Ενωση κομμάτων κατά τον νόμο. Δεν εισηγούμεθα αυτοδιάλυση και ενιαίο φορέα. Υπάρχει όμως η ανάγκη της εκλογικής συνεργασίας. Π.χ. στη Γαλλία τι έγινε: Κόμματα με πολύ μεγάλη ιστορία, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κόμμα του Μελανσόν και οι Πράσινοι, κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο για τέσσερις μέρες και βγήκαν με συμφωνία για τους υποψηφίους και το πρόγραμμα», είπε ο Παππάς.

Κάποιοι βάζουν στο παιχνίδι και τη Νέα Αριστερά, πράγμα λογικό, αφού ως το 80% του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν λόγο στις αντιλαϊκές εξελίξεις.

Ερωτηθείς αν βλέπει κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς στις εκλογές, ο Γ. Ραγκούσης απάντησε: «Βλέπω την ανάγκη και την υποχρέωση την ιστορική, όλων μας, να κάνουμε αυτά που πρέπει ώστε να υπάρξει ένας ισχυρός φορέας της προοδευτικής παράταξης, που λόγω και του μπόνους του εκλογικού νόμου πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ενιαίας εκπροσώπησης. Δηλαδή ένα κόμμα να πάει στον Αέριο Πάγο προκειμένου να διεκδικήσει το μπόνους, γιατί το μπόνους δεν μπορεί να το πάρει συνασπισμός κομμάτων».

Σε ερώτηση για συνομιλία με τη Νέα Αριστερά ο Κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «δεν χρειάζεται να σπαταλήσουμε τόση ενέργεια με ένα κόμμα που σε χαλαρή ψήφο δεν πήρε ούτε 2,5%», ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται να κάνουν όλοι την αυτοκριτική τους, βάζοντας στο κάδρο και τον Πέτρο Κόκκαλη. «Πρέπει να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε και κατέληξε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προσδιορίσει με ακρίβεια τη φυσιογνωμία του, αποκλείοντας κάθε ζήτημα ηγεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ