Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ»
«Ποδαρικό» με ύμνους για τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών

Με συζητήσεις γύρω από τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ξεκίνησαν οι εργασίες της «1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που διοργανώνουν το Ινστιτούτο «Αλέξης Τσίπρας» και το Ιδρυμα «Ζόραν Ζάεφ» στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η διαδικασία προετοιμασίας και υπογραφής της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών (ΣτΠ), το μέλλον της, αλλά και το κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει «οδηγό», ειδικά στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων για αντίστοιχες συμφωνίες που θα προωθούν τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.

Στη συζήτησή του με τον πρώην πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «υπαρξιακό κίνδυνο» της Β. Μακεδονίας σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει τη Συμφωνία, ενώ παράλληλα δήλωσε «ευτυχής» που ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει προχωρήσει σε καταγγελία της Συμφωνίας.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις για υπογραφή της Συμφωνίας ώστε να ενταχθεί η Β. Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και ότι τάχα... η ένταξη στο ΝΑΤΟ «ήταν μια συγκυρία που λειτούργησε ως μοχλός». Αυτά, την ώρα που η Συμφωνία γράφει στην... ούγια της, μόλις στο δεύτερο άρθρο, το πραγματικό περιεχόμενό της, την ένταξη δηλαδή της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά εξάλλου ήταν και όσα είπε ο Ζ. Ζάεφ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέχρι πού θα φτάσει η νέα ηγεσία στα Σκόπια σχετικά με τη Συμφωνία, για την οποία εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα την εφαρμόσει, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη εφαρμόζει στην πράξη τη Συμφωνία, και τα 3 κύρια σημεία της, που έχουν να κάνουν με την κάλυψη του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με την προώθηση της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και τη στήριξη στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. «Πρακτικά τα κάνουν όλα αυτά», είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, «αλλά δεν θέλουν να τα ψηφίσουν στη Βουλή».

Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και τους ανεξάρτητους που είχαν ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εφαρμογή της. «Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που έχουν τεθεί σε λειτουργία», είπε, αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά κονδύλια που κατευθύνονται στη Β. Μακεδονία, με προϋπόθεση την τήρηση της Συμφωνίας. Πρόσθεσε πως και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έχει υπάρξει ξεκάθαρος πως προϋπόθεση για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ήταν η τήρηση της Συμφωνίας, ενώ, τέλος, είπε ότι «ακόμα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν διάταγμα, επικυρώθηκε από το Κογκρέσο, με κυρώσεις ακόμα και ατομικές, αν δεν εφαρμοστεί η Συμφωνία».

Και βέβαια για το πραγματικό περιεχόμενό της ήταν παραπάνω από ξεκάθαρος ο Αλ. Τσίπρας όταν ανέφερε ότι στα Βαλκάνια υπάρχουν «τρίτες χώρες που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν. Και η Ρωσία και η Τουρκία, άρα είναι υπαρξιακό ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία, στρατηγικό ζήτημα για την Ευρώπη», σημειώνοντας ότι αν η ΕΕ δεν σκοπεύει να αφήσει την περιοχή «έρμαιο στις διαθέσεις τρίτων χωρών» πρέπει να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή τους πορεία. Με τη σειρά του, ο Ζ. Ζάεφ συμπλήρωσε: «Ο νέος πρωθυπουργός ελπίζω ότι δεν θα κάνει λάθη. Δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν θα υπάρχουν ξένες και εγχώριες επενδύσεις στη χώρα, είναι πραγματικά υπαρξιακός ο κίνδυνος», είπε, αναφερόμενος στην εφαρμογή της ΣτΠ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί βράβευσαν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι για την επίτευξη της Συμφωνίας βοήθησαν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και «πολλοί Αμερικανοί βοήθησαν παραπλεύρως και κατέστησαν δυνατή αυτήν τη Συμφωνία».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για όλη την περιοχή και πέρα από αυτή», είπε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό, παραλληλίζοντάς την - παραπάνω από εύγλωττα θα έλεγε κανείς... - με συμβιβασμούς όπως π.χ. τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και τη Συμφωνία του Ντέιτον... που άναψαν φωτιές στον επόμενο μόλις γύρο των ανταγωνισμών! Παράλληλα, έκανε έκκληση σε κάθε πλευρά να μην υπονομεύουν τη ΣτΠ και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίησή της γιατί, όπως είπε, «αν δεν σεβόμαστε αυτές τις συμφωνίες θα προκληθούν πολύ σοβαρά προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ