Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση των δολοφονικών βομβαρδισμών παρά τις ανακοινώσεις περί «παύσεων»

Πατέρας θρηνεί τον γιο του (Ντέιρ αλ Μπάλαχ)

Copyright 2024 The Associated

Πατέρας θρηνεί τον γιο του (Ντέιρ αλ Μπάλαχ)
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με φονικά πλήγματα στη Ράφα, στην πόλη της Γάζας και αλλού, με αξιωματούχους του κατοχικού στρατού, όπως ο διοικητής της νότιας διοίκησης, αντιστράτηγος Γ. Φίνκελμαν, να απειλούν ότι οι επιθέσεις αυτές θα συνεχιστούν «μέχρι την τελική ήττα της Χαμάς».

Μετά από 255 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 37.347 και οι τραυματίες τους 85.372.

Ανάμεσα στους νεκρούς χτες ήταν και ο δημοσιογράφος Μαχμούντ Κασίμ, που δούλευε για την ψηφιακή εφημερίδα «Palestine Online». Ο Κασίμ υπολογίζεται ότι ήταν ο 151ος δημοσιογράφος - θύμα των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Νωρίτερα ο κατοχικός στρατός είχε ανακοινώσει «παύση» μαχών μεταξύ 8 π.μ. και 7 μ.μ καθημερινά γύρω από μια στενή λωρίδα γης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η νότια οδική αρτηρία Σάλαχ αλ Ντιν από το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, για τη «διευκόλυνση της άφιξης ανθρωπιστικής βοήθειας», την είσοδο της οποίας στη Γάζα εμποδίζει συστηματικά ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός.

Ωστόσο, σε μεγαλύτερη ακτίνα, οι ισραηλινές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Τα περισσότερα ανατολικά προάστια της Ράφα είναι πλήρως ισοπεδωμένα, ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί το περασμένο 24ωρο εντάθηκαν σε νότια και κεντρική Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγικών καταυλισμών Bureij και Maghazi.

Σε ανακοίνωσή του, χτες το απόγευμα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ισχυρίζεται ότι από τις 6 Μάη που ξεκίνησε τη χερσαία επίθεση στη Ράφα σκότωσε «τουλάχιστον 550» μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων και ότι έπειτα από 40 μέρες επιχειρήσεων τα ανατολικά προάστια της πόλης τέθηκαν «υπό έλεγχο»...

Την ίδια ώρα βέβαια που ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει τα παραπάνω, συνεχίζονται σφοδρές μάχες με παλαιστινιακές δυνάμεις που αντιστέκονται στον κατοχικό εισβολέα.

Χαρακτηριστικά, από το περασμένο Σάββατο σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας 11 στρατιώτες και αξιωματικοί του κατοχικού στρατού. Από αυτούς οι 8 σκοτώθηκαν σε σύγκρουση στη Ράφα, ενώ συνολικά από τις 27 Οκτώβρη (οπότε άρχισε η χερσαία ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας) έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 311 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Σε αυτό το κλίμα, αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη συγκρότηση νέου τάγματος εφέδρων μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω των αυξημένων αναγκών που προκαλεί η συνέχιση του πολέμου...

Εκατόμβες νεκρών από τις επιθέσεις σε προσωπικό και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, δήλωσε από τη μεριά του ότι «επιχειρησιακά δεν έχει αλλάξει τίποτα» στη νότια Γάζα, μετά τις ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού για «παύση μαχών» σε μια περιορισμένη λωρίδα γης.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 193 υπαλλήλους της UNRWA από την έναρξη του πολέμου. Πρόκειται για αριθμό - ρεκόρ σε οποιαδήποτε σύγκρουση για δολοφονίες προσωπικού του ΟΗΕ... Ο Λαζαρινί πρόσθεσε ότι οι υπάλληλοι του Οργανισμού «συνεχίζουν να εργάζονται για να στηρίξουν τις οικογένειες και να παράσχουν βοήθεια εν μέσω της τρομερής ανθρωπιστικής κρίσης».

Επιπλέον, οι ισραηλινές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της UNRWA στη Γάζα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 497 εκτοπισμένους αμάχους που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτές, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Υπηρεσίας.

Πάνω από 50.000 παιδιά χρειάζονται θεραπεία για οξύ επισιτισμό

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πλέον απειλεί να ενσκήψει μαζικός λιμός σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όπου πάνω από το 75% των 2,4 εκατ. κατοίκων έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη νότια Γάζα ενδέχεται πολύ σύντομα να αντιμετωπίσουν τα οξεία επίπεδα υποσιτισμού που βιώνουν όσοι βρίσκονται στη βόρεια. Ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του WFP, εξήγησε την Παρασκευή πως ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως στον βορρά, στον νότο χειροτερεύει και πάλι.

Η UNRWA τόνισε επίσης ότι πάνω από 50.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας χρειάζονται θεραπεία για να αντιμετωπιστεί ο οξύς υποσιτισμός που υφίστανται.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε πάνω από 8.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στη Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει διάγνωση πως πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και τους προσφέρθηκαν φροντίδες, ανάμεσά τους «1.600 παιδιά με ακραίο οξύ υποσιτισμό».

«Εχουν καταγραφεί ήδη 32 θάνατοι από υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων 28 παιδιών κάτω των 5 ετών», είχε ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Αυξάνονται οι επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Ασταμάτητες μαίνονται και οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε χωριά και πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Από την Κυριακή τα ξημερώματα ως χτες έγιναν επιδρομές σε περίχωρα της Ραμάλα και σε προσφυγικούς καταυλισμούς και συνοικίες διαφόρων πόλεων, μεταξύ των οποίων η Χεβρώνα, η Ναμπλούς, η Τουλκαρέμ και η Ιεριχώ.

Ούτε αυτήν τη φορά έλειψαν οι συλλήψεις Παλαιστινίων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ένα 16χρονο αγόρι.

Σύμφωνα με την οργάνωση Addameer, για την Υποστήριξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Παλαιστινίων Κρατουμένων, ο αριθμός των συλληφθέντων στη Δυτική Οχθη ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 9.300. Από αυτούς οι 3.100 κρατούνται δίχως κατηγορίες στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης» που μπορεί να ανανεώνεται επ' αόριστον κάθε εξάμηνο.

Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Ενωση Κρατουμένων ανακοίνωσε ότι συνολικά από τον περασμένο Οκτώβρη συνελήφθησαν 640 παιδιά στη Δυτική Οχθη και ότι «πολλά έχουν υποστεί βασανιστήρια» - ενώ τουλάχιστον 240 παιδιά παραμένουν υπό ισραηλινή κράτηση.

Επισημαίνεται ακόμα ότι ορισμένα παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές του Μέγκιντο έχουν συλληφθεί από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ρεκόρ εξαγωγής ισραηλινών όπλων

Το τμήμα εξαγωγής όπλων του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε χτες ρεκόρ αύξησης στις πωλήσεις ισραηλινών όπλων στο εξωτερικό.

Η αύξηση το 2023 υπολογίστηκε στο 36% και αφορά όπλα και πυρομαχικά συνολικής αξίας περίπου 13 δισ. δολαρίων. Το 2022 η τότε αύξηση στις εξαγωγές όπλων ήταν στο 19%.

Διαπιστώθηκε επίσης διπλασιασμός των χωρών στις οποίες εξάγονται ισραηλινά όπλα και καταρρίφθηκε τριετές ρεκόρ εξαγωγής.

Ειδικότερα, το 2023 οι εξαγωγές ισραηλινών όπλων έγιναν κατά 48% σε χώρες των Ασίας - Ειρηνικού, το 35% σε χώρες της Ευρώπης, το 9% σε χώρες της Βόρειας Αμερικής, το 4% σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και το 3% σε αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει «συμφωνίες του Αβραάμ» (ΗΑΕ, Μαρόκο, Μπαχρέιν).

Ισραήλ: Κατάργηση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου - Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, προέβη στην κατάργηση του «στενού» υπουργικού συμβουλίου πολέμου, μια βδομάδα μετά την αποχώρηση των υπουργών άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς και Γκάντι Αϊζενκοτ.

Οι υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, και Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, πίεζαν για να εισέλθουν σε αυτό το «στενό» συμβούλιο, αντικαθιστώντας τους δύο αποχωρήσαντες.

Χτες, στο μεταξύ, βουλευτές προχώρησαν στη συγκρότηση ομάδας στη Βουλή (Κνέσετ) για να ασκήσουν πιέσεις προς την κατεύθυνση δημιουργίας εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη διάλυσή τους το 2005. Η κίνηση έγινε με πρωτοβουλία του κόμματος Otzma Yehudit.

Παράλληλα, στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ συνεχίζονται μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση να κλείσει συμφωνία με τη Χαμάς για εκεχειρία και ανταλλαγή των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, καθώς και να προχωρήσει σε εκλογές.

Χτες, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές διέκοψαν την κυκλοφορία σε ισραηλινούς αυτοκινητόδρομους για δεύτερη μέρα. Αργότερα χτες βράδυ έκαναν νέα μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Κνέσετ στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού.

Επιπλέον, στρατιώτες που είναι σε μάχιμες θέσεις, καταθέτοντας χτες στην Επιτροπή Κρατικού Ελέγχου της Κνέσετ, κατηγόρησαν τις κρατικές αρχές ότι δεν τους παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μετατραυματικό στρες που αντιμετωπίζουν μετά τη συμμετοχή τους στην εισβολή στη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ