Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα παζάρια με ρεσιτάλ υποκρισίας...

Χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έμμεσες διαβουλεύσεις Χαμάς - Ισραήλ στο παρασκήνιο για μία συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, στη βάση του σχετικού σχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ.

Την Κυριακή με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή Αΐντ αλ Αντχα, ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, δήλωσε πως η απάντηση της οργάνωσής του στην πιο πρόσφατη πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «συνάδει με τις αρχές που διατυπώνονται στο σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ». Ο Χανίγια, σε τηλεοπτική ομιλία, πρόσθεσε πως η Χαμάς και οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις «είναι έτοιμες για μια συνολική συμφωνία που θα συνεπάγεται κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, την ανοικοδόμηση όσων καταστράφηκαν και συνολική συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων».

Από τη μεριά της ισραηλινής κυβέρνησης, συνεχίστηκε η «σιγή ιχθύος» γύρω από την πρόταση τριών φάσεων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου, την οποία η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να παρουσιάζει ως «ισραηλινή πρόταση».

Το σχέδιο που εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και σταδιακές ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, καθώς και υποσχέσεις για ανοικοδόμηση.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ, που μαζί με τις ΗΠΑ μεσολαβούν ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, ανακοίνωσαν στις 11 Ιουνίου ότι έχουν λάβει απάντηση από τις παλαιστινιακές οργανώσεις στο σχέδιο των ΗΠΑ, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Με αφορμή τη μουσουλμανική Γιορτή της Θυσίας (Αΐντ αλ Αντχά) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση τριών φάσεων, λέγοντας πως είναι ο καλύτερος τρόπος να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους που μετατρέπονται σε θύματα της «φρίκης του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ».

«Πάρα πολλοί αθώοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά. Οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και οι κοινότητές τους έχουν καταστραφεί. Η οδύνη τους είναι τεράστια», ανέφερε με περισσό θράσος ο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου έχει στείλει χιλιάδες βόμβες και πυρομαχικά στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, στηρίζοντας πολύμορφα το μακελειό στη Γάζα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Στο μήνυμά του, αναφέρθηκε και στις αμερικανικές προσπάθειες «υπεράσπισης των δικαιωμάτων άλλων μουσουλμανικών κοινοτήτων», ιδίως των μειονοτήτων των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ και των Ουιγούρων στην Κίνα (θέμα που αξιοποιείται συστηματικά από τη «Δύση» στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο), ενώ ισχυρίστηκε πως η κυβέρνησή του «εργάζεται για να υπάρξει ειρηνική επίλυση της φρικιαστικής ένοπλης σύρραξης στο Σουδάν».

Χτες βράδυ, πάντως, το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε πως κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Ισραήλ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, υποσχέθηκε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου πως οι ΗΠΑ θα άρουν τις επόμενες μέρες όλους τους περιορισμούς στις μεταφορές όπλων προς το Ισραήλ....

Ισραήλ: Συμφωνία με τη Χαμάς θέλει το 60%

Χτες, σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Ισραήλ από το ινστιτούτο «Jewish People Policy» καταγράφεται ότι το 60% των Ισραηλινών ζητά από την κυβέρνηση να δεχθεί την πρόταση Μπάιντεν για συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς.

Επίσης, το 60% δηλώνει πως θα ήθελε να δει τη Λωρίδα της Γάζας να διοικείται από παλαιστινιακές κρατικές οντότητες και αραβικές χώρες, ενώ το 1/5 των Εβραίων Ισραηλινών επιθυμεί να διατηρήσει το Ισραήλ μεταπολεμικά τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Το 56% των Εβραίων Ισραηλινών δηλώνει πως έχει πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου. Το ποσοστό αυτό στους Αραβες Ισραηλινούς είναι 74%.

Σταθερή μείωση της εμπιστοσύνης καταγράφεται και στην ηγεσία του στρατού. Σε ό,τι αφορά τις εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, το 36% δηλώνει πως θέλει να ξεκινήσει ολομέτωπη επίθεση το συντομότερο δυνατόν, το 30% θέλει πολιτική διευθέτηση και το 26% θέλει πόλεμο με τον Λίβανο αμέσως μόλις τελειώσει αυτός στη Γάζα.

Τέλος, χτες βράδυ, το ισραηλινό Ynet News μετέδωσε πως έχει ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς (που έκανε χτες επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία) και τον Ισραηλινό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζάχι Χανέγκμπι. Ο πρώτος ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να του περιορίσουν το δικαίωμα να αποφασίσει «εάν θα κλείσει ή όχι ένα προξενείο ή μία πρεσβεία», ενώ ο Χανέγκμπι πρότεινε υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και τη Σλοβενία που αναγνώρισαν τον Μάιο το Παλαιστινιακό Κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ