Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Εστειλαν από εκεί που 'ρθε» το φορτίο του θανάτου για την Παλαιστίνη

Η αγωνιστική στάση τους δεν επέτρεψε να ξεφορτωθεί πολεμικό υλικό για το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

«Του κόσμου οι λιμενεργάτες μια γροθιά, με την Παλαιστίνη ως την λευτεριά» ακούστηκε αυτές τις μέρες δυνατά από το λιμάνι του Πειραιά, μέσα από την αγωνιστική στάση των λιμενεργατών, η οποία απέτρεψε το να ξεφορτωθεί πολεμικό υλικό με τελικό προορισμό το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου αναμενόταν στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ MSC ALTAIR, το οποίο μετέφερε το εν λόγω υλικό.

Ηδη από την Παρασκευή είχε σημάνει συναγερμός, με την Ενωση Εργαζομένων στις Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) να καλεί τους λιμενεργάτες και όλο τον λαό του Πειραιά σε κινητοποίηση, προκειμένου να εμποδιστεί το πλοίο να ξεφορτώσει.

«Οι λιμενεργάτες στον Πειραιά δηλώνουμε απ' άκρη σ' άκρη πως δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να ξεφορτώσουμε σε καμία προβλήτα του λιμανιού το εν λόγω πλοίο», ανέφερε η ανακοίνωση, ενώ ξεκαθάριζε: «Δεν θα συμμετάσχουμε στη σφαγή αθώων ανθρώπων για τα κέρδη των λίγων. Εμείς τα παιδιά μας τα μεγαλώνουμε με ανθρωπιά και τους έχουμε δώσει μέσα από τους αγώνες μας το μάθημα της αλληλεγγύης, της αντίστασης και της περηφάνιας».

Κάτω από την άμεση αντίδραση των λιμενεργατών, το πλοίο με το φορτίο του θανάτου πήρε το μήνυμα και άλλαξε κατεύθυνση με νέο προορισμό την Ιταλία.

Η αλλαγή στο δρομολόγιο του πλοίου όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη
Η αλλαγή στο δρομολόγιο του πλοίου όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη
Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, λιμενεργάτες και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και το Βέλγιο, έχουν αρνηθεί να φορτώσουν/ξεφορτώσουν πλοία με όπλα και πυρομαχικά για το Ισραήλ. Εξάλλου, το ίδιο πλοίο πριν προσπαθήσει να προσεγγίσει τον Πειραιά δεν έγινε δεκτό ούτε στη Βαρκελώνη.

Την άφιξη του πλοίου MSC ALTAIR κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στους λιμενεργάτες.

ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ: Αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στην εμπλοκή

Ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την αποφασιστική, αγωνιστική στάση των λιμενεργατών του λιμανιού του Πειραιά, της COSCO, των σωματείων και των φορέων της πόλης εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ.

Χτες μάλιστα, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Αμπατιέλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Α' Πειραιά, πραγματοποίησε πλατιά εξόρμηση - παρέμβαση στους εργαζόμενους στην προβλήτα Ι του ΟΛΠ, ενημερώνοντας για την αποφασιστική στάση των λιμενεργατών και το αποτέλεσμά της.

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, «απαιτείται αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση από τον λαό του Πειραιά που έχει πείρα και αγωνιστική ιστορία!

Το λιμάνι του Πειραιά άλλωστε έχει εξέχοντα ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την ώρα που είναι σε εξέλιξη δύο πόλεμοι στη γειτονιά μας. Η κυβέρνηση να το καταλάβει καλά ότι θα βρίσκει απέναντί της το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τον αγώνα για να "μπει φρένο" στη μετατροπή της πόλης μας σε ορμητήριο σφαγέων και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων.

Σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, η κυβέρνηση έχει αβανταδόρους τα υπόλοιπα κόμματα της "συστημικής αντιπολίτευσης", αφού στο ζήτημα της βαθύτερης ΝΑΤΟικής εμπλοκής της χώρας μας όλοι διαγωνίζονται για το ποιος θα συμβάλει περισσότερο.

Ολοι τους δίνουν εξετάσεις σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στο μεγάλο κεφάλαιο για το ποιος είναι καλύτερος υπηρέτης των συμφερόντων τους. Από τον ΣΥΡΙΖΑ της "ιερής αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ", το ΠΑΣΟΚ που, πέρα από όλη την αμαρτωλή ιστορία του, έχει στηρίξει όλες τις ΝΑΤΟικές ενισχύσεις που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση ΝΔ, τη Νέα Αριστερά, που όταν ήταν στην κυβέρνηση παρέδωσαν τα λιμάνια της χώρας στα γεράκια του πολέμου, την Ελληνική Λύση, που στο Ευρωκοινοβούλιο στήριξε τις πολεμικές ενισχύσεις προς το ΝΑΤΟ, ως την Πλεύση Ελευθερίας, που η προσφάτως εκλεγμένη ευρωβουλευτής της και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, όταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΕΚ Πειραιά θέσανε πρόταση για παμπειραϊκή κινητοποίηση στηρίζοντας την απόφαση του Σωματείου των λιμενεργατών, αρνήθηκε να την στηρίξει με διάφορες προφάσεις, χέρι χέρι με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή, για να σταματήσει η χώρα μας να είναι ορμητήριο στα αιματηρά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Θα συνεχίσει να καταθέτει όλες του τις δυνάμεις και τη σημαντική άνοδο στις πρόσφατες εκλογές, ιδιαίτερα στις εργατογειτονιές της Β' Πειραιά, στην ενίσχυση του αγώνα για τα λαϊκά προβλήματα, για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος, της μήτρας της φτώχειας, της δυστυχίας, των πολέμων.

Για να γίνει ο λαός μας, μαζί με τους λαούς της Ευρώπης, πρωταγωνιστής των εξελίξεων, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ