Τρίτη 18 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παρών» και στον «συνασπισμό των τανκς» για την Ουκρανία

Μήνυμα κλιμάκωσης της εμπλοκής και η παρέμβαση Μητσοτάκη στη λεγόμενη «Διάσκεψη Ειρήνης» για την Ουκρανία

(c) Copyright 2023, dpa (www.d

Μήνυμα κλιμάκωσης της εμπλοκής της χώρας στο σφαγείο της Ουκρανίας, όπου συγκρούονται ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία, έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης με την παρέμβασή του την Κυριακή στη λεγόμενη «Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία» που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία. Αλλωστε ήδη, στον απόηχο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, Πέμπτη και Παρασκευή 13 και 14/6 στις Βρυξέλλες, αναθερμαίνονται οι φήμες περί αποστολής κι άλλων ελληνικών αρμάτων μάχης στο πεδίο της μάχης.

Χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Γι' αυτό και η Ελλάδα με άλλες χώρες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία να υπερασπίζεται τον εαυτό της έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο μιας αξιόπιστης διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη». Επιβεβαίωσε έτσι τις προηγούμενες απευθείας παραχωρήσεις στο Κίεβο ή τις πωλήσεις μεγάλων ποσοτήτων όπλων και πυρομαχικών στην Τσεχία, με στόχο αυτά να καταλήξουν στην Ουκρανία.

Με τέτοιες επιδόσεις και διαβεβαιώσεις πήγε άλλωστε χτες στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την Ατυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βασικά στο παζάρι για τα πρόσωπα στα κορυφαία πόστα της ΕΕ, την ώρα που στην κλιμάκωση της κόντρας με τη Μόσχα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η ευρωένωση περνά σε φάση «πολεμικής οικονομίας» (η κυβέρνηση φέρεται για τις θέσεις των επιτρόπων να διεκδικεί αυτό της Αγροτικής Πολιτικής, ή της Ανταγωνιστικότητας, ή της Διεύρυνσης).

Κι έπεται συνέχεια: Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «RIA Novosti», ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Βλαντισλάβ Κόσινιακ Καμούζ, ενώ διεξαγόταν όπως αναφέρθηκε 13 και 14/6 στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού, Ν. Δένδια, δήλωσε ότι 13 χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να μεταφέρουν άρματα μάχης στο Κίεβο. Ο ίδιος έκανε λόγο για «Συνασπισμό των τανκς», ο οποίος ως βασικό στόχο του έχει να συντονίσει τις προσπάθειες για την προμήθεια τεθωρακισμένων στην Ουκρανία.

«Δεκατρείς χώρες έχουν υπογράψει αυτόν τον Συνασπισμό. Πολωνία, Γερμανία και Ιταλία έχουν ηγετικό ρόλο. Στον Συνασπισμό μετέχουν οι Ελλάδα, Πορτογαλία, Σουηδία, Βρετανία, Καναδάς, ΗΠΑ και Τουρκία», αποκάλυψε, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο «Συνασπισμός» έχει κιόλας εξοπλίσει την Ουκρανία με αρκετές δεκάδες τανκς.

Θυμίζουμε ότι ήδη στις 12/6 ο «Ριζοσπάστης» έγραψε σχετικά, επικαλούμενος αρμόδιες πηγές, ότι ξανανοίγει συζήτηση και για τα άρματα μάχης «Leopard 1Α5», για τα οποία πληροφορίες παλαιότερα έλεγαν ότι Γερμανοί και Αμερικανοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 100 από το ελληνικό απόθεμα για αποστολή στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Προηγήθηκε άλλωστε σε αυτό το επίπεδο οπλισμού η παραχώρηση από την Ελλάδα 40 αρμάτων τύπου BMP1, ενώ και ο ίδιος ο Δένδιας λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ρίχνοντας μάλλον μια τροχιοδεικτική βολή, ανέφερε: «Ερχονται οι Ολλανδοί και μας λένε "Μήπως μπορείτε να μας δώσετε μερικά «Leopard» από τα δικά σας, για να μπορέσουμε - άμα θέλουμε - να βοηθήσουμε την Ουκρανία, άμα θέλουμε να κάνουμε κάτι; Διότι μέχρι να παραχθούν καινούρια, χρειάζονται δεκαετίες"».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, και καθώς ψάχνουν διαύλους τόσο για να γεμίσουν το οπλοστάσιό τους όσο και για να στείλουν όπλα στο Κίεβο, στο διάστημα 11 - 14/6 έγινε στην Αλεξανδρούπολη η 124η Σύνοδος της Επιτροπής Εξοπλισμών Στρατών Ξηράς του ΝΑΤΟ (NATO Army Armaments Group), η οποία διοργανώθηκε από το ΓΕΣ, όπου συμμετείχαν 56 στελέχη από 22 συνολικά χώρες. Επισήμως σκοπός της επιτροπής είναι η «συνδρομή στην σχεδίαση και υλοποίηση των εξοπλισμών των κρατών - μελών και η συνεργασία μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, προκειμένου να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα καθώς και η κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών». Στο περιθώριο της Συνόδου, εξάλλου, έγινε παρουσίαση των «δυνατοτήτων παροχής Υπηρεσιών Φιλοξενούντος Εθνους της Χώρας μας» στην Αλεξανδρούπολη για τα στρατεύματα που περνάνε από εκεί.

Σημειωτέον, με τέτοια θέματα εμπλοκής κι εξοπλισμών στην ατζέντα του, ο Δένδιας βρέθηκε χτες στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Sebastien Lecornu, ενώ εγκαινίασαν από κοινού τη Διεθνή Εκθεση Αμυνας και Ασφάλειας «Εurosatory2024». «Αναλύσαμε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, συζητήσαμε για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα», όπως και για την πρόταση Μητσοτάκη - Tουσκ για τη δημιουργία κοινού «θόλου ευρωπαϊκής αεράμυνας», είπε κατόπιν ο Δένδιας. Συζήτησαν επίσης για τη διοργάνωση Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας στην Ελλάδα το φθινόπωρο, με τιμώμενη χώρα τη Γαλλία, ενώ ο Δένδιας άφησε ...ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο παραχώρησης «βοήθειας» (μια αντιαεροπορική συστοιχία CROTALE) στο Παρίσι για την αντιαεροπορική του άμυνα στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στέλνει και τη φρεγάτα «Ψαρά» στο στόμα του λύκου

Μετά την επιστροφή Δένδια αναμένεται να στηθεί φιέστα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για τον απόπλου της φρεγάτας «Ψαρά» για τον Κόλπο του Αντεν, όπου θα ενταχθεί στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» και θα επιχειρεί εναντίον των Χούθι για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης. Η μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες τις εν πλω δοκιμές και θα είναι το δεύτερο ελληνικό πλοίο, μετά τη φρεγάτα «Υδρα», που θα αναπτυχθεί σε μια από τις πιο «θερμές» περιοχές του πλανήτη.

Τα 195 μέλη του πληρώματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι βατραχάνθρωποι και το πλήρωμα του οργανικού ελικοπτέρου, αναμένεται να αντιμετωπίσουν τους ίδιους κινδύνους που βίωσαν οι συνάδελφοί τους στη φρεγάτα «Υδρα», η οποία, θυμίζουμε, στις 13 Μάρτη έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAVs (drones), προερχόμενων από τη ζώνη που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη, τα οποία απομακρύνθηκαν. Ακολούθως, στις 25 Απρίλη, παρέχοντας «προστασία» σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον άλλων δύο UAVs, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε και το άλλο απομακρύνθηκε. Τέλος, πρόσφατα και λίγο πριν επιστρέψει από την περιοχή, βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου», που έσκασε περίπου 200 μέτρα από το πλοίο, στο εσωτερικό του οποίου φέρεται να επικράτησαν μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο πλήρωμα. Το οποίο βρισκόταν σε απόλυτη εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο όλο αυτό το τρίμηνο, πλην ελάχιστων ημερών (περίπου 3 μέρες εν όρμω μετά από 5 ή 6 εν πλω), που έψαχνε ευκαιρία να πάρει κάποιες «ανάσες» μαντρωμένο σε ελεγχόμενο από τους «Δυτικούς» κομμάτι στο λιμάνι του Τζιμπουτί. Κι όλα αυτά με το ημερήσιο κόστος της ανάπτυξης της φρεγάτας στην περιοχή, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, να φτάνει ακόμα και τα 500.000 ευρώ, πληρωμένα από τον ελληνικό λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ