Πέμπτη 30 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Εντείνουν τις επιθέσεις οι Χούθι

Επιθέσεις σε τρεις θάλασσες κατά 6 φορτηγών πλοίων μέσα στις τελευταίες μέρες ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν οι Χούθι της Υεμένης, διαλαλώντας την ικανότητά τους να κλιμακώσουν τις επιθέσεις σε βάρος πλοίων που κατευθύνονται προς λιμάνια του Ισραήλ ή είναι ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι εξήγησε ότι οι επιθέσεις έγιναν στα φορτηγά πλοία «Laax», «Morea», «SeaLady» στην Ερυθρά Θάλασσα, στα «ALBA Maersk Hartford» στην Αραβική Θάλασσα και στο «Minerva Antonia» στη... Μεσόγειο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έπεσε στα χέρια της οργάνωσης το 6ο κατά σειρά αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος MQ-9Reaper, καθένα εκ των οποίων κοστίζει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δολάρια.

Στα χέρια των Χούθι φέρεται ότι βρίσκονται πλέον και ιρανικοί πύραυλοι «Ghadr» που μπορούν να εκτοξευτούν από τη θάλασσα προς άλλη κατεύθυνση. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, που έχει ανακοινώσει πως υποστηρίζει τους Χούθι πολιτικά αλλά όχι στρατιωτικά, δεν σχολίασε την εξέλιξη.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, το Ιράν διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή. Είναι επίσης ένας σημαντικός παραγωγός μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Απειλές κατά της Χεζμπολάχ από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, παρουσίασε σε αξιωματικούς του στρατού της Βόρειας Διοίκησης φωτογραφίες και άλλες λεπτομέρειες για ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ που εξολοθρεύτηκαν από τις αρχές Οκτώβρη. Κατηγόρησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ότι σέρνει τον Λίβανο σε «μια σκληρή πραγματικότητα», προσθέτοντας: «Αυτοί που πληρώνουν το τίμημα είναι οι κάτοικοι του Λιβάνου και οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τον ίδιο Νασράλα που είπε πριν από δύο βδομάδες πως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των τρομοκρατών της Χεζμπολάχ. Τον ρωτώ: Ολοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι δικοί σας; Υπάρχουν πάνω από 320 νεκροί τρομοκράτες. Εάν συνεχίσετε αυτό θα συνεχιστεί».

Μερικές ώρες πριν η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι χτύπησε ισραηλινό «κατασκοπευτικό εξοπλισμό» που αναπτύχθηκε στην τοποθεσία Raheb και με κατάλληλα όπλα τον κατέστρεψε. Ανακοίνωσε επίσης τη στοχοποίηση Ισραηλινών στρατιωτών στην τοποθεσία Bayad Blida.

Παρ' όλα αυτά, και το περασμένο 24ωρο ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιδρομές στις περιοχές Νακούρα, Ράμιεχ και Τύρο του Νότιου Λιβάνου, ενώ πριν από μερικές μέρες ολοκλήρωσε ασκήσεις προσομοίωσης χερσαίας επίθεσης κατά της γειτονικής χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ την κάνει στόχο(2024-06-20 00:00:00.0)
«Ντεμπούτο» εμπλοκής και για τη γερμανική φρεγάτα(2024-02-29 00:00:00.0)
Συνέχεια στις συγκρούσεις(2024-01-11 00:00:00.0)
Νέες απειλές Γκαντς για κλιμάκωση του πολέμου στον βορρά(2023-12-16 00:00:00.0)
Νέα κλιμάκωση εχθροπραξιών στα σύνορα(2023-11-24 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι στρατιωτικές συμπλοκές(2023-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ