Πέμπτη 30 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Η πολιτική ΕΕ - ΚΑΠ και όσων την στηρίζουν υπεύθυνη και για την κατάσταση με τα πορτοκάλια

Σε σύσκεψη με αγρότες στη Σκάλα Λακωνίας μίλησε ο Ν. Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου

Σε μαζική σύσκεψη της ΚΟ Ευρώτα, στη Σκάλα Λακωνίας, μίλησε ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Λακωνία αλλά και σε όλη την Ευρώπη, με τα τρακτέρ να φτάνουν μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο, εκεί όπου τον Οκτώβρη του 2020 ψηφίστηκε η «νέα» Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2021 - 2027 από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του κόμματος του Βελόπουλου, που σήμερα κάνουν πως δεν... θυμούνται.

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε την ΚΑΠ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αναδείκνυε έγκαιρα ότι η νέα ΚΑΠ «βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, στην παραμονή τους στο χωράφι, αποκαλύπτοντας και την πολιτική της "πράσινης μετάβασης" που φέρνουν τα λόμπι», επισήμανε.

Ενώ για τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης του πορτοκαλιού, τόνισε πως όσοι υποστηρίζουν ότι για το πρόβλημα ευθύνεται η άμεση εισαγωγή αιγυπτιακών πορτοκαλιών στην Ελλάδα, βγάζοντας από το κάδρο των ευθυνών την ΕΕ και την ΚΑΠ, λένε ψέματα ή έστω τη μισή αλήθεια. Εξήγησε ότι ένοχη είναι η ίδια η ΕΕ που μέσω της ΚΑΠ δίνει στις μεγάλες μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν την απαραίτητη πρώτη ύλη απ' όπου τους συμφέρει καλύτερα, παράλληλα με την ευχέρεια να συμπιέζουν τις τιμές στα προϊόντα των αγροτών, να καθορίζουν υψηλές τιμές στην κατανάλωση και τελικά να εκτοξεύουν τα μονοπωλιακά υπερκέρδη τους.

Ετσι υπογράφονται μεγάλες «Συμφωνίες Εταιρικής Σχέσης» με τρίτες χώρες, που εξυπηρετούν μια σειρά καπιταλιστικών επενδύσεων σε διάφορους κλάδους, από τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό μέχρι την Ενέργεια, σημείωσε, τονίζοντας πως για μια τέτοια συμφωνία πανηγύριζε η ελληνική κυβέρνηση τον Μάρτη, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να είναι παρών όταν υπογραφόταν.

Το αποτέλεσμα είναι οι αγορές των κρατών της ΕΕ να έχουν κατακλυστεί από τα αιγυπτιακά πορτοκάλια, με σχεδόν 300.000 τόνους μέχρι στιγμής, ενώ μέχρι πρόσφατα τροφοδοτούνταν με πορτοκάλια σχεδόν αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι το θέμα συνδέεται και με τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, μιας και η ΕΕ δίνει στην Αίγυπτο αγορά για τα αγροτικά προϊόντα της προκειμένου να την «πάρει» με το μέρος της απέναντι στους διεθνείς ανταγωνιστές της. «Ετσι λειτουργεί η ΕΕ: Εμπάργκο στη Ρωσία το οποίο ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τους αγρότες και τους παραγωγούς πορτοκαλιού, οι οποίοι χάνουν μια παραδοσιακή αγορά, αλλά το ρωσικό πετρέλαιο, παρά το εμπάργκο, νομιμότατα εμπορεύεται από τους εφοπλιστές, Ελληνες και μη, με χαμηλότερη τιμή από το πλαφόν και με τις μεταγγίσεις των καυσίμων να γίνονται στο κέντρο του Λακωνικού Κόλπου!», σημείωσε ο ομιλητής και τόνισε: «Αυτός είναι ο χαρακτήρας της ΕΕ των μονοπωλίων και επομένως καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει ότι μπορεί να γίνει καλύτερη για τον αγρότη».

Κάλεσε, τέλος, στις 9 Ιούνη ο λαός να κάνει πράξη αυτό που όλοι οι άλλοι φοβούνται: Να φτάσει στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και να βγει «κόκκινη κάρτα» στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ