Πέμπτη 30 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προσπάθειες εφησυχασμού, με τον «τουρκικό αναθεωρητισμό στο τραπέζι»

Σε νέες προσπάθειες εφησυχασμού του λαού επιδίδεται η κυβέρνηση όταν στα Ελληνοτουρκικά προωθούνται, εντός ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου, επώδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, σε βάρος ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο «Action 24», είπε ότι «η σχέση με την Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι μία σχέση δύσκολη και σύνθετη. Και προφανώς η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τον πυρήνα των απόψεών της. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός παραμένει στο τραπέζι και εκδηλώνεται, αλλά όχι με την ένταση που εκδηλωνόταν παλιά». Εσπευσε έτσι να καλλιεργήσει τον γνωστό εφησυχασμό.

Επέμεινε, δε, «να κρατήσουμε και τα θετικά: Οτι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις εδώ και 15 μήνες», από τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και την «στρατηγική εταίρο» στο πλαίσιο της ΕΕ Τουρκία.

Προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα με τις τουρκικές αντιρρήσεις στα θαλάσσια πάρκα που εξήγγειλε η Ελλάδα, ή τα σχέδια της Τουρκίας να στήσει δικά της στο Αιγαίο. «Τα θαλάσσια πάρκα αυτά είναι πάρκα στις ζώνες κοντά στα νησιά μας, εντός των χωρικών μας υδάτων (...) Δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Τουρκία (...) Αλλά και η Τουρκία έχει ζώνες προστασίας εντός των δικών της χωρικών υδάτων. Δεν μας πέφτει λόγος, όπως δεν πέφτει λόγος και στην Τουρκία τι κάνουμε εμείς εντός της ζώνης άσκησης κυριαρχίας», είπε.

Την ίδια ώρα, βέβαια, επιβεβαιώνοντας τους κλιμακούμενους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας, τόνισε ότι «ο κόσμος γίνεται πιο επικίνδυνος. Τα θέατρα επιχειρήσεων αλλάζουν, οι ανάγκες αλλάζουν, ο πόλεμος αλλάζει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις», εξ ου και τόνισε «την ανάγκη η χώρα, προφανώς, να κάνει μεγάλες αγορές» σε μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, συν την προώθηση «αντιπυραυλικής προστασίας» σε επίπεδο ΕΕ.

Την ίδια ώρα, στις προτεραιότητες με τις οποίες η τουρκική αστική τάξη προσπαθεί να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική της θέση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή προσαρμόζεται (και) το πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία της Τουρκίας, όπως είναι αναμενόμενο.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, στα βιβλία που θα χρησιμοποιούνται στο εξής στα σχολεία της Τουρκίας θα λανσάρεται αναλυτικά η λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα», όπως κωδικοποιούνται τα γεωστρατηγικά και επενδυτικά σχέδια για να επεκτείνει το τουρκικό κεφάλαιο την επιρροή του, αξιοποιώντας και τη θέση της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Ετσι, μεταξύ άλλων, τα βιβλία θα περιλαμβάνουν αναφορές του τύπου «η Γαλάζια Πατρίδα, η κόκκινη γραμμή της Ανεξαρτησίας μας». Στο μάθημα της Γεωγραφίας - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - θα «τονίζεται η σημασία των χαρακτηριστικών τοποθεσίας της Τουρκίας, θα συζητιούνται επίσης χάρτες που σχετίζονται με τη "Γαλάζια Πατρίδα" και την "Πατρίδα των Αιθέρων"». Επίσης, σύμφωνα με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, σε αυτήν τη διαδικασία θα πρέπει «η αξία του πατριωτισμού να τονίζεται με τη συμπερίληψη του δικαιολογημένου αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο. Να αναφέρεται η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο». Ακόμα, θα «τονίζονται οι ιστορικοί δεσμοί και οι κοινωνικοπολιτισμικές σχέσεις της Τουρκίας με τα τουρκικά κράτη στο Τουρκεστάν και την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος στην Κύπρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ολοι βλέπουν την αξία της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»(2024-01-26 00:00:00.0)
Προκλήσεις και σχέδια συνεκμετάλλευσης με «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(2022-07-21 00:00:00.0)
Μελετά «δρόμους για τη σταδιακή επαναπροσέγγιση» με τις ΗΠΑ(2021-10-20 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία(2021-10-08 00:00:00.0)
Τουρκία και ψευδοκράτος προσδοκούν νέες κολιγιές(2019-10-09 00:00:00.0)
Η Τουρκία κλιμακώνει τις κινήσεις της σε όλα τα επίπεδα(2019-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ