Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία κλιμακώνει τις κινήσεις της σε όλα τα επίπεδα

Από παλιότερη τουρκική άσκηση στο Αιγαίο το 2018
Από παλιότερη τουρκική άσκηση στο Αιγαίο το 2018
ΑΓΚΥΡΑ.--

Να εκμεταλλευτεί τα σύνθετα παζάρια στην ευρύτερη περιφέρεια (Συρία κ.τ.λ.) επιδιώκει η τουρκική αστική τάξη, που κλιμακώνει τις κινήσεις της και στην εύφλεκτη «σκακιέρα» της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με φόντο τις συνεχείς αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου και τις διαρκείς προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία διευρύνει συνεχώς τις κινήσεις της και στρατιωτικά. Ενδεικτική, σύμφωνα με δημοσιεύματα επικαλούμενα πηγές στην τουρκική ηγεσία, είναι η άσκηση ευρείας κλίμακας με κωδικό «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), που εξαγγέλθηκε ότι θα γίνει το χρονικό διάστημα 27 Φλεβάρη - 3 Μάρτη. Αυτή θα αφορά τμήματα του Αιγαίου αλλά και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου και η ονομασία της παραπέμπει απευθείας στις διαρκείς επισημάνσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν, του υπουργού Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, αλλά και του ίδιου του Προέδρου της χώρας, περί «γαλάζιας πατρίδας». Με αυτήν τη φράση σημειώνουν - όπως πριν λίγο καιρό εξηγούσε ο ίδιος ο Ακάρ - ότι «έχουμε μια δική μας θαλάσσια έκταση 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» και εγείρουν αξιώσεις σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου τονίζοντας: «Στη γαλάζια πατρίδα μας συνεχίζεται ο αγώνας μας... στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και οπουδήποτε», επαναλαμβάνοντας ότι «θα υπερασπιστούμε όσα δικαιώματα» έχει η «πατρίδα» σε όλη την περιφέρεια.

Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Haber Kibris» μετέδωσε χτες ότι η Τουρκία θα διευρύνει κι άλλο την περιοχή ερευνών για φυσικό αέριο και γι' αυτό η Αγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX για περιοχή που φτάνει στην περιοχή της Μεγίστης, αλλά και τα ανατολικά παράλια της Ρόδου. Εκεί - σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα - θα σπεύσουν τις επόμενες μέρες το σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» και τα πλοία που το συνοδεύουν, «Tanux-1» και «Απόλλο», τα οποία επίσης συνοδεύονται από πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (κατά πάγια τακτική που έχουν όλοι, όχι μόνο η Τουρκία).

Τις προκλήσεις συντηρούν και δηλώσεις όπως αυτές που έκανε ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «εξαντλεί την υπομονή μας» και ότι θα έρθει η μέρα που θα πληρώσει βαρύ τίμημα η ελληνική κυβέρνηση, όπως και ότι «αν έρθουν, οι Τούρκοι θα τους ισοπεδώσουμε».

Παζάρι για την «ειρηνευτική δύναμη» στην Κύπρο

Τις επόμενες μέρες, το επίκεντρο του ευρύτερου παζαριού που κλιμακώνεται σε όλη τη Μεσόγειο, θα ξετυλιχθεί ξανά με μοχλό το Κυπριακό, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της «ειρηνευτικής δύναμης» που διατηρεί ο ΟΗΕ στην Κύπρο.

Το αν αυτή θα ανανεωθεί ή όχι, αλλά και οι όροι της ανανέωσής της, αποτελεί θέμα πολύπλευρων διαβουλεύσεων εδώ και καιρό, με την ανάμειξη φυσικά και των μόνιμων μελών του ΣΑ, ιδιαίτερα δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ που αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για τη Ν/Α Μεσόγειο συνολικά. Σειρά δημοσιευμάτων εδώ και καιρό καταγράφουν τη «δυσαρέσκεια» πολλών (και Αμερικανών) για την πολύχρονη παραμονή «ειρηνευτικής δύναμης» του Οργανισμού σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει πρόοδος στην «ειρήνευση» (όπως εννοούν βέβαια οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών την ειρήνευση), ασκώντας νέα πίεση σε αυτή την κατεύθυνση για την προώθηση της μίας ή της άλλης συνταγής διχοτόμησης του νησιού.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ στα τέλη του μήνα, στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους και «αντιπρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής κυβέρνησης» Κουντρέτ Οζερσάι, που ήδη έχει συναντήσει τους μόνιμους εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας. Σε δηλώσεις του ο Οζερσάι επισήμανε ότι στην Κύπρο πλέον δεν υφίστανται οι συνθήκες του 1960 και γι' αυτό είναι αναπόφευκτη η τροποποίηση του σημερινού καθεστώτος της «ειρηνευτικής δύναμης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλήσεις και τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία (2019-08-24 00:00:00.0)
Νέες προειδοποιήσεις ότι δεν θα επιτρέψει «δημιουργία τετελεσμένων» (2019-05-29 00:00:00.0)
Η Τουρκία ενισχύει τη «στρατιωτική μηχανή» της (2019-02-12 00:00:00.0)
Διαρκείς τουρκικές απειλητικές δηλώσεις (2019-01-22 00:00:00.0)
Συνάντηση Κοτζιά με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ (2018-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ