Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλήσεις και τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία

Το γεωτρύπανο «Φατίχ» δυτικά της Κύπρου
Το γεωτρύπανο «Φατίχ» δυτικά της Κύπρου
Κλιμακώνει σταθερά τις προκλήσεις της η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιδιώκοντας να δημιουργήσει και να κατοχυρώσει νέα τετελεσμένα, που θα αξιοποιήσει και στον προετοιμαζόμενο νέο γύρο του παζαριού για το Κυπριακό, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εξέδωσε νέες NAVTEX για δεσμεύσεις περιοχών στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, καθώς και για δέσμευση περιοχών έως το τέλος του χρόνου (!) στα λεγόμενα οικόπεδα 2, 9, 13 της κυπριακής ΑΟΖ (στα νότια της Λεμεσού), προκειμένου να κάνει σεισμογραφικές έρευνες το πλοίο «Μπαρμπαρός», που βρίσκεται στην περιοχή, όπως και τα γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ», ενώ αναμένεται και άλλο ερευνητικό, το «Ορούτς Ρέις».

Την κίνηση με το «Μπαρμπαρός» κατήγγειλε ως «ποινικό αδίκημα» η κυπριακή κυβέρνηση εκδίδοντας δική της NAVTEX.

Με δεδομένα τα παραπάνω, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ετοιμάζονται για τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, ενόψει της συνάντησης με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα μεταβεί στην Κύπρο πιθανόν στις αρχές Σεπτέμβρη για να προετοιμάσει τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η πλευρά του ψευδοκράτους ζητάει πρώτα να συμφωνηθεί η μοιρασιά των υδρογονανθράκων, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η συνολικότερη διαπραγμάτευση πάνω στη λεγόμενη «κοινή ανακοίνωση του Φλεβάρη του 2014» για «δύο συνιστώντα κράτη», που επί της ουσίας οδηγεί σε ντε φάκτο διχοτόμηση.

Για το ζήτημα της τακτικής στο παζάρι για το Κυπριακό είχαν συναντήσεις την Πέμπτη στην Αγκυρα με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και άλλους αξιωματούχους ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ (στην πρώτη του επίσκεψη με αυτή την ιδιότητα στην Τουρκία) και ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.

Στη συνάντηση αυτή ο Ερντογάν για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι «κανένα σχέδιο που αγνοεί την Τουρκία ή την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος) μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον «Αττίλα» του 1974, που είχε δήθεν «ειρηνευτικό χαρακτήρα». Στο ίδιο μοτίβο και ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, που δήλωσε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει μονομερώς στην Κύπρο σε περίπτωση συμφωνίας» και ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δέχονταν ποτέ άλλους εγγυητικούς μηχανισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ