Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε για το θέμα στο τέλος της βδομάδας, μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για τους βαλλιστικούς πυραύλους ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα. Είχε προηγηθεί στις 18 Αυγούστου η δοκιμή πυραύλου «Κρουζ» μέσου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ, που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας και την προσφυγή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμες «για μια κούρσα εξοπλισμών» και ότι προετοιμάζονταν από καιρό να τερματίσουν τη Συνθήκη INF, όπως έδειξε και η πρόσφατη πυραυλική δοκιμή. «Τα κόστη για την ανάπτυξη όπλων που απαγορεύονταν από την INF είχαν συμπεριληφθεί στον στρατιωτικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ πολύ πριν το κείμενο καταδικαστεί σε θάνατο», είπε ο ίδιος και κατηγόρησε την ΕΕ ότι «ανέχεται τις αμερικανικές ενέργειες».

Παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ ως «θύμα» στην αντιπαράθεση για τα πυρηνικά, ο εκπρόσωπός τους απάντησε ότι «η Ρωσία και η Κίνα επιθυμούν έναν κόσμο στον οποίο οι ΗΠΑ θα δείχνουν αυτοσυγκράτηση, ενώ εκείνες θα συνεχίζουν να συσσωρεύουν όπλα». Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα», ισχυριζόμενος παράλληλα ότι «οι αμερικανικές δοκιμές για να αναπτυχθούν συμβατικά χερσαία όπλα δεν είναι ούτε προκλητικές ούτε αποσταθεροποιητικές».

Παράλληλα, επανέλαβε το στόχο των ΗΠΑ για μια νέα Συνθήκη, που θα περιλαμβάνει αυτήν τη φορά και την Κίνα. Οπως είπε, οι ΗΠΑ «παραμένουν διαθέσιμες» για να συμφωνηθεί ένα νέο καθεστώς «ελέγχου των εξοπλισμών», που θα είναι «αποτελεσματικό και επαληθεύσιμο» και θα περιλαμβάνει «τη Ρωσία και την Κίνα». Απαντώντας, ο εκπρόσωπος της Κίνας ισχυρίστηκε ότι τα όπλα της χώρας του είναι «αμυντικά» και ζήτησε από τις ΗΠΑ «εγγυήσεις στρατηγικής ισορροπίας».

Παρά τις φραστικές «αιχμές» για το ρόλο των Αμερικανών, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ συνόψισε τη συζήτηση λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως νέες διεθνείς προσεγγίσεις - συμπεριλαμβανομένων πολυμερών διεθνών προσεγγίσεων που θα είναι νομικά δεσμευτικές - και μια συμφωνία για να χειριστούμε τις διάφορες διαστάσεις των εξοπλισμών»...

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, εντολή να εξεταστεί το «επίπεδο της απειλής» από την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου (μικρού και μεσαίου βεληνεκούς) των ΗΠΑ και να ληφθούν μέτρα για μια «συμμετρική απάντηση» από τη Ρωσία, έδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντηση που είχε με τα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε ισχυριστεί ότι τα πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ σε Ρουμανία και (σύντομα) σε Πολωνία μπορούν να αναπτύξουν τους εν λόγω πυραύλους που απαγόρευε η Συνθήκη INF, απλά με την εφαρμογή ενός λογισμικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ