Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
«Fast track» μειώσεις στους συντελεστές

Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις επιβεβαίωσε από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Επισήμανε μάλιστα ότι το νέο μέτρο, ως πρώτη δόση, θα αφορά τα επιχειρηματικά κέρδη του 2019, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβρη.

Ειδικότερα:

  • Η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από 28% σε 20% σε δύο χρόνια, σε συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρώτη δόση (από το 2019) νομοθετείται η μείωση του συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών στο 24%, ενώ για τα κέρδη του 2020 θα προβλέπεται περαιτέρω μείωση στο 20%.
  • Αμεση εφαρμογή (από το 2019) θα έχει και το μέτρο της μείωσης επί των διανεμόμενων μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων (τόσο για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο όσο και για τις υπόλοιπες). Ο νέος συντελεστής διαμορφώνεται στο συμβολικό πλέον επίπεδο του 5% από 10% προηγουμένως. Επίσης πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά μείωση και μάλιστα μέσα στην ίδια χρονιά, καθώς νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον είχε μειώσει στο 10% από 15%.
  • Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται ακόμα να ενσωματωθούν τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται και ειδικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων στο 200%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ