Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Κοτζιά με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ

ΑΘΗΝΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ.

Μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι συζητήθηκε το πώς βλέπει η Αθήνα «και το χρονοδιάγραμμα και τη μεθόδευση για μία συζήτηση για το Κυπριακό», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να πάμε για μία ουσιαστική συζήτηση και διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, να έχει προηγηθεί μία ουσιαστική και αποτελεσματική προεργασία» για «ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις στο Κυπριακό». Μεταξύ άλλων, συνέδεσε την ασφάλεια της Κύπρου με την ανάγκη «να καταργηθούν οι δύο μικρές συνθήκες, η λεγόμενη "Συνθήκη Συμμαχιών" και η λεγόμενη "Συνθήκη Εγγυήσεων"».

Ενδεικτικό πάντως του παζαριού που γίνεται απ' όλες τις πλευρές στο παρασκήνιο, στη βάση των διχοτομικών σχεδίων, είναι και το γεγονός ότι ο Ν. Κοτζιάς δεν έκανε καμία αναφορά στη λεγόμενη «Συνθήκη Εγκαθίδρυσης», την τρίτη από τις συμφωνίες που υπέγραψε το 1960 η νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με τις «εγγυήτριες δυνάμεις» Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο - και των τριών - την ίδρυση ενός μόνο κατ' όνομα «ανεξάρτητου» κράτους - εγκλωβισμένου από την αρχή σε σύνθετους ανταγωνισμούς. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο αναλαμβάνουν (την ευθύνη) να ανταλλάσσουν συμβουλές και να συνεργάζονται για την κοινή άμυνα της Κύπρου». Επίσης, τονίζεται ότι το νέο κράτος «θα συνεργάζεται πλήρως με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής λειτουργίας των στρατιωτικών βάσεων (σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια)...».

Να σημειωθεί ότι χτες αναμενόταν να ολοκληρώσει τις επαφές του στο Βερολίνο ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, χτες αναμένονταν συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης, μετά την προχτεσινή του συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, που ενθάρρυνε «Κύπρο και Τουρκία να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση» στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι «η επίλυση της σύγκρουσης στην Κύπρο θα οδηγούσε σε μια νέα ορμή τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία».

Επίσης, χτες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα μιλούσε σε εκδήλωση του ιδρύματος «Αντενάουερ», με θέμα «Γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο». Σήμερα, ο Ν. Χριστοδουλίδης αναμένεται στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά.

Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας

Τη δική της τακτική μελετά η Τουρκία, διαμηνύοντας βέβαια ότι θα παζαρέψει πολύ σκληρά οποιαδήποτε «αναπροσαρμογή» της θέσης της στο νησί, χωρίς φυσικά να παραιτηθεί από πλεονεκτήματα που της διασφαλίζει εδώ και χρόνια η κατοχή άνω του 30% των κυπριακών εδαφών.

Πάντως, ενδεικτική είναι και η ετοιμότητα που εκφράζει για συμμετοχή σε κάθε είδους παζάρεμα, όπως ανέδειξαν αυτή τη φορά οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ. Επιστρέφοντας από την πρόσφατη ρωσο-τουρκο-ιρανική Σύνοδο για τη Συρία, που έγινε στην Τεχεράνη, ο Ακάρ είπε ότι «λέγεται πως είναι δύσκολο να μεταφερθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη», αλλά ο ίδιος επισήμανε: «Υπάρχει περίπτωση το φυσικό αέριο να έρθει μέσω Κύπρου στην Τουρκία και από την Τουρκία στην Ευρώπη, (αυτή η πιθανότητα) προβάλλεται». Πρόσθεσε ότι αυτό θα φέρει την Τουρκία σε πολύ σημαντική θέση αλλά και ότι για τις εξελίξεις θα είναι καθοριστική η στάση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ, όπως επίσης και το κόστος των διαφόρων εναλλακτικών. Θύμισε δε ότι το Ισραήλ - πριν από τη νέα επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία - εξέταζε το σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ