Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση αποζημίωση στο 100% για τους πυροπαθείς

Την ανάγκη για άμεση αποζημίωση των πυροπαθών στο Μάτι κατά 100% και για την ικανοποίηση των πιεστικών αναγκών τους ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, στη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο για την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Σημείωσε τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, και της σημερινής, για την απουσία σχεδίου πολιτικής προστασίας, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι η ΕΕ μέσω των Ταμείων της δεν θεωρεί «επιλέξιμη» την αποζημίωση των πληγέντων και των περιουσιών τους.

Σημείωσε ιδιαίτερα την πρόσφατη απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κατεπείγουσα Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και Σωτήρη Ζαριανόπουλου, στην οποία η αρμόδια επίτροπος Κορίνα Κρέτσου αποκλείει την αποζημίωση των πληγέντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, κλείνοντας τη συζήτηση η επίτροπος Κ. Κρέτσου παραδέχτηκε ότι δεν είναι «επιλέξιμες» οι αποζημιώσεις στους ίδιους τους πυρόπληκτους, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες προσαρμογές αν υπάρξει και σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να τηρηθεί η νομοθεσία, όπως είπε.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε:

«Η τραγωδία στο Μάτι των 99 νεκρών και των εκατοντάδων τραυματιών ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων, και της σημερινής, που υποβαθμίζουν τη δασοπροστασία, την πυρόσβεση, που εμπορευματοποιούν τη γη, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας.

Η επίτροπος Κρέτσου στην απάντησή της στους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κυνικά απέκλεισε την αποζημίωση των ίδιων των πληγέντων, αναφέροντας ότι η αποζημίωση για ζημιές σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες δεν είναι "επιλέξιμη", λέει, ούτε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ούτε από το λεγόμενο "Ταμείο Αλληλεγγύης" της ΕΕ. Δεν είναι "επιλέξιμη" για την ΕΕ με βάση την πολιτική "κόστους - οφέλους", προφανώς, η αποζημίωση των πυροπαθών, αλλά μόνο η "αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών", όπως αναφέρει στην απάντησή της. Φανερώνεται δηλαδή ότι το κριτήριο είναι πάντα το κέρδος και για αυτό δεν επιλέγονται και τα αντιπλημμυρικά έργα, διότι μετά την ολοκλήρωσή τους "δεν αποφέρουν προστιθέμενη αξία", όπως λέτε εσείς στην ΕΕ.

Απέναντι λοιπόν σε αυτά τα ανεπαρκέστατα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ μετά τη φονική πυρκαγιά οι εργαζόμενοι εντείνουν και δυναμώνουν οργανωμένα την πάλη τους, για να διεκδικήσουν άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς και ικανοποίηση όλων των άμεσων και πιεστικών αναγκών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ