Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΘ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ «ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ»
Διαπιστευτήρια στις «αγορές» με προσήλωση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

INTIME NEWS

«Οι αγορές θέλουν να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά προς μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία μέσα στη ζώνη του ευρώ. Το συμπέρασμά μου από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι ότι συνολικά έδωσε αυτήν τη διαβεβαίωση».

Αυτό επισημαίνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ, αναφορικά με τις «εξαγγελίες» του Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ. Αυτές με τη σειρά τους είναι απόλυτα συμβατές με τους στόχους για την απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και μάλιστα πέρα και πάνω από το χρονικό ορίζοντα του τρέχοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις τόνισε χαρακτηριστικά: «Αφορά κάποια συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι σήμερα είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι», προσθέτοντας κυνικά ότι «θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου», σε συνδυασμό δηλαδή με τους θανάτους σημερινών συνταξιούχων. Ετσι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η «προσωπική διαφορά» σε καταβαλλόμενες συντάξεις «δεν θα έχει καμία επίπτωση στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος»...

Να θυμίσουμε ότι για την ώρα η «προσωπική διαφορά» παραμένει σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι το Μάη του 2016, καθώς με βάση το νόμο Κατρούγκαλου ήδη έχει καταργηθεί για τους μετέπειτα συνταξιούχους. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε έκθεση που δημοσιοποίησε το Μάη για την «επάρκεια των συντάξεων στην ΕΕ», σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπογραμμίζει πως ο νόμος - λαιμητόμος Κατρούγκαλου, η αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση» του 2016, θεωρείται «η πιο κρίσιμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας από καταβολής του». Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί πλήρως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του 2016 και να εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών υπό τους περιορισμούς που δημιουργεί το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης, μαζί με το επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού». Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, έχει ήδη συμφωνηθεί η περικοπή του ΕΚΑΣ, με προοπτική την πλήρη κατάργησή του από το Δεκέμβρη του 2019.

Παράλληλα, σε χτεσινή συνέντευξή του o Kλ. Ρέγκλινγκ (ιστοσελίδα «capital»), σχετικά με τη δρομολογημένη νέα κατακρεούργηση των συντάξεων επισημαίνει πως «οι πρόσφατες δημόσιες εικασίες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση οδήγησαν σε υψηλότερα επιτόκια, ακόμα και αν αυτά υποχώρησαν λίγο αργότερα». Στο «διά ταύτα», ο επικεφαλής του ESM «συμβούλευσε» την ελληνική κυβέρνηση «να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Σε αυτό το φόντο, τα μέρη του κουαρτέτου με μοιρασμένους ρόλους προωθούν και την παραπέρα κατακρεούργηση των συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μια μεριά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ορισμένες «διευκολύνσεις» στην κυβέρνηση, όπως π.χ. με μια μικρή αναβολή του ψηφισμένου μέτρου, σε αντίθεση με την ΕΚΤ, τον ESM και το ΔΝΤ, που ζητάνε επιβολή του συμφωνημένου μέτρου από 1/1/2019.

«Αντίμετρα» - εμπαιγμός

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, επιχειρώντας να καλλιεργήσει στο λαό κάλπικες προσδοκίες, «σηκώνει» ξανά το ζήτημα των «αντιμέτρων». Το συνολικό «πακέτο», με προϋπόθεση το βαθμό της «υπεραπόδοσης» των στόχων για τα πλεονάσματα και μετά την εφαρμογή του μέτρου για την κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου, εκτιμάται σε περίπου 2 δισ. το 2019 και 4 δισ. το 2020, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο.

Ουσιαστικά πρόκειται για παρεμβάσεις με κατεύθυνση την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, με παροχές - ψίχουλα σε τμήματα του λαϊκού πληθυσμού, με στόχο τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας που η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί.

Μάλιστα - χωρίς βέβαια να υπάρχουν συγκεκριμένα μεγέθη - οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ σε ό,τι αφορά τα λαϊκά στρώματα δείχνουν να είναι κατά πολύ χαμηλότερες ακόμη και σε σχέση με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τα φορολογικά «αντίμετρα», ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε τα παρακάτω:

-- Μείωση έως και 50% του ΕΝΦΙΑ για 1,2 εκατ. μικροϊδιοκτήτες σε δύο δόσεις, με την πρώτη για το 2019.

Να σημειωθεί ότι τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,7 εκατ. μικροϊδιοκτήτες διαμορφώνονται μέχρι 100 ευρώ, για τους οποίους - εάν και στο βαθμό που εφαρμοστεί η εξαγγελία - το όφελος υπολογίζεται μέχρι 25 ευρώ για το 2019 και βέβαια ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης άλλων υπερπολλαπλάσιων αντιλαϊκών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει τη «μείωση» του ΕΝΦΙΑ μόλις κατά 209 εκατ. (από το 2020), σε σύνολο πάνω από 2,6 δισ. του εισπρακτικού στόχου.

Επιπλέον, εύλογα ερωτήματα ανακύπτουν για τυχόν «αναταξινομήσεις» δαπανών, όπως για παράδειγμα με την τύχη που επιφυλάσσουν για την «επιδότηση ενοικίου», που προβλέπεται σε 600 εκατ.

-- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγρότες που υπάγονται στο «ειδικό καθεστώς ΦΠΑ» ήδη εξαιρούνται από το «τέλος επιτηδεύματος» και βέβαια για τη μεγάλη μάζα των αγροτών το εν λόγω «αντίμετρο» είναι κενό περιεχομένου. Το ίδιο ισχύει και για τις ανενεργές επιχειρήσεις, για τις οποίες το εν λόγω ζήτημα φαίνεται να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο «αντίμετρο» δεν προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο, γεγονός που εντείνει τα ερωτήματα για τυχόν περικοπή άλλων προβλεπόμενων σήμερα κονδυλίων που αφορούν φτωχά τμήματα του πληθυσμού.

-- Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2019.

Το συγκεκριμένο έρχεται να τονώσει την ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων με μεγάλη μάζα κερδών, επί των οποίων θα εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές, ενώ βέβαια βρίσκεται και στην προμετωπίδα των αξιώσεων του ΣΕΒ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μείωση (πάντα με βάση τις εξαγγελίες) ξεκινά από το 2019 (αντί από το 2020), με όφελος πάνω από 460 εκατ. σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο.

-- «Μείωση» των συντελεστών ΦΠΑ από την 1/1/2021. Πρόκειται για κάλπικη επιχειρηματολογία, μετά από τις διαδοχικές ανατιμήσεις και τη φοροληστεία στη λαϊκή κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια) που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση απογειώνονται από 35,2 δισ. φέτος στα 35,45 δισ. το 2019 (αύξηση 250 εκατ.) και στα 35,7 δισ. το 2020, δηλαδή κατά επιπλέον 250 εκατ. και σωρευτικά 500 εκατ. για την προσεχή διετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ