Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Κορυφώνονται τα παζάρια στα Σκόπια

Ετοιμάζεται νέος γύρος διαπραγμάτευσης Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου

Σήμερα ξεκινά στα Σκόπια η συζήτηση επί των τροπολογιών που προϋποθέτει η ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών

AP

Σήμερα ξεκινά στα Σκόπια η συζήτηση επί των τροπολογιών που προϋποθέτει η ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών
ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνεται πως θα συνεχιστούν στα Σκόπια οι ενδοαστικές κόντρες και τα παζάρια του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς φαίνεται πως δεν έχει εξασφαλίσει απόλυτα τις τουλάχιστον 80 ψήφους της 120μελούς Βουλής που απαιτούνται για να πετύχει την ψήφιση των τεσσάρων συνταγματικών τροποποιήσεων κατά την επικείμενη κρίσιμη ψηφοφορία στο τέλος της βδομάδας ή το αργότερο έως τις 15 Γενάρη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουζάρ Οσμάνι, που προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας, DUI, κάλεσε χτες τα δύο μικρότερα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, BESA και τη «Συμμαχία των Αλβανών» (ΑΑ), που διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές και είχαν ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών σε προηγούμενες ψηφοφορίες, να ψηφίσουν τις «τελικές» τέσσερις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, των οποίων η συζήτηση ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη συνέχεια, ωστόσο (κατά ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας των Σκοπίων «Ρεπούμπλικα») παραδέχτηκε ότι ήταν «λάθος» η πολιτική «χαλάρωση» που ακολούθησε μετά την ψηφοφορία της 19ης Οκτώβρη στη Βουλή των Σκοπίων σε σχέση με τις συνταγματικές αλλαγές που επιτάσσει η (ΝΑΤΟικής κοπής) συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «ακόμη και ένα κόμμα στις τροποποιήσεις του Συντάγματος μπορεί να σημάνει μία ψήφο λιγότερη ή μία ψήφο παραπάνω»! Οπως αναφέρουν πληροφορίες ΜΜΕ στα Σκόπια, τα στελέχη των δύο μικρών αλβανικών κομμάτων απαιτούν την απαλοιφή του προσδιορισμού «μακεδονική» σε αναφορά συνταγματικής τροποποίησης που αφορά την υπηκοότητα κατά την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, προτιμώντας τον περιφραστικό προσδιορισμό του «πολίτη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Παρ' όλα αυτά, ο Οσμάνι φάνηκε να συμφωνεί με τα στελέχη των κομμάτων BESA και ΑΑ, ότι «οι τροποποιήσεις μπορούν να αλλάξουν και άλλο», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό είναι «μία λεπτή διαδικασία που απαιτεί τη συμμετοχή πολλών πλευρών». Επίσης, ΜΜΕ στα Σκόπια μετέδωσαν ότι εκπρόσωποι αυτών των δύο κομμάτων συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Γραφείου του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, που τους ζήτησε να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Οι αντιδράσεις των τεσσάρων βουλευτών πάντως φαίνεται να επιβεβαιώνουν πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζάεφ, ότι είναι σίγουρος πως θα ψηφίσουν τις τελικές συνταγματικές τροποποιήσεις «τουλάχιστον 76 βουλευτές», διαισθανόμενος ανασφάλεια για την τελική στάση των τεσσάρων βουλευτών των κομμάτων BESA, AA.

Παράλληλα, υποστηρικτές του κόμματος VMRO-DPMNE της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν σήμερα μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο, καθώς αντιτάσσονται στη συμφωνία των Πρεσπών, στην αλλαγή (μεταξύ άλλων) της ονομασίας της χώρας, υποστηρίζοντας ωστόσο με θέρμη την ένταξη της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί «αυξημένα μέτρα ασφαλείας» για την αποτροπή πιθανών επεισοδίων...

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο επικείμενων εξελίξεων, επανεμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, με αποκλειστική συνέντευξή του στο πόρταλ «INFOMAX» από την Ουγγαρία, όπου έχει αναζητήσει άσυλο. Ο Γκρούεφσκι, που έχει καταδικαστεί σε πολύμηνες καθείρξεις για διαφθορά, ισχυρίστηκε ότι το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στα Σκόπια τού πρότεινε απαλλαγή από κατηγορίες με αντάλλαγμα την υποστήριξη του VMRO-DPMNE στη συμφωνία των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο! Υποστήριξε ότι οι προσφορές για ανταλλάγματα διατυπώνονταν όλο το καλοκαίρι μέχρι και λίγο πριν αποφασίσει να διαφύγει στην Ουγγαρία. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «αναγκάστηκε» να ζητήσει άσυλο στη Βουδαπέστη όταν τον ενημέρωσαν ότι οι φρουροί στη φυλακή, όπου επρόκειτο να εκτίσει την ποινή του, δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την προσωπική του ασφάλεια.

Προετοιμάζεται το έδαφος για τη «Μεγάλη Αλβανία»

Στις Βρυξέλλες, το ίδιο διάστημα, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι συνάντησε αντιπροσωπεία Κοσσοβάρων Αλβανών, καλώντας τους να άρουν άμεσα τους δασμούς 100% σε προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Οπως τόνισε, θα πρέπει «επειγόντως» να αποφευχθούν «δράσεις και δηλώσεις που δεν συμβαδίζουν με το γενικό συμφέρον και τους στρατηγικούς στόχους στην περιοχή». Εκπρόσωπός της ανέφερε πως κατά τη συνάντηση της Μογκερίνι με μέλη της αντιπροσωπείας διαπραγματευτών από την Πρίστινα «αντάλλαξαν απόψεις» για την επικείμενη συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία.

Στο Βελιγράδι, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής της σερβικής Βουλής για το Κοσσυφοπέδιο, Μίλοβαν Ντρέκουν, εκτίμησε πως είναι «αναπόφευκτη» η διαδικασία με κατεύθυνση τη λεγόμενη «Μεγάλη Αλβανία», ζυγίζοντας τη θετική στάση, σε αυτό το ζήτημα, δυτικών χωρών. «Πρέπει να το αποδεχτούμε», είπε λέγοντας ότι η άποψή του είναι «ρεαλιστική γεωπολιτική εκτίμηση», καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς «να αποφύγει την παράλογη πολιτική συμπεριφορά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ