Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τουρκία και ψευδοκράτος προσδοκούν νέες κολιγιές

Η κυβέρνηση Ερντογάν εκφράζει θλίψη για «πιέσεις» που δέχονται διάφοροι ενεργειακοί κολοσσοί

Ο κατοχικός «υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας», Χ. Τατσόι (αριστερά) συνάντησε στην Αττάλεια και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας
Ο κατοχικός «υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας», Χ. Τατσόι (αριστερά) συνάντησε στην Αττάλεια και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας
ΑΤΤΑΛΕΙΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ετοιμη να εξετάσει εναλλακτικές αλλά και να οξύνει κάθε είδους πίεση για την υπεράσπιση των γεωστρατηγικών της συμφερόντων είναι η τουρκική αστική τάξη, που ξετυλίγει το σχεδιασμό της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο ενός σκληρού παζαριού, πρώτα απ' όλα με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και τη Ρωσία.

Χτες, έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με αληθινά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αύριο Πέμπτη, 10 Οκτώβρη, από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. Στο μεταξύ, το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 3 του μήνα, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εξαγγείλει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 7 της Κύπρου, από μέρα σε μέρα.

Ο Τούρκος υφυπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορεί να αξιολογήσει τα αποτελέσματα από το δεύτερο αυτό γύρο γεωτρήσεων μετά από 3 μήνες. Μιλώντας στο 10ο Ενεργειακό Συνέδριο της Τουρκίας, στην Αττάλεια, χαρακτήρισε τις τουρκικές έρευνες υδρογονανθράκων κρίσιμη εμπορική και τεχνική επιχείρηση με μεγάλη σημασία για όλη την Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε θλίψη επειδή μεγάλες ενεργειακές εταιρείες «υποτάσσονται στην πίεση και μας αφήνουν μόνους. Αλλά η Τουρκία συνεχίζει αυτές τις δραστηριότητες αποφασιστικά με όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν». Μεταξύ άλλων, ο Μπαϊρακτάρ υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει την ικανότητα να διεξαγάγει έρευνες βασισμένη στις δικές της δυνάμεις, επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με εκείνες τις εταιρείες που θέλουν να μπουν στην αγορά της Μεσογείου.

Στην ίδια συνάντηση μίλησε και ο «υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας» του ψευδοκράτους, Χασάν Τατσόι, που είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τα δικαιώματα της ακριτικής πατρίδας Βόρειας Κύπρου» αλλά και ότι εκείνοι «που δεν παίρνουν σοβαρά τη δύναμη της Τουρκίας στην περιοχή θα πάρουν την απάντησή τους με τη γλώσσα που καταλαβαίνουν». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο (που βέβαια έσπευσε να εκφράσει με κάθε σαφήνεια την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να προτάξουν το αλισβερίσι με την Τουρκία), ο κατοχικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε αν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ γνωρίζει πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι. Συμπλήρωσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε αμοιβαία τα δικαιώματα στη "γαλάζια θάλασσα". Δεν είναι δύσκολο να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε θάλασσα ειρήνης», παρατηρώντας ότι «κάποιες δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να κακομαθαίνουν τους Ελληνοκύπριους».

Αναφερόμενος στις τελευταίες αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης (που ανάμεσα σ' άλλα προειδοποίησε για αίτημα έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης για το προσωπικό του «Γιαβούζ»), ο Τατσόι ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι «έχουν ξεπεράσει τα όρια και οι απειλές τους είναι κενές περιεχομένου». Κατέληξε ότι το «Γιαβούζ» ερευνά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας αλλά και ότι στη «γαλάζια πατρίδα» «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα υφιστάμενα δικαιώματά μας», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «πάντοτε κάναμε έκκληση για μια συμφωνία». Επέμεινε ακόμα ότι «η πλευρά που προκαλεί την ένταση με μια προσέγγιση "δεν με νοιάζει, δεν τους αναγνωρίζω" είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά» και ότι αφού οι Ελληνοκύπριοι στις συμφωνίες που έκαναν για το φυσικό αέριο δεν υπολογίζουν τους Τουρκοκύπριους, «δεν είναι δική τους δουλειά τα βήματα που κάνουμε εμείς έναντι των δικών τους».

Επαφές στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χτες ο πρόεδρος του (κυβερνώντος) Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, για επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ξεχώρισε ως «σημαντικό σκοπό» της επίσκεψης Νεοφύτου το ζήτημα του απευθείας εμπορίου ΕΕ - Κατεχομένων, που επανέρχεται ως θέμα συζήτησης και σε αυριανή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέροντας ότι στόχος είναι το ζήτημα «να παραμείνει κλειστό και να αποσυρθεί», με το επιχείρημα ότι «συγκρούεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο». Πρόσθεσε δε ότι ζητούμενο είναι «η Κύπρος αυτές τις κρίσιμες ώρες να έχει αμιγή τη στήριξη που πρέπει εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφόσον αμφισβητούνται από την Τουρκία τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Αντίστοιχες επαφές έχει στις Βρυξέλλες και ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, που μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε το θέμα του απευθείας εμπορίου να παραμείνει παγοποιημένο», ενώ για το Κυπριακό είπε ότι «θα επιχειρήσουμε να περάσουμε ως μήνυμα ότι επιβάλλεται να στηριχθεί η προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με ταυτόχρονο τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ και στην πόλη της Αμμοχώστου».

Τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι διεργασίες γύρω από τους όρους έναρξης απευθείας εμπορίου ΕΕ - Κατεχομένων (μια συζήτηση που ξεκίνησε μετά την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» το 2004), στο όνομα του ότι έτσι θα διευκολυνθούν η «άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» και η περαιτέρω προσέγγιση των δύο πλευρών στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ