Πέμπτη 30 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνέχιση του μακελειού στη Γάζα για άλλους 7 μήνες προαναγγέλλει το Ισραήλ

Περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν ξανά και από τη Ράφα, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε...

Copyright 2024 The Associated

Περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν ξανά και από τη Ράφα, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε...
Με τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων Ευρωατλαντικών «συμμάχων», μέσω συνεχούς ροής αμερικανικών πυρομαχικών και όπλων, το Ισραήλ κλιμακώνει τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας καθημερινά δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Μετά από 236 μέρες ισραηλινών επιθέσεων οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 36.171 και οι τραυματίες τους 81.420, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 75 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 284.

Με τις εντεινόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νότια Γάζα να δημιουργούν τεταμένη κατάσταση μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ (με δύο Αιγύπτιους στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί σε ένοπλο περιστατικό), ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι ελέγχει «επιχειρησιακά» όλη την περιοχή κατά μήκος του «Διαδρόμου Φιλαδέλφειας», στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, εξέλιξη στην οποία αντιδρά αρνητικά το Κάιρο.

Παράλληλα, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και των άλλων «στρατηγικών εταίρων» του το Ισραήλ προαναγγέλλει ότι σχεδιάζει τη συνέχιση του μακελειού στη Γάζα μέχρι το τέλος του 2024.

Ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Χανέγκμπι, μιλώντας στο κρατικό δίκτυο ΚΑΝ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε άλλους 7 μήνες μάχης για να πραγματοποιήσουμε αυτό που ορίζουμε ως την καταστροφή των στρατιωτικών και διοικητικών δυνατοτήτων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται εντός της ισραηλινής κυβέρνησης για την «επόμενη μέρα», ο Χανέγκμπι επιβεβαίωσε ότι αυτές παραμένουν «σε εξέλιξη» και περιέγραψε ένα μοντέλο συνέχισης της κατοχής στο οποίο «εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε τη Γάζα».

Σφαγές με αμερικανικές βόμβες ...«ακριβείας»

Αμερικανικά ΜΜΕ όπως το CNN και οι «New York Times» ανέφεραν χθες ότι στις φονικές ισραηλινές επιδρομές σε Ταλ Αλ Σουλτάν (το βράδυ της Κυριακής) και Αλ Μαουάσι (τη Δευτέρα το απόγευμα) χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικές βόμβες τύπου GBU-39/B.

Οπως επισημαίνεται, πρόκειται για βόμβες ολίσθησης, «ακριβείας», 250 λιβρών, που προορίζονται για αεροσκάφη.

Οι βόμβες αυτές, που κατασκευάζονται από την «Boeing», υποτίθεται ότι είναι σχεδιασμένες για να προκαλούν ...χαμηλές «παράπλευρες απώλειες». Η χρήση τους βέβαια από το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό καταυλισμών με χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους «εξασφαλίζει» τις νέες θηριωδίες σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στον κατοχικό στρατό και σε Παλαιστίνιους μαχητές που αντιστέκονται στον εισβολέα. Οπως ανακοινώθηκε χθες, σε συγκρούσεις στη Ράφα σκοτώθηκαν άλλοι 3 στρατιώτες του ισραηλινού κατοχικού στρατού. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, συνολικά έχουν σκοτωθεί 291 Ισραηλινοί στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα στις 27 Οκτώβρη.

Μόλις 170 φορτηγά βοήθειας σε 3 βδομάδες...

Το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται και με τους εντεινόμενους ισραηλινούς αποκλεισμούς ακόμα και στην ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που έμπαινε στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους μήνες.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι από την έναρξη της χερσαίας επίθεση στη Ράφα (6 Μάη) ο ισραηλινός στρατός έχει επιτρέψει τη διέλευση μόλις 170 φορτηγών με βοήθεια σε τρόφιμα και βασικά είδη. Πριν τον πόλεμο, η Λωρίδα της Γάζας τροφοδοτούνταν με τρόφιμα και άλλα είδη, με 500 φορτηγά τη μέρα.

Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γάζα κατάφερε χθες υπό δύσκολες συνθήκες και «σφοδρές εχθροπραξίες» να παραδώσει βοήθεια στο Νοσοκομείο «Αλ Αχλί» στη βόρεια Γάζα, για πρώτη φορά από τις 13 Μάη. Παραδόθηκαν καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών του νοσοκομείου και 14 κλίνες νοσηλείας, φάρμακα και υλικό για τραύματα. Η αποστολή επέτρεψε επίσης να συνοδευτούν 5 ασθενοφόρα της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου για να συμβάλουν στην αποκατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών στη βόρεια Γάζα.

Την ίδια ώρα, λόγω των καθυστερήσεων σε ισραηλινό σημείο ελέγχου η αποστολή δεν μπόρεσε να προσεγγίσει άλλο νοσοκομείο εκεί κοντά, ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η Κάρλα Χαντάντ Μαρντίνι, διευθυντικό στέλεχος της UNICEF, έκρουσε ξανά χθες τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη τουλάχιστον 600.000 παιδιών, ζητώντας «άμεση εκεχειρία».

Το δε αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε πως μολονότι εγκατέλειψαν τη Ράφα σε λιγότερο από τρεις βδομάδες περίπου 1.000.000 άμαχοι, υπάρχουν μέχρι σήμερα εκατοντάδες οικογένειες που έχουν εγκλωβιστεί σε συνοικίες της πόλης και βρίσκονται σε περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός.

Παράταση της κράτησης στις ισραηλινές φυλακές

Αλλη μία πλευρά του εγκλήματος σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού η οποία εξακολουθεί να εκδηλώνεται είναι οι συλλήψεις χιλιάδων Παλαιστινίων και η φυλάκισή τους μέσα σε άθλιες συνθήκες, υπό καθεστώς βασανιστηρίων.

Η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε μέχρι το τέλος του 2024 την παράταση της προσωρινής διαταγής που επιτρέπει την κράτηση κρατουμένων σε χώρους φυλακών όπου επικρατεί μεγάλος συνωστισμός, καθώς είναι χιλιάδες οι συλλήψεις Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη από τον περασμένο Οκτώβρη.

Πολλοί από τους συλληφθέντες κρατούνται χωρίς κατηγορίες (στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης»), ενώ στους συλληφθέντες από τη Γάζα δεν επιτρέπεται καμία επαφή με δικηγόρους, την οικογένειά τους κ.ο.κ.

Στις οικτρές συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις ισραηλινές φυλακές αναφέρθηκε η Ενωση Παλαιστίνιων Κρατουμένων, η οποία επικαλούμενη μαρτυρίες δικηγόρων και απελευθερωμένων κατήγγειλε ότι πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα ψώρας, λόγω των κάκιστων συνθηκών υγιεινής και παντελούς έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Χθες το πρωί, στο μεταξύ, η ισραηλινή Βουλή άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Το νομοσχέδιο, που προωθείται από το ακροδεξιό κόμμα «Yisrael Beitenu», ενώ έχει την υποστήριξη και κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, πέρασε κατά την πρώτη ανάγνωση.

Νεκροί Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι μετά από ξυλοδαρμό

Χθες το λιβανέζικο δίκτυο «Al Mayadeen» και η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» μετέδωσαν ότι δύο Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι από τη Γάζα, που τον Μάρτη είχαν οδηγηθεί από την πόλη Χαν Γιούνις στον δρόμο προς το κακόφημο (λόγω βασανιστηρίων) ισραηλινό στρατόπεδο συγκέντρωσης «Sde Teiman», ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Τα πτώματα των δύο Παλαιστινίων βρέθηκαν να έχουν δεσμά στα άκρα και ήταν σε άθλια κατάσταση, με τους στρατιώτες που τους μετέφεραν σε φορτηγό να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον θάνατο των αιχμαλώτων λέγοντας ότι οφειλόταν τάχα σε ...ταρακουνήματα του οχήματος λόγω της κακής κατάστασης των δρόμων!

Δεκάδες άλλοι Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει στη διάρκεια «κράτησης», από βασανιστήρια και άγριους ξυλοδαρμούς.

Ο ισραηλινός στρατός επισήμως έχει ανακοινώσει ότι «ερευνά» τις περιπτώσεις 35 Παλαιστινίων από τη Γάζα οι οποίοι «πέθαναν» σε κέντρα κράτησης ή κατά τη διάρκεια «σύλληψης».

Κατεχόμενη Δυτική Οχθη: Νέες ισραηλινές επιδρομές και συλλήψεις

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους μαχητές και Ισραηλινούς στρατιώτες καταγράφηκαν χθες στην περιοχή Ταμούμ, απέχει 5 χλμ. νότια της πόλης Τουμπάς στη Δυτική Οχθη, μετά από εισβολή του κατοχικού στρατού.

Νωρίτερα, στο χωριό Μαντάμα, νότια της Ναμπλούς, δεκάδες Παλαιστίνιοι υπέφεραν από δύσπνοια λόγω της χρήσης δακρυγόνων από τον στρατό, έπειτα από στρατιωτική εισβολή σε σπίτια χωρικών και συγκρούσεις με δυνάμεις της αντίστασης.

Στο χωριό Αρτας (νότια της Βηθλεέμ) έποικοι έστησαν σκηνές πάνω σε γη παλαιστινιακής ιδιοκτησίας, με σκοπό να διευρύνουν τα όρια του παράνομου εποικισμού Εφράτ. Επιτέθηκαν μάλιστα θρασύδειλα σε αγρότες, έχοντας την προστασία του στρατού κατοχής.

Διαβουλεύσεις για «νέα κυβέρνηση» στο Ισραήλ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και νυν ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γ. Λαπίντ, εντείνει το τελευταίο διάστημα διαβουλεύσεις και συναντήσεις με στελέχη άλλων κομμάτων, σε μια προσπάθεια να συγκροτήσει κυβέρνηση μετά την πιθανή κατάρρευση της σημερινής κυβέρνησης πολέμου με πρωθυπουργό τον Μπ. Νετανιάχου.

Χθες ο Λαπίντ συνάντησε τους ηγέτες δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων: Τον Γκιντόν Σάαρ, του κόμματος «Νέα Ελπίδα», και τον Αβιγκντορ Λίμπερμαν, του «Yisrael Beitenu». Μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι επιχειρήθηκε συντονισμός κινήσεων για τη δημιουργία ενός μπλοκ, καθώς επίσης ότι συμφώνησαν «σε ένα σχέδιο δράσης για την αντικατάσταση της κυβέρνησης, προς χάριν του μέλλοντος του κράτους του Ισραήλ».

Επιπλέον, απηύθυναν εκ νέου έκκληση στον ηγέτη του κόμματος «Εθνική Ενότητα», Μπ. Γκαντς, ο οποίος είναι υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων στο στενό υπουργικό συμβούλιο πολέμου, να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, όπως ο ίδιος έχει πει ότι θα κάνει μέχρι τις 8 Ιούνη αν ο Νετανιάχου δεν παρουσιάσει ένα σχέδιο «για την επόμενη μέρα στη Γάζα».

Την ίδια μέρα, το κόμμα Ορθόδοξων Εβραίων «Ενωμένη Τορά - Ιουδαϊσμός» έδωσε «τελεσίγραφο» στον Νετανιάχου, προειδοποιώντας τον ότι αν δεν μεταφέρει μέχρι το Σάββατο εκατοντάδες εκατομμύρια σέκελ στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των ραβίνων που διδάσκουν σε ιεροδιδασκαλεία (σχολές για τους Haredi), τότε τα μέλη του θα παραιτηθούν από την κυβέρνηση και από τα προεδρεία Επιτροπών της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ