Πέμπτη 30 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΚΟΥΣΕΛΙΑΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Τίμησαν τον Γιώργη Μαμαλάκη, έναν από τους 200 της Καισαριανής

Η εκδήλωση στη γενέτειρά του ανέδειξε την άγνωστη ιστορία του κομμουνιστή αγωνιστή

Εναν από τους χιλιάδες αφανείς ήρωες της ΕΑΜικής Αντίστασης, που το όνομά του βρίσκεται ανάμεσα στους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, τον κομμουνιστή Γιώργη Ι. Μαμαλάκη, τίμησαν πριν λίγες μέρες σύντροφοι, συγγενείς και συγχωριανοί στη γενέτειρά του, τα Αγκουσελιανά Ρεθύμνου, σε μια εκδήλωση που αγκάλιασε το χωριό, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη μεγάλη θυσία.

Ο Γιώργης Μαμαλάκης, γιος του Γιάννη Μαμαλάκη και της Αμαλίας Ψαθά, γεννήθηκε στα Αγκουσελιανά το 1907. Μετά τη στρατιωτική του θητεία βρέθηκε στον Πειραιά και δούλεψε στα βυρσοδεψεία. Πολύ γρήγορα εντάχθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα και δραστηριοποιήθηκε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Κοντά του ανέβηκαν στην Αθήνα τα αδέρφια του, Ανδρέας, Στέλιος και Αριστοτέλης.

Ο Γιώργης Μαμαλάκης αναδείχθηκε σε στέλεχος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Το 1932 συνελήφθη με τον νόμο για το «Ιδιώνυμο» και καταδικάστηκε σε 20μηνη φυλάκιση. Τον συνέλαβαν ξανά επί δικτατορίας Κονδύλη και εξορίστηκε στη Σύκινο. Οντας εξόριστος, ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 1935 (Ιούνης) με το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών και Αγροτών (εκλογικός συνδυασμός του ΚΚΕ).

Τον Δεκέμβρη του 1935 αμνηστεύτηκε και τον Μάρτη του 1937 ξαναπιάστηκε από τη δικτατορία Μεταξά, και κλείστηκε στην Ακροναυπλία. Οταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος οι Ακροναυπλιώτες κρατούμενοι, ανάμεσά τους και ο Γιώργης Μαμαλάκης, ζήτησαν να αποφυλακιστούν και να πάνε στο μέτωπο. Το καθεστώς Μεταξά όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά τους παρέδωσε δέσμιους στον κατακτητή το 1941.


Ο Γιώργης Μαμαλάκης μεταφέρθηκε με άλλους 500 κρατούμενους στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου στις 27 Απρίλη 1944 και την Πρωτομαγιά εκτελέστηκε στην Καισαριανή.

Ο αδερφός του, Αριστοτέλης, ο οποίος επίσης μνημονεύτηκε στην εκδήλωση, εντάχθηκε στο ΕΑΜ, πολέμησε μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και είτε σκοτώθηκε σε μάχη, είτε εκτελέστηκε στο Ρουφ από γερμανική περίπολο.

Η εκδήλωση έγινε στον κατανυκτικό χώρο που έχει διαμορφώσει στην είσοδο του χωριού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγκουσαλιανών - Παλαιολούτρων «Η Καμάρα». Πρόκειται για ένα ειδυλλιακό τοπίο στη συμβολή δύο μικρών ποταμών, σκεπασμένο με θεόρατα πλατάνια. Προηγήθηκε κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο του χωριού, από τις τοπικές αρχές, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και άλλους. Εκ μέρους της οικογένειας στεφάνι κατέθεσε ο νεαρός απόγονος, Δημήτρης Μαμαλάκης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής του ΑΠΘ, ιστορικός και συγγραφέας, ο οποίος καθήλωσε με την εξιστόρηση των γεγονότων λίγο πριν αλλά και μετά την απελευθέρωση της χώρας, καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα για το περιεχόμενο του πατριωτισμού στις μέρες μας.

Καθοριστική συμβολή στην εκδήλωση είχε ο ιστορικός ερευνητής Στέλιος Παπαδάκης. Το βιογραφικό του Γιώργη Μαμαλάκη παρουσίασε ο συνταξιούχος δάσκαλος Μιχάλης Κουρμουλάκης. Κείμενο της φιλολόγου και ερευνήτριας τοπικής Ιστορίας Αννας Μαρκουλιδάκη για τον Γιώργη Μαμαλάκη διαβάστηκε από την δημοσιογράφο Δήμητρα Σωτηριάδου. «Η Κρήτη και τα Αγκουσελιανά υπήρξαν η ζύμη που τον έπλασε, η Κοκκινιά και ο κόσμος της έχτισαν τον αγωνιστή», σημειωνόταν χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί, μεταξύ άλλων και από την εκπρόσωπο του Παραρτήματος Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ελένη Δραμιτινού.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα και καθήλωσε τους παρευρισκόμενους, ξεκίνησε με μια μαντινάδα από τον απόγονο της οικογένειας και λαουτιέρη Στρατή Μαμαλάκη και συνεχίστηκε με ριζίτικα τραγούδια, τα οποία συνόδευσε με τη φωνή και τη λύρα του ο Μιχάλης Παυλάκης.

Ο Λαογραφικός - Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Αρκάδι» χόρεψε σε κρητικούς σκοπούς και λαϊκά τραγούδια. Τέλος, το μουσικό συγκρότημα «Σχήμα λόγου» ταξίδεψε το κοινό με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Χρήστου Λεοντή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ