Πέμπτη 30 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Νεκρός και δεύτερος Αιγύπτιος στρατιώτης από ισραηλινά πυρά

Και δεύτερος στρατιώτης της Αιγύπτου, που είχε τραυματιστεί κατά την ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη Ράφα, εξέπνευσε το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να γίνουν δύο οι στρατιώτες της χώρας που σκοτώθηκαν κατά το ένοπλο περιστατικό που έγινε γνωστό τη Δευτέρα.

Αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας, μιλώντας στο κανάλι «Al Qahera News» ανέφερε ότι η συνοριακή συμφωνία του 2005 μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ καθορίζει τον περιορισμό της παρουσίας Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορά τους σε απόσταση 100 μέτρων βάθους, ενώ κατά μήκος του «Διαδρόμου Φιλαδέλφειας» από τη μεριά των συνόρων της Γάζας είχε την ευθύνη φύλαξης συνοριακή δύναμη της Χαμάς. Αυτό ίσχυε μέχρι τις 6 Μάη που ξεκίνησε ο ισραηλινός στρατός τη χερσαία επίθεση στη Ράφα.

«Η ισραηλινή επίθεση στον "Διάδρομο Φιλαδέλφεια" δημιουργεί συνθήκες πεδίου και ψυχολογίας που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και περιμένουμε ότι θα κλιμακωθούν και άλλο», ανέφερε η πηγή ασφαλείας στο αιγυπτιακό δίκτυο.

Χτες, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάχι Χανέγκμπι, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ελέγχει το 75% του «Διαδρόμου Φιλαδέλφεια» στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, εκτιμώντας πως θα διατηρήσει εκεί τον έλεγχο «όλο τον χρόνο». Πρότεινε να υπάρξει συνεργασία με τις αιγυπτιακές μεθοριακές αρχές, ώστε να καταπολεμηθεί το «λαθρεμπόριο όπλων» προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Αργότερα, Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι ο στρατός έχει πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο του Διαδρόμου. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε στρατιώτες επί του εδάφους σε όλο τον Διάδρομο αλλά ότι μπορούμε να τον ελέγξουμε και να αποκόψουμε τη γραμμή οξυγόνου που χρησιμοποιούσε η Χαμάς», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ