Πέμπτη 30 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος και εκπαιδευτές στην Ουκρανία συζητά η ΕΕ

Η Γαλλία δηλώνει υπέρ των επιθέσεων σε ρωσικούς στόχους, ενώ βρετανικοί πύραυλοι έχουν ήδη εκτοξευτεί στη Ρωσία

Εντείνονται διεργασίες για αποστολές «Δυτικών» εκπαιδευτών στην Ουκρανία (φωτ. Αμερικανός εκπαιδευτής με Ουκρανούς στρατιώτες τον Γενάρη του 2022, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή)

Ukrainian Defense Ministry Pre

Εντείνονται διεργασίες για αποστολές «Δυτικών» εκπαιδευτών στην Ουκρανία (φωτ. Αμερικανός εκπαιδευτής με Ουκρανούς στρατιώτες τον Γενάρη του 2022, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή)
Μεγαλώνει η υποστήριξη των κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για ουκρανικά χτυπήματα με «δυτικά» όπλα στη Ρωσία, ενώ συνεχίζεται και η συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο την απειλή επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας σε όλη την Ευρώπη.

Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα απαντήσει με αντίστοιχα χτυπήματα εναντίον «δυτικών» στόχων ακόμη και εκτός ουκρανικού εδάφους, ενώ δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικών αν απειληθεί «η ασφάλειά της».

Με φόντο τις σημαντικές εδαφικές απώλειες του Κιέβου και την πιθανότητα ήττας των ουκρανικών δυνάμεων και κατάρρευσης του μετώπου, στην προχτεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ συζητήθηκαν δύο θέματα που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου: Συζητήθηκε αν η Ουκρανία θα πρέπει να έχει την έγκριση να χρησιμοποιήσει τα «δυτικά» όπλα για να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος και αν τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να στείλουν τα δικά τους στρατεύματα στη χώρα για να επιταχύνουν την εκπαίδευση των Ουκρανών νεοσύλλεκτων - μια ιδέα που έθεσε πρώτος ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν.

Και στα δύο θέματα παραμένουν διαφοροποιήσεις εντός ΕΕ. Οπως τόνισε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, η άρση των περιορισμών στα «δυτικά» όπλα είναι «μια απόφαση που πρέπει να λάβει κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά. Είναι δική του ευθύνη. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει ένα κράτος να άρει αυτούς τους περιορισμούς». Ωστόσο η κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος εκτός Ουκρανίας και ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο επίθεση σε ένα μέλος ισοδυναμεί με επίθεση σε όλη τη «συμμαχία».

Προχτές, η Γαλλία, που έχει παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, προστέθηκε στις δυνάμεις που υποστηρίζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος (Πολωνία, Ολλανδία, Εσθονία, Λετονία, Φινλανδία, Βρετανία κ.ά.).

«Πρέπει να τους επιτραπεί να εξουδετερώσουν τις στρατιωτικές θέσεις απ' όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι, τις στρατιωτικές θέσεις από τις οποίες η Ουκρανία δέχεται επίθεση», τόνισε την Τρίτη το βράδυ ο Εμ. Μακρόν κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, έχοντας δίπλα του τον καγκελάριο Ολ. Σολτς.

«Αν τους πούμε ότι δεν έχετε το δικαίωμα να φτάσετε στο σημείο απ' όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι, στην πραγματικότητα τους λέμε, σας παραδίδουμε όπλα αλλά δεν μπορείτε να αμυνθείτε», συνέχισε, «αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πληγούν άλλοι στόχοι στη Ρωσία, ειδικά μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Ισχυρίστηκε ότι «δεν θέλουμε κλιμάκωση», όμως «αυτό που έχει αλλάξει είναι πως η Ρωσία έχει προσαρμόσει λίγο τις πρακτικές της» και «επιτίθεται στην Ουκρανία από βάσεις που βρίσκονται στη Ρωσία».

Το Κίεβο επισημαίνει ότι η Ρωσία συγκεντρώνει ανενόχλητη στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα για επιθέσεις στο Χάρκοβο και ότι ο περιορισμός οι ουκρανικές δυνάμεις να καταρρίπτουν αεροπλάνα που πετούν πάνω από ρωσικό έδαφος ή να χτυπούν εκτοξευτές πυραύλων και άλλους στόχους σε ρωσικό έδαφος διευκολύνει πολύ τη Μόσχα.

Οι τοποθετήσεις από Γερμανία και ΗΠΑ

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, εμφανίστηκε σχετικά πιο επιφυλακτικός από τον Μακρόν. «Η Ουκρανία έχει κάθε δυνατότητα να το κάνει αυτό, βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία «δέχεται επίθεση και μπορεί να αμυνθεί».

Εξήγησε ότι υπάρχουν κανονισμοί για τη χρήση όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία και ότι αυτό «πρέπει πάντα να είναι εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου». Αυτό έχει λειτουργήσει καλά μέχρι στιγμής, είπε ο Σολτς, και επισήμανε επίσης ότι η Γερμανία και η Γαλλία «έχουν διαθέσει διαφορετικά όπλα».

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο αντιστέκεται προς το παρόν στην πίεση να στείλει πυραύλους «Taurus» με βεληνεκές 500 χλμ., ενώ γενικά συνδέει τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία με αυστηρούς όρους χρήσης τους.

Στις ΗΠΑ εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για άρση των περιορισμών στη χρήση αμερικανικών όπλων, όπως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, να δηλώνει προχτές ότι «η Ουάσιγκτον παραμένει αντίθετη στη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία στις επιθέσεις της στη Ρωσία».

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει αυτή τη στιγμή. Δεν ενθαρρύνουμε ούτε επιτρέπουμε τη χρήση όπλων που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ για επίθεση στο εσωτερικό της Ρωσίας», είπε.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι στα μέσα Μάη, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε από το Κίεβο ότι η Ουάσιγκτον «δεν έχει ενθαρρύνει ή παράσχει τη δυνατότητα για πλήγματα εκτός Ουκρανίας, αλλά τελικά η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της σχετικά με το πώς διεξάγει τον πόλεμο».

Βρετανικοί «Storm Shadow» έχουν χτυπήσει ρωσικό έδαφος

Η Βρετενία έχει δώσει έγκριση στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους «Storm Shadow» για να επιτεθεί σε ρωσικές εγκαταστάσεις και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

«Υπάρχει ήδη προηγούμενο. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε προηγουμένως επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους "Storm Shadow" μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε στο «Bloomberg» ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «τους έχουν ήδη χρησιμοποιήσει».

Η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν θέτει περιορισμούς στη χρήση των όπλων που προμηθεύει στην Ουκρανία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επίθεση σε εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος, δήλωσε εξάλλου ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας.

«Δυτικοί» στρατιώτες εκπαιδευτές στην Ουκρανία;

«Εκτός από πυρομαχικά και αεράμυνα, δύο πράγματα μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να φτάσει στο σημείο καμπής για να κερδίσει τον πόλεμο: Αύξηση της εκπαίδευσης για Ουκρανούς μαχητές. Να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας της Εσθονίας, Χ. Πεβκούρ, μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Η Γαλλία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουκρανία για αποστολή εκπαιδευτών σε ουκρανικό έδαφος, τώρα που το Κίεβο πραγματοποιεί μαζική επιστράτευση και κατέβασε το ηλικιακό όριο στα 25 έτη.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ρ. Σικόρσκι, υποστήριξε ότι κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποκλείσει την επιλογή αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία. «Αφήστε τον Πούτιν να μαντέψει τι θα κάνουμε», είπε στην εφημερίδα «Gazeta Wyborcza».

Εξάλλου, ο Μπορέλ ανακοίνωσε μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας ότι η ΕΕ θα καθορίσει σύντομα νέους στόχους για την εκπαίδευση των Ουκρανών. Αρνήθηκε να αποκαλύψει αριθμητικά στοιχεία πριν αυτά είναι οριστικά, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει «αυξανόμενη συναίνεση για την αύξηση του επιπέδου».

Νωρίτερα ο Εσθονός υπουργός Αμυνας είχε πει ότι ο αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που εκπαιδεύονται από τις ευρωπαϊκές Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να αυξηθεί σε 100.000 από 60.000 που είναι σήμερα.

Ωστόσο, «δεν υπάρχει ξεκάθαρη κοινή θέση για την εκπαίδευση στρατευμάτων στην Ουκρανία», είπε ο Μπορέλ, δηλαδή το ζήτημα αν θα σταλούν «Δυτικοί» στρατιωτικοί στην Ουκρανία.

Στην Ανατολική Ευρώπη ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επισκέφτηκε χτες τη Μολδαβία, σε μια περίοδο που οξύνεται και εκεί η γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Στο Κισινάου ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με την Πρόεδρο, Μάγια Σάντου, και με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, δείχνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα που αντιμετωπίζει «επιχειρήσεις ρωσικής επιρροής», με το βλέμμα στην Υπερδνειστερία.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κισινάου και κατά μήκος του δρόμου από το αεροδρόμιο στην πόλη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που ανέγραφαν «Blinken go home» και «Δεν χρειαζόμαστε πόλεμο».

Τους τελευταίους 6 μήνες, τα «δυτικά» κράτη έστειλαν όπλα αξίας 500 εκατ. δολαρίων στη Μολδαβία, δήλωσε ο ηγέτης της «φιλορωσικής» αντιπολίτευσης Μπλοκ Νίκη, Ιλ. Σορ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η Δύση, όπως κάνει πάντα, δημιουργεί πλατφόρμες για πολέμους. Σίγουρα προετοιμάζουν τη Μολδαβία για αυτό», είπε.

Στη συνέχεια ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Πράγα για να παραστεί σε άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ