Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
«Ολοι βλέπουν την αξία της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»

Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας φουντώνει σε πολλά πεδία (φωτ. από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ τον Νοέμβρη στην Αγκυρα)
Το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας φουντώνει σε πολλά πεδία (φωτ. από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ τον Νοέμβρη στην Αγκυρα)
Νέες επισημάνσεις έγιναν για την αξία που οι ΗΠΑ - και όχι μόνο - αναγνωρίζουν στη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αυτήν τη φορά από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα Τζεφ Φλέικ, μετά και την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία, την Τρίτη από την τουρκική Βουλή, καθώς φουντώνει πολύπλευρα το παζάρι της «Δύσης» με την τουρκική αστική τάξη. Επίσης, χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν υπέγραψε και επίσημα το πρωτόκολλο ένταξης.

Λίγες ώρες μετά τη σχετική απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Φλέικ μιλώντας στο «Reuters» δήλωσε ότι «όλοι βλέπουν την αξία της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και της διαλειτουργικότητας που θα υπάρξει με τον εκσυγχρονισμό των F-16», αναφερόμενος σε ένα από τα «φλέγοντα» τον τελευταίο καιρό θέματα στη συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας και επιβεβαιώνοντας κι αυτός πόσο εντείνεται το αλισβερίσι των δύο πλευρών, δημόσια αλλά και παρασκηνιακά. «Υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που είχαν την ισχυρή πεποίθηση ότι πριν προχωρήσουμε με την πώληση των F-16, έπρεπε η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», είπε μεταξύ άλλων.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, κληθείς να απαντήσει σε ερωτήματα για τη «σημασία που έχει για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ η επικύρωση» έσπευσε να επαναλάβει πως «η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο - κλειδί για το ΝΑΤΟ», αλλά και πως «πιστεύουμε και ότι η Τουρκία θεωρεί τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ κρίσιμη, και έχουν υπάρξει απίστευτοι εταίροι στην ασφάλεια για την περιοχή, όχι απλά μέσω της Συμμαχίας (σ.σ. του ΝΑΤΟ) αλλά και εκτός αυτής. Και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να έχουμε μια στενή σχέση συνεργασίας με τους Τούρκους εταίρους μας». Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, είχε «τακτικές συζητήσεις» με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, αλλά και μια σειρά συναντήσεις με τον Ερντογάν, για να καταλήξει παραπέμποντας σε έναν «αριθμό κρίσιμων τομέων» όπου η Ουάσιγκτον προσδοκά ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Σημειωτέον, ειδικά για το θέμα των F-16 ο Πατέλ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «ο εκσυγχρονισμός του τουρκικού αεροπορικού στόλου» έχει «κρίσιμη σημασία για την ισχύ της Συμμαχίας, όπως και για την ενίσχυση της ασφάλειάς μας συνολικά».

Ολα αυτά ενώ το «Reuters» μετέδιδε χθες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε και επιστολή στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου για να προχωρήσει ειδικά η έγκριση της πώλησης νέων F-16, αλλά και του εξοπλισμού που η Αγκυρα ζητά για να αναβαθμίσει και αεροσκάφη τέτοιου τύπου που ήδη διαθέτει, συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων.

«Σύστημα Ναυσιπλοΐας Ανατολικής Μεσογείου» στα Κατεχόμενα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, παρέστη στην τελετή υπογραφής για την εγκατάσταση ενός «Συστήματος Υπηρεσιών Ναυσιπλοΐας Ανατολικής Μεσογείου», στην οποία τελετή συμμετείχαν ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ουνάλ Ουστέλ και ο «υπουργός Δημοσίων Εργων και Μεταφορών» Ερχάν Αρικλί.

Μεταξύ άλλων ο Ουράλογλου είπε ότι με το έργο αυτό «θα αυξήσουμε την επιρροή μας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας και θα παρακολουθούμε όλη τη ναυσιπλοΐα στις θάλασσες που περιβάλλουν την ΤΔΒΚ (σ.σ. "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", όπως η Τουρκία προκλητικά αποκαλεί το ψευδοκράτος) και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των χωρών μας. Επιπλέον, στο έργο που αναπτύσσεται με στόχο η ΤΔΒΚ να αποκτήσει ικανότητα υπό αυτήν την έννοια, θα εθνικοποιήσουμε ολόκληρη την υποδομή μας με το λογισμικό που θα αναπτυχθεί εντελώς εθνικά και θα εξασφαλίσουμε τεχνολογική ανεξαρτησία σε αυτόν τον τομέα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσδοκίες των ΗΠΑ για αξιοποίηση της «επιρροής» και του «βάρους» της Τουρκίας(2024-03-08 00:00:00.0)
Συγχαίρει την «αφοσίωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»(2024-01-25 00:00:00.0)
Νέα αξίωση του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους(2023-09-27 00:00:00.0)
«Κρίσιμη» η Τουρκία για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ(2023-04-05 00:00:00.0)
«Κρίσιμη» η σχέση με την Τουρκία σε «καθοριστική περίοδο»(2022-01-28 00:00:00.0)
«Ψήνονται» επαναπροσεγγίσεις για τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό(2022-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ