Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα αξίωση του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Στις προκλητικές αξιώσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους, που ξεδίπλωσε και στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προηγούμενη βδομάδα, επανήλθε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ότι πίσω από τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση για τη διπλωματία των «ήρεμων νερών», τα παζάρια με ΝΑΤΟική σφραγίδα μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας κρύβουν πολύ επικίνδυνες μεθοδεύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «αν θα γίνουν νέα βήματα για την περαιτέρω ενσωμάτωση» του ψευδοκράτους με τα υπόλοιπα «τουρκικά κράτη», ο Ερντογάν δήλωσε ότι στην επόμενη συνάντηση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, τόσο η Τουρκία, όσο και το Αζερμπαϊτζάν θα ήθελαν να προσκληθεί ο Πρόεδρος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (όπως ονομάζει το ψευδοκράτος η Αγκυρα).

«Θα γίνει μια συνάντηση στο Καζακστάν και ελπίζουμε ότι θα δούμε την ΤΔΒΚ ως μέλος - παρατηρητή σε αυτή τη συνάντηση», είπε ο Ερντογάν, ισχυριζόμενος παραπέρα ότι «η αναγνώριση της ΤΔΒΚ είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις χώρες που θέλουν να εξασφαλίσουν μόνιμη ειρήνη και ηρεμία στο νησί της Κύπρου».

Αφού ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι «δοκιμάσαμε όλους τους τρόπους για να βρούμε μια λύση (...) συμπεριλαμβανομένης της φόρμουλας της Ομοσπονδίας», επανέλαβε την απαράδεκτη θέση ότι «από εδώ και πέρα έχει γίνει σαφές πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Αγκυρας να βάλει το θέμα στο ευρύτερο παζάρι με ΗΠΑ και ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι «η αναγνώριση της ΤΔΒΚ θα αντισταθμίσει τα λαθεμένα βήματα που έγιναν από πολλά μέρη, ιδίως την ΕΕ».

Αναφερόμενος εξάλλου σε αυτό το ευρύτερο παζάρι, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συνδέσει την παροχή των αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με την επικύρωση από πλευράς της Αγκυρας της ένταξης της Σουηδίας στο NATO.

Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι εάν οι ΗΠΑ τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τα F-16, τότε και η Τουρκία θα τηρήσει τη δική της και η Εθνοσυνέλευση της χώρας θα επικυρώσει το σουηδικό αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν δεν παράλειψε επίσης να σχολιάσει τη δικαστική δίωξη που αντιμετωπίζει ο προβαλλόμενος ως «φιλέλληνας» Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Με φόντο την παραίτησή του από την προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Ερντογάν ανέφερε ότι ο Μενέντεζ είναι πλέον «εκτός κάδρου», πράγμα που είναι «επωφελές» για την Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε, τέλος, ότι η επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη, ενώ η δική του επίσκεψη στο Ισραήλ θα ακολουθήσει αργότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ