Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Στη Ραμάλα ο Σαουδάραβας διπλωματικός επιτετραμμένος

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες επισκέφτηκε χτες τη Ραμάλα Σαουδάραβας διπλωματικός απεσταλμένος που έχει διοριστεί ως πρέσβης της χώρας του στο Παλαιστινιακό Κράτος και γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Ναγιέφ αλ Σουντάιρι είναι παράλληλα πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ιορδανία.

Η διήμερη επίσκεψή του στη Ραμάλα, που ολοκληρώνεται σήμερα, πραγματοποιείται στο φόντο της ευρύτερης σύνθετης διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας, με σκοπό μία νέα «συμφωνία του Αβραάμ», με παράλληλη δρομολόγηση «εξελίξεων» στο Παλαιστινιακό.

Ο Σουντάιρι διορίστηκε τον Αύγουστο στη θέση αυτή και είναι η πρώτη του επίσκεψη στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής από το 1993, όταν υπογράφηκαν οι ισραηλινοπαλαιστινιακές «ειρηνευτικές» συμφωνίες στο Οσλο.

Ο Σαουδάραβας διπλωμάτης έδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς και στον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ Ριγιάντ αλ Μάλικι, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη του Ριάντ στην εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών και της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Σαουδάραβα διπλωμάτη «ιστορικό ορόσημο» που θα ενισχύσει και «θα αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε αδελφικές χώρες», καθώς και «θα ανοίξει προοπτικές συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, μιλώντας στην εφημερίδα «Times of Israel», μετέφεραν δηλώσεις Σαουδαράβων αξιωματούχων που υποστήριξαν ότι δεν δρουν ως «μεσάζοντες» μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ «αλλά ως εταίροι». Ανέφεραν δε πως η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει μία συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας υπό τον όρο ότι θα σταματήσουν οι μονομερείς ισραηλινές ενέργειες στη Δυτική Οχθη, όπως είναι οι ανεγέρσεις εποικισμών, οι στρατιωτικές εισβολές σε παλαιστινιακές πόλεις και οι επιθέσεις εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων, με αντάλλαγμα ανάλογες κινήσεις, όπως η πιθανή αναστολή των ερευνών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Κινήσεις Ισραηλινών υπουργών στον Περσικό Κόλπο

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Τουρισμού Χάιμ Κατζ, αξιοποιώντας τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού και την εκδήλωση που έχει προγραμματίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στο Ριάντ.

Ο Κατζ επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, μολονότι οι δύο χώρες δεν έχουν επίσημα διπλωματικές σχέσεις, με φόντο τα παζάρια για μια συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων των δύο χωρών, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ.

Το ίδιο 24ωρο έφτασαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ισραέλ Κατς και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας Γ. Μπλιτστάιν, οι οποίοι συνάντησαν τον Μοχάμεντ Τζαμίλ αλ Ραμάχι, διευθύνοντα σύμβουλο της εμιρατινής εταιρείας ανανεώσιμης Ενέργειας «Masda». Συζήτησαν την εφαρμογή συμφωνίας με την οποία η Ιορδανία θα δώσει ηλιακή ενέργεια στο Ισραήλ και θα πάρει σε αντάλλαγμα αφαλατωμένο νερό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ