Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΕΝΥΑ
Στρατιωτικό σύμφωνο με το βλέμμα στην Αϊτή

Λίγες βδομάδες μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Αϊτή και την Κένυα, υπογράφηκε στο Ναϊρόμπι 5ετές στρατιωτικό σύμφωνο ΗΠΑ - Κένυας, από τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, στο πλαίσιο των προετοιμασιών η Κένυα να ηγηθεί διεθνούς αποστολής επιβολής της τάξης στην Αϊτή, στο όνομα της «αντιμετώπισης» της δράσης εγκληματικών οργανώσεων και συμμοριών που λυμαίνονται τη χώρα.

Το στρατιωτικό σύμφωνο «θα ενισχύσει τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με την Κένυα», είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κενυάτη ομόλογό του, Α. Ντουάλε. Ο ίδιος ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κένυας που εξέφρασε τη βούληση να αναλάβει την ηγεσία μιας πολυεθνικής αποστολής στην Αϊτή, έναν χρόνο αφότου ο Αϊτινός πρωθυπουργός, Αριέλ Ανρί, απηύθυνε έκκληση για επέμβαση διεθνούς «ειδικής ένοπλης δύναμης» στη χώρα.

Τον Ιούλη η Κένυα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί μιας διεθνούς αποστολής στην Αϊτή, συμμετέχοντας με τουλάχιστον 1.000 αστυνομικούς ειδικά εκπαιδευμένους, εφόσον εξασφαλιστεί το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αναλάβουν σθεναρά το «οικονομικό και επιμελητηριακό κόστος βοήθειας» μιας πολυεθνικής αποστολής στην Κένυα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ