Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Κινητικότητα και διαπραγματεύσεις με άξονα την ένταση της καταστολής

Συνεργασία Γαλλίας και Ιταλίας για την ένταση της καταστολής απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες συζητούν οι δύο κυβερνήσεις, αλλά και η ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι αφίξεις τις τελευταίες βδομάδες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα με φόντο και την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

«Η απάντηση στο πρόβλημα αυτό είναι ευρωπαϊκή, πρέπει να δείξουμε συνοχή με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών. Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που αποβιβάζονται στη Λαμπεντούζα προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, προσθέτοντας ότι το μήνυμα προς τις αφρικανικές χώρες πρέπει να είναι: «Θα σας βοηθήσουμε αλλά πρέπει να μας επιτρέψετε να εξαρθρώσουμε τα δίκτυα των διακινητών».

Με γραπτή της ανακοίνωση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε ότι δέχεται με μεγάλο ενδιαφέρον τη γαλλική πρόταση συνεργασίας και ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο που ήδη ακολουθεί, για «ευρωπαϊκή λύση» του όλου θέματος.

Μακρόν και Μελόνι συναντήθηκαν χτες στη Ρώμη με βασικό θέμα το Μεταναστευτικό και τις «προτεραιότητες της οικονομίας», ενόψει της διάσκεψης Med 9 της επόμενης Παρασκευής στη Μάλτα και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, προχτές, στο Παρίσι ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, συναντήθηκε με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κ. Κολονά. Οπως υπογράμμισε ο Ταγιάνι, η Ρώμη είναι πάντα της άποψης ότι είναι λάθος οι απωθήσεις μεταναστών προς την Ιταλία από μέρους της γαλλικής αστυνομίας, στα σύνορα των δύο χωρών, στη Βεντιμίλια.

Παράλληλα, ο Ταγιάνι θα μεταβεί και στο Βερολίνο, για συνάντηση με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Θα προσπαθήσω να καταλάβω για ποιο λόγο η κυβέρνησή της χρηματοδοτεί ΜΚΟ που δρουν στην Ιταλία. Είναι κάπως περίεργο. Θέλει να έρχονται όλοι οι μετανάστες στην Ιταλία;», είπε ο Tαγιάνι, αναφερόμενος σε πλοία ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες από τη θάλασσα.

Η κυβέρνηση Μελόνι ετοιμάζεται να φτιάξει νέα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών και να αυξήσει το όριο φυλάκισής τους στους 18 μήνες.

Η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν προχτές ο πρώτος σταθμός της αποστολής του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μ. Σχοινά, στη Δυτική Αφρική, με στόχο να διαπραγματευτεί με τις χώρες προέλευσης μεταναστών και προσφύγων. Στη συνέχεια θα μεταβεί σε Γουινέα και Σενεγάλη.

Η αποστολή του ακολουθεί την ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για ένα σχέδιο 10 σημείων για τη Λαμπεντούζα, μεταξύ άλλων για ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, εντείνοντας τις κοινές προσπάθειες για καταπολέμηση της μετανάστευσης και «αντιμετώπισης» των αιτιών της μέσω ισχυρότερων «εταιρικών σχέσεων».

Παράλληλα, η Γερμανία σχεδιάζει να περικόψει στο μισό τη χρηματοδότηση που παρέχει στα κρατίδια για να καλύπτουν δαπάνες για την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων, στο πλαίσιο του «σφιχτού» προϋπολογισμού για το 2024, που αυξάνει μόνο τις «αμυντικές» δαπάνες.

Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στη Γερμανία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δύο κυβερνητικές πηγές είπαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι το Βερολίνο ενημέρωσε τα κρατίδια πως θα χορηγήσει το μέγιστο 1,7 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων το 2024, από 3,75 δισ. ευρώ που έδωσε φέτος.

Βρετανία: Υπέρ «τροποποιήσεων» στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους μετανάστες

Στο μεταξύ, στη Βρετανία, η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, δήλωσε ότι η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τους μετανάστες «δεν είναι προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εποχή μας», καθώς το Λονδίνο εντείνει την αντιμεταναστευτική του πολιτική.

Σε μια περίοδο που το Μεταναστευτικό βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και στις ΗΠΑ, η Βρετανίδα υπουργός βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για επαφές σχετικά με το θέμα. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζει να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αλ. Μαγιόρκας, και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Γκάρλαντ.

Στην ομιλία της στο American Enterprise Institute, η Βρετανίδα υπουργός αναμένεται να θέσει σε αμφισβήτηση τον ρόλο της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, που χρονολογείται από το 1951.

«Είναι ένα απίστευτο επίτευγμα για την εποχή του», θα πει, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που δημοσιεύονται στα βρετανικά ΜΜΕ, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι σήμερα, «70 χρόνια μετά, ζούμε πλέον σε μία τελείως διαφορετική εποχή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Μπρέιβερμαν θα υποστήριζε πως η Σύμβαση της Γενεύης «δίνει πλέον σε τουλάχιστον 780.000 άτομα το θεωρητικό δικαίωμα να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα». Η ίδια προσθέτει ότι είναι ευθύνη των πολιτικών ηγετών «να αναρωτηθούν αν η Σύμβαση για τους πρόσφυγες και ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύεται από τα δικαστήριά μας είναι προσαρμοσμένα στη σύγχρονη εποχή μας. `Η αν έχουν ανάγκη τροποποίησης».

«Το status quo, που επιτρέπει στους ανθρώπους να διασχίζουν ασφαλείς χώρες, και ακόμη και να κατοικούν σε ασφαλείς χώρες επί χρόνια, καθώς επιλέγουν τον προτιμώμενο προορισμό τους για να ζητήσουν άσυλο, είναι παράλογο και αστήρικτο», επισημαίνεται.

«Κανένα άτομο που εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκάφος από τη Γαλλία δεν διαφεύγει από άμεσο κίνδυνο. Κανείς από αυτούς δεν έχει "εύλογους λόγους" να εισέλθει παρανόμως στο έδαφός μας», επρόκειτο να υποστηρίξει η Βρετανίδα υπουργός.

Το 2023, περίπου 23.000 μετανάστες έχουν φτάσει στη Βρετανία μέσω της Μάγχης.

Ο βρετανικός νόμος απαγορεύει πλέον στους μετανάστες που έχουν εισέλθει παρανόμως στη χώρα να ζητήσουν άσυλο και προβλέπει την απέλαση των μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους ή προς τρίτες χώρες, όπως η Ρουάντα. Αλλά αυτό το τμήμα του σχεδίου της κυβέρνησης έχει μπλοκαριστεί από τη Δικαιοσύνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο η μεταναστευτική συμφωνία με την Ιταλία (2023-12-15 00:00:00.0)
Κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων θα δημιουργηθούν στην Αλβανία (2023-11-08 00:00:00.0)
Διεργασίες στη «δεξιά» ενόψει των ευρωεκλογών (2023-07-05 00:00:00.0)
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Μεταναστευτικό (2023-04-13 00:00:00.0)
Διεργασίες και παζάρια για «σταθεροποίηση» (2023-01-17 00:00:00.0)
Απειλεί με ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ιταλία (2017-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ