Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο η μεταναστευτική συμφωνία με την Ιταλία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή των διαδικασιών για την έγκριση, από μέρους του Κοινοβουλίου, της συμφωνίας με την Ιταλία για το Μεταναστευτικό.

Η συμφωνία που υπέγραψαν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός πρωθυπουργός, Ε. Ράμα, προβλέπει τη δημιουργία δύο κλειστών κέντρων για μετανάστες «χωρίς χαρτιά» στη βόρεια Αλβανία, στα οποία θα ισχύει η ιταλική νομοθεσία.

Οπως γράφει η ιταλική εφημερίδα «La Stampa», το αλβανικό δικαστήριο θα εξετάσει δύο προσφυγές κατά της συμφωνίας. Η πρώτη είναι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος και η δεύτερη βουλευτών που πρόσκεινται σε αυτό. Στις προσφυγές υποστηρίζεται, ότι η συμφωνία με την Ιταλία παραβιάζει το Σύνταγμα της Αλβανίας και τις διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα.

Ετσι, η επικύρωση της σχετικής συμφωνίας από το αλβανικό Κοινοβούλιο «παγώνει» μέχρι την απόφαση των ανώτατων δικαστών, για την οποία υπάρχει περιθώριο 3 μηνών.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, δήλωσε ότι «δεν ανησυχεί για την απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τη συμφωνία με την Ιταλία για το Μεταναστευτικό» και ότι «είναι μια υπόθεση νομικού χαρακτήρα η οποία θα λυθεί σχετικά σύντομα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ