Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Οδηγούν σε ραγδαία επιδείνωση της ζωής του λαού

Η κυβέρνηση της Αργεντινής του λαϊκιστή νεοφιλελεύθερου Χαβιέρ Μιλέι, της συμμαχίας «Η Ελευθερία προχωρά», ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα της λεγόμενης «θεραπείας σοκ» που θα σημάνουν δραστική επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, που ήδη το 40% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας.

Η μεγάλη υποτίμηση, κατά 50% και πλέον, του εθνικού νομίσματος της Αργεντινής, είναι το πρώτο μέτρο που θα χτυπήσει το λαϊκό εισόδημα, με την αναλογία να διαμορφώνεται στα 880 πέσος ανά δολάριο, από 391 που ήταν. Επίσης περιλαμβάνονται δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων από το κράτος στις τιμές της Ενέργειας και των δημοσίων συγκοινωνιών.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Λούις Καπούτο είπε: «Ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε. Η χρηματοδότηση του ελλείμματος αυτού οδηγεί σε προβλήματα. Αν το χρηματοδοτείς τυπώνοντας χρήμα το πέσο χάνει αξία. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα. Πρέπει να θεραπεύσουμε την εξάρτηση από τα δημοσιονομικά ελλείμματα», επέμεινε.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι όλα τα δημόσια έργα θα εκτελούνται από τον ιδιωτικό τομέα «καθώς το κράτος δεν έχει ούτε τα χρήματα ούτε τη χρηματοδότηση» και θα σταματήσουν να γίνονται διαγωνισμοί για τα έργα αυτά από το κράτος. Το αφήγημα της αντιλαϊκής κυβέρνησης που συνεχίζει από εκεί που έμειναν οι προηγούμενες φιλελεύθερες και «προοδευτικές» κυβερνήσεις είναι ότι ο λαός πρέπει να σφίξει τώρα το ζωνάρι για να έρθει η ανάπτυξη, μόνο που αυτή αφορά πάντα το κεφάλαιο και όχι τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ