Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Συνθήκη «ειρήνης» αν το Αζερμπαϊτζάν τηρήσει τα συμφωνηθέντα

Το Γερεβάν αμφισβητεί ξανά την «αξία» της Μόσχας ως «διαμεσολαβητή» στη σύγκρουση

Μια συνθήκη «ειρήνης» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μπορεί να υπογραφεί σύντομα, αν το Μπακού επιβεβαιώσει τις αρχές που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών των δυο κρατών, εκτίμησε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, αναφερόμενος κυρίως στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο με διαμεσολάβηση των Βρυξελλών.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία βρίσκονται «πιο κοντά από ποτέ» σε μια «ειρηνευτική» συμφωνία, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, από το Μπακού όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Αν το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαιώσει εκ νέου τις δεδομένες αρχές, μια ειρηνευτική συμφωνία μπορεί να υπογραφεί σύντομα», είπε και επανέλαβε τους βασικούς άξονες που είχαν συμφωνηθεί παλιότερα:

- Το άνοιγμα των περιφερειακών συγκοινωνιακών συνδέσεων, με παράλληλη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας των εμπλεκόμενων χωρών. Η Αρμενία ζητάει να έχει τον έλεγχο ενός δρόμου που θα συνδέει τον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν μέσω αρμενικού εδάφους (διάδρομος Ζαγκεζούρ) και όχι να δοθεί η «ασφάλειά» του στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στον διάδρομο Λατσίν, που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατηγορούνται από το Γερεβάν ότι δεν λειτούργησαν υπέρ των συμφερόντων της Αρμενίας και των Αρμενίων του Καραμπάχ.

- Η δεύτερη αρχή είναι η δημόσια αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με εκτάσεις 29.800 τ.χλμ. και 86.600 τ.χλμ. αντίστοιχα. Επιπλέον, η οριοθέτηση των συνόρων με βάση τους τελικούς χάρτες που δημοσιεύτηκαν πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

«Η χθεσινή ανταλλαγή αιχμαλώτων (σ.σ. την Τετάρτη) μας κάνει αισιόδοξους ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί σύντομα», πρόσθεσε ο Πασινιάν.

Η Αρμενία αμφισβήτησε ξανά τον ρόλο της Ρωσίας στη «διαμεσολάβηση» της σύγκρουσης, ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει ζητήσει απευθείας διαπραγματεύσεις, χωρίς διαμεσολαβητές. Οι επιτροπές των δύο κυβερνήσεων για τα σύνορα συναντιούνται το τελευταίο διάστημα, χωρίς σημαντική πρόοδο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του κοινοβουλίου της Αρμενίας σημείωσε: «Εχουν διαταραχθεί αρχές σχετικά με την ασφάλεια των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την παραμονή τους εκεί, καθώς επίσης όσα σχετίζονται με τον διάδρομο Λατσίν». Το Γερεβάν θεωρεί πολύ σημαντική τη συνέχεια της διαπραγματευτικής λογικής, που διαμορφώθηκε στις συναντήσεις σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ