Τρίτη 17 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Διεργασίες και παζάρια για «σταθεροποίηση»

Οι λιβυκές στρατιωτικές επιτροπές «5+5» - από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της ενδολιβυκής σύγκρουσης - συνεδρίασαν την Κυριακή στη Σύρτη της ανατολικής Λιβύης, παρουσία του Αμπντουλαγί Μπατάλι, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη χώρα, με στόχο την ολοκλήρωση ενός σχεδίου εργασίας για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων (Τούρκων στρατιωτικών και Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων, Ρώσων μισθοφόρων κ.ά.) και τη διαδικασία αφοπλισμού λιβυκών ένοπλων οργανώσεων. Ζητήματα βέβαια που τίθενται συνεχώς στο τραπέζι αλλά δεν προχωρούν, καθώς συνδέονται άρρηκτα με την ενδοαστική σύγκρουση στη Λιβύη και την παρέμβαση ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Το ίδιο 24ωρο συναντήθηκαν στο Κάιρο ο Πρόεδρος του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι, και ο Λίβυος στρατηγός και επικεφαλής του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυο τους συναντήθηκαν στη συνέχεια και με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, χωρίς να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Ανακοινώθηκε μόνο ότι συζήτησαν τη διαδικασία με στόχο τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

«Πρωτοβουλίες» και από την Ιταλία

Στο μεταξύ, την Παρασκευή μετέβη στην Αγκυρα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Ταγιάνι και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Ο Ταγιάνι δήλωσε ότι η χώρα του επιχειρεί να αναλάβει «ουσιαστικές πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική» και σε σχέση με τη Λιβύη, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να επισκεφτεί την Τυνησία, την Αίγυπτο και πιθανώς και την ίδια τη Λιβύη.

Ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» αναφέρει ότι η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι επιδιώκει τη «σταθεροποίηση» της Λιβύης και εργάζεται με στόχο μια διαμεσολάβηση ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο. Μια άλλη ιταλική εφημερίδα, η «Il Messaggero», υποστηρίζει ότι ο Ταγιάνι έχει αναπτύξει δράση για να πετύχει μια ευρύτερη συμφωνία των χωρών της Μεσογείου, η οποία συμφωνία να μπορέσει να οδηγήσει σε σταθεροποίηση της Λιβύης και να προωθήσει τον διάλογο της Τρίπολης με τη Βεγγάζη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ