Τρίτη 17 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ

Την υποστήριξη του Ιράν στη σταθερότητα, στην ειρήνη και την ακεραιότητα του Λιβάνου εξέφρασε το Σαββατοκύριακο από τη Βηρυτό ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ολοκληρώνοντας τριήμερη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας είχε επαφές με όλους τους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας και ηγετικά στελέχη πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα.

Μεταξύ άλλων ο Αμπντολαχιάν συνάντησε τον Λιβανέζο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί στη Βουλή η πολιτική διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου του Λιβάνου, κάτι που εκκρεμεί μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Μισέλ Αούν, στο τέλος Οκτώβρη.

Ο Ιρανός αξιωματούχος με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν το παλαιστινιακό ζήτημα, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Υεμένη και την κατάσταση στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Υεμένη ισχυρίστηκε πως η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες «για να συνεχιστεί η ηρεμία στη χώρα» και να τερματιστεί ο καταστροφικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει από το 2015. Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Λιβανέζο πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη διαπραγμάτευση για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την άρση των κυρώσεων σε βάρος του.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου στη χώρα και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Εξέφρασε ακόμη «ευγνωμοσύνη» για την υποστήριξη του Ιράν στην ολοκλήρωση της πολιτικής διαδικασίας στον Λίβανο. Χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας απευθύνοντας έκκληση για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους επειδή κάτι τέτοιο θα ωφελήσει όχι μόνο τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τον Λίβανο και ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Απεργία πείνας και εκτελέσεις στο Ιράν

Το ίδιο 24ωρο, στο Ιράν, ο Αμερικανός πολίτης ιρανικής καταγωγής Σιαμάκ Ναμαζί παραμένει φυλακισμένος πάνω από 7 χρόνια με την κατηγορία της κατασκοπείας. Χτες απηύθυνε έκκληση στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για να μεσολαβήσει να απελευθερωθεί ανακοινώνοντας παράλληλα πως προχωρά σε εφταήμερη απεργία πείνας.

Αντιδράσεις προκάλεσε νωρίτερα η εκτέλεση του Ιρανο-Βρετανού υπηκόου Αλιρεζά Ακμπάρι, στο Ιράν. Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στη θανατική ποινή υπό οποιαδήποτε περίσταση.

Στο μεταξύ, χτες, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «HRANA» (Human Rights Activists News Agency, «Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων») υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν μέσα στο τελευταίο τετράμηνο, στο Ιράν, τουλάχιστον 522 άνθρωποι στο περιθώριο αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται 70 ανήλικοι και 68 αστυνομικοί ή μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ