Τρίτη 17 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου

Τον θάνατο ενός 14χρονου Παλαιστινίου προκάλεσε χτες ξημερώματα η εισβολή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Ντεϊσέχ, που βρίσκεται κοντά στη Βηθλεέμ.

Η εισβολή των στρατιωτών έγινε υπό το συνηθισμένο πρόσχημα της αναζήτησης «υπόπτων τρομοκρατών». Η εμφάνισή τους στον καταυλισμό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις που αντιμετωπίστηκαν με εν ψυχρώ χρήση πυρός. Οι σφαίρες πέτυχαν τον 14χρονο έφηβο στο κεφάλι προκαλώντας τον θάνατό του σε ελάχιστα λεπτά.

Ανάλογες τρομοκρατικές έφοδοι του ισραηλινού στρατού κατοχής σε καταυλισμούς Παλαιστινίων στις πόλεις Καμπατίγια και Ναμπλούς είχαν ως αποτέλεσμα τη ρίψη πυρών από Παλαιστίνιους μαχητές κατά των δυνάμεων κατοχής με αποτέλεσμα την άμεση αποχώρησή τους δίχως συλλήψεις.

Ανάλογες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης οδήγησαν στις συλλήψεις 19 νεαρών Παλαιστινίων αλλά και της Ιταλίδας αγωνίστριας υπέρ των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, κατά την έφοδο στον καταυλισμό Ντεϊσέχ, Στεφανία Κονσταντίνι.

Από την αρχή του 2023 έχουν δολοφονηθεί από ισραηλινά πυρά 13 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες.

Αργότερα χτες βράδυ η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο φαίνεται να μιλά ο Ισραηλινός κρατούμενος Αβερά Μεγκίστου, που κρατείται ως όμηρος από το 2014. Ο Μεγκίστου, αιθιοπικής καταγωγής, ζητά από τον ισραηλινό στρατό να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του.

Μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε Τελ Αβίβ, Χάιφα και Ιερουσαλήμ κατά των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων την εξασθένιση των εξουσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου (με πρώτη την ακύρωση άσκησης ελέγχου για τη συνταγματικότητα των νόμων) και την ενίσχυση του κυβερνητικού ρόλου στην επιλογή και προαγωγή δικαστών.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, σχολιάζοντας την Κυριακή τις διαδηλώσεις, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε βαθιά πόλωση που μπορεί να διαιρέσει τον λαό προκαλώντας ανησυχία «σε πολλούς εντός Ισραήλ και στην εβραϊκή διασπορά».

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ πρότεινε την Κυριακή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να κρίνει ο λαός εάν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ