Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων θα δημιουργηθούν στην Αλβανία

Αυστηρότερα κατασταλτικά μέτρα αποφάσισε και η γερμανική κυβέρνηση

Χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στην Ιταλία και την ΕΕ για ένα καλύτερο αύριο και καταλήγουν στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Copyright 2023 The Associated

Χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στην Ιταλία και την ΕΕ για ένα καλύτερο αύριο και καταλήγουν στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Συμφωνία για τη μεταφορά μεταναστών χωρίς χαρτιά από την Ιταλία σε κέντρα κράτησης στην Αλβανία από την άνοιξη του 2024, υπέγραψαν προχτές στη Ρώμη η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, και ο Αλβανός ομόλογός της, Εντι Ράμα, εφαρμόζοντας μια πολιτική που είχε προταθεί αρχικά από την κυβέρνηση της Δανίας προς την ΕΕ.

Συνολικά στην ΕΕ εντείνονται τα μέτρα καταστολής κατά μεταναστών και προσφύγων, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για άσυλο, επιταχύνονται οι απελάσεις, επιβάλλονται έλεγχοι στα σύνορα. Χτες, οι Σουηδοί υπουργοί έστειλαν επιστολή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ ζητώντας την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας και την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής για επιστροφές μεταναστών.

«Είναι υψίστης σημασίας για την πρωταρχική μελλοντική ασφάλεια της ζώνης της ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το Σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο».

Οπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, «πρόκειται να δημιουργηθούν σε αλβανικό έδαφος δύο κέντρα για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών, με έξοδα της Ιταλίας. Η συνολική τους χωρητικότητα θα είναι 3.000 ανθρώπων, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξέταση αιτημάτων ασύλου και για ενδεχόμενη απέλαση. Η πρωτοβουλία δεν αφορά γυναίκες που κυοφορούν, ανήλικα και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες».

Η Μελόνι πρόσθεσε ότι «τη φύλαξη των κέντρων θα αναλάβει η αλβανική αστυνομία, ενώ στο εσωτερικό τους θα ισχύει η ιταλική νομοθεσία».

Τα κέντρα κράτησης θα δημιουργηθούν στη βόρεια Αλβανία, σε Σέντζιν και Γκιαντέρ, και στόχος είναι κάθε χρόνο να μεταφέρονται εκεί μέχρι 40.000 άνθρωποι, που έχουν ήδη αποβιβαστεί στον ιταλικό Νότο, ή διασώζονται εν πλω από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό. «Με τον τρόπο αυτό, θα αδειάσει σε ένα βαθμό και το νησί της Λαμπεντούζας», γράφει ο ιταλικός Τύπος, που σημειώνει ότι η ιταλική κυβέρνηση εμπνεύστηκε από τη συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας με τη Ρουάντα.

Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός, από τη μεριά του, υπογράμμισε τα «ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτισμικά και συγκινησιακά στοιχεία που συνδέουν τη χώρα μου με την Ιταλία», στην οποία έχουν μεταναστεύσει πολλοί Αλβανοί από τη δεκαετία του 1990. «Οταν η Ιταλία καλεί σε στήριξη, η Αλβανία απαντά. Θέλουμε να βοηθήσουμε στη διαχείριση, με λίγο μεγαλύτερη πνοή, της δύσκολης αυτής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιταλία», δήλωσε ο Ράμα.

Με τον τρόπο αυτό, η Ιταλία στέλνει σαφές μήνυμα ότι στηρίζει ακόμη πιο δυναμικά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, ή όπως δηλώνει η Μελόνι, «την επανένωση της Αλβανίας και των υπόλοιπων Δυτικών Βαλκανίων με την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η ΕΕ αναμένει περισσότερες πληροφορίες γι' αυτά τα κέντρα κράτησης της Ιταλίας στην Αλβανία, δήλωσε χτες εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Γερμανία: Αυστηρότερα μέτρα κατά μεταναστών και προσφύγων

Νέα μέτρα για την καταστολή μεταναστών αποφασίστηκαν και στη Γερμανία από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, και τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων μετά από μια μαραθώνια σύνοδο στο Βερολίνο που διήρκεσε ως τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο Σολτς, που συγκυβερνά με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, είπε ότι οι συμφωνίες θα συμβάλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου - ώστε να επιταχυνθούν αντίστοιχα και οι απελάσεις - και στον περιορισμό των κοινωνικών παροχών που καταβάλλονται στους αιτούντες άσυλο και θα χρηματοδοτηθούν από την κεντρική κυβέρνηση, δίνοντας κονδύλια στα κρατίδια.

Οπως τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, «έρχονται πάρα πολλοί» μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Τουρκία.

Μεταξύ Γενάρη και Σεπτέμβρη οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι κατά 73%, σε πάνω από 250.000, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Επιπλέον, περισσότεροι από 1 εκατ. Ουκρανοί έχουν φτάσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, οι οποίοι δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

Είχαν προηγηθεί μια σειρά νομοθετικών αλλαγών για να επιτραπεί η ταχύτερη απέλαση των αιτούντων άσυλο, για τιμωρίες των λαθρεμπόρων, καθώς και για ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας των αιτούντων άσυλο, με φόντο το διαχρονικό και επείγον πλέον ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στη Γερμανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικές απελάσεις μεταναστών προανήγγειλε ο Σολτς (2023-10-24 00:00:00.0)
Κινητικότητα και διαπραγματεύσεις με άξονα την ένταση της καταστολής (2023-09-27 00:00:00.0)
Ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα για πρόσφυγες και μετανάστες (2023-06-10 00:00:00.0)
Απόφαση για τους αιτούντες άσυλο (2019-03-22 00:00:00.0)
Εφοδος της αστυνομίας σε κέντρο μεταναστών και προσφύγων (2018-05-04 00:00:00.0)
Ανακοίνωσε την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα (2017-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ