Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Νέες επαφές Λάιτσακ για την επανέναρξη συνομιλιών

Συναντήσεις στην Πρίστινα είχε από προχτές το βράδυ ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, Μίροσλαβ Λάιτσακ, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί νωρίτερα. Αυτές γίνονται με φόντο επίμονα «εμπόδια» που συναντούν οι προσπάθειες της Ευρωένωσης και των ΗΠΑ να ξαναστηθούν τα παζάρια για τους όρους εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Ο διευθυντής του Γραφείου (της σερβικής κυβέρνησης) για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, υποστήριξε στο μεταξύ ότι ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι απέρριψε την πρόσκληση για διμερή διάλογο μεταξύ των κύριων διαπραγματευτών σε τεχνικό επίπεδο, ο οποίος κανονικά είχε προγραμματιστεί να γίνει χτες, στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων, ο Λάιτσακ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κοσοβάρικης κυβέρνησης Μπέσνικ Μπισλίμι, που εκτελεί και χρέη κύριου διαπραγματευτή της Πρίστινα στις συνομιλίες, σχολιάζοντας ότι η άφιξή του στην περιοχή έχει στόχο «να δώσει συνέχεια στην πρόσφατη συνάντηση (που έγινε) με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες και την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας για την "Οδό προς την Ομαλοποίηση" χωρίς καθυστέρηση ή προϋποθέσεις». Μάλιστα, ο Λάιτσακ έκανε χτες λόγο και για «επόμενα βήματα» που συμφωνήσαμε, χωρίς ωστόσο άλλες διευκρινίσεις ή λεπτομέρειες. Θυμίζουμε ότι η Συμφωνία για την οποία ΕΕ - ΗΠΑ επιμένουν από την άνοιξη ότι Σερβία - Κόσοβο συμφώνησαν, αποτελεί αντικείμενο διαφορετικών ερμηνειών από τις δύο πλευρές, ενώ σκληρό παζάρι μαίνεται ειδικά για τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας της Σερβικής Ενωσης δήμων και κοινοτήτων (που υποτίθεται πως θα διασφαλίζει έναν βαθμό αυτονομίας στους Σέρβους του Κοσόβου).

Την ίδια στιγμή, σε προεκλογική περίοδο μπήκε η Σερβία (17 Δεκέμβρη προκηρύχτηκαν πρόωρες προεδρικές εκλογές), με τον σημερινό Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να διαμηνύει ότι υπάρχει «ευκαιρία για την παρουσίαση διαφορετικών ιδεών, προγραμμάτων και πολιτικών (...) τα οποία όμως δεν πρέπει ποτέ να απειλήσουν τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβίας».

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ανα Μπρνάμπιτς, είχε σειρά επαφών στην Κίνα, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει και σε διεθνή οικονομική συνάντηση και συναντήθηκε με μεγαλοστελέχη διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων.

Η Μπρνάμπιτς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην «ασφάλεια» που χαρακτηρίζει τις επενδύσεις του κινεζικού ομίλου HBIS στον κλάδο του Μετάλλου (μεταξύ άλλων διαχειρίζεται μονάδες της «Steel Factory Smederevo»), εκφράζοντας ικανοποίηση μάλιστα επειδή ο HBIS έχει ξεκάθαρα σχέδια για πρόσθετες επενδύσεις (π.χ. σε «ενεργειακή απόδοση» και «πράσινη μετάβαση»), μεταξύ άλλων με στροφή στη χρήση υδρογόνου. Η Μπρνάμπιτς συναντήθηκε με εκπροσώπους πολλών κινεζικών εταιρειών, όπως η JD, εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που κατατάσσεται 52η στη λίστα με τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο, απασχολεί 520.000 άτομα και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες της Κίνας. Αλλες επενδύσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών της Μπρνάμπιτς ήταν και η δράση κολοσσών όπως η «Shanghai Fengling Renewable» στον χώρο των νέων μορφών Ενέργειας (έργο πράσινου υδρογόνου στο Bor), η εταιρεία BGI στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της βιοτεχνολογίας κ.τ.λ.

Κι άλλοι τουρκικοί εξοπλισμοί για την Πρίστινα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κοσοβάρος υπουργός Αμυνας, Εγιούπ Μακεντόνσκι, συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη της τουρκικής εταιρείας στρατιωτικού εξοπλισμού «Baykar», Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, συζητώντας μελλοντικά έργα και συνεργασίες.

Ο Μακεντόνσκι σχολίασε ότι τόσο η συγκεκριμένη εταιρεία όσο και η Τουρκία συνολικά ως χώρα έχουν εκφράσει επιθυμία για στενή συνεργασία με το Κόσοβο, αφού «η ισχυρή σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών μας θα συνεχιστεί».

Χαρακτήρισε την «Baykar» «τίτλο της στρατιωτικής τεχνολογίας» που συνέβαλε στο να ανεβάσουν οι κοσοβάρικες Ενοπλες Δυνάμεις (FSK) σε σύντομο χρονικό διάστημα τις ικανότητές τους.

Στις 17 Ιούλη η κοσοβάρικη κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αγόρασε drone Bayraktar TB-2 από την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ