Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ G7
Σταθερά στο προσκήνιο συμμαχίες και σχέδια με το βλέμμα στην Κίνα

Νέα ώθηση σε διεργασίες που φουντώνουν για την αναβάθμιση στρατιωτικών και επενδυτικών συμμαχιών του ευρωατλαντικού μπλοκ και «εταίρων» του απέναντι στην Κίνα και τους δικούς της εταίρους αναμενόταν να δώσει η συνάντηση που είχαν χτες στο Τόκιο οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και ΕΕ).

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είχε σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του, όπως αυτή με τον Ιάπωνα ΥΠΕΞ, Kamikawa Yoko, συζητώντας για «μία ευρεία γκάμα διμερών, περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων», μεταξύ άλλων «τη συνεχιζόμενη θετική ορμή της τριμερούς συνεργασίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας, μετά τη Σύνοδο που έγινε στο Καμπ Ντέιβιντ τον Αύγουστο».

Μεταξύ άλλων ξεχώρισε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Ιαπωνίας και Βρετανίας που, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», συμφώνησαν να βαθύνουν περαιτέρω τη στρατιωτική συνεργασία των χωρών τους, με ένα νέο σύμφωνο για την Ασφάλεια που θα επιτρέπει - σύμφωνα με την ίδια πηγή - οι Ενοπλες Δυνάμεις κάθε πλευράς να εμφανίζονται στην επικράτεια της άλλης για κοινές ασκήσεις.

Στο μεταξύ, εκ μέρους της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» IISS (International Institute for Strategic Studies), ο Ρ. Γουάρντ υποστήριξε ότι τα μέλη του G7 θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια ισορροπία ανάμεσα σε ένα προσεκτικό άνοιγμα προς την Κίνα και τη διατήρηση εγρήγορσης απέναντι στην απειλή που αντιπροσωπεύει σε Ασία - Ειρηνικό.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γίνει προσπάθεια προώθησης του διαλόγου για την Κίνα αυτήν τη χρονική στιγμή, είτε πρόκειται για τις ανησυχίες σχετικά με την Ταϊβάν, για τη συνέχιση της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής από τη Βόρεια Κορέα ή τον ταχύ εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων από την ίδια την Κίνα», ανέφερε.

Η δε Βαλερί Νικέ, από το Ιδρυμα για τη Στρατηγική Ερευνα, είπε ότι «το Κλίμα πάντοτε χρησίμευε ως "πρόσχημα" για την ανανέωση ή την προώθηση θετικών στοιχείων του διαλόγου με την Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ