Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κίεβο εντείνει τα χτυπήματα με ΝΑΤΟικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κριμαία

Αποχώρησε και τυπικά η Ρωσία από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανταγωνισμοί στην Κεντρική Ασία ξεχωρίζουν στα θέματα της Συνόδου των ΥΠΕΞ του G7

2023 Getty Images

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανταγωνισμοί στην Κεντρική Ασία ξεχωρίζουν στα θέματα της Συνόδου των ΥΠΕΞ του G7
Πέφτουν ένα ένα και τα τελευταία «φύλλα συκής» του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που οξύνεται καθημερινά μετά την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χθες η Ρωσία αποχώρησε και τυπικά από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) - η οποία έθετε όρια σε σημαντικές κατηγορίες συμβατικών ενόπλων δυνάμεων - κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «υπονομεύουν την ασφάλεια» με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Η CFE είχε υπογραφεί το 1990 και έθετε όρια σε κατηγορίες συμβατικού στρατιωτικού εξοπλισμού τον οποίο θα μπορούσαν να αναπτύξουν το ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας, με στόχο να εμποδιστεί μια ταχεία επίθεση της μίας πλευράς εναντίον της άλλης στην Ευρώπη.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη το 2007 και σταμάτησε την ενεργό συμμετοχή της το 2015. Τον περασμένο Μάη ο Πρόεδρός της, Βλ. Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα το οποίο κατήγγελλε τη Συνθήκη.

Οι ΗΠΑ και «σύμμαχοί» τους δεν έχουν επικυρώσει την επικαιροποιημένη CFE του 1999, συνδέοντας την επικύρωσή της με την εκπλήρωση, εκ μέρους της Ρωσίας, όρων σχετικά με τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ότι αυτή η σύνδεση είναι λάθος.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αποσύρθηκε επισήμως από τη Συνθήκη, που αποτελεί πλέον «Ιστορία». Σύμφωνα με τη Μόσχα, η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και το αίτημα ένταξης της Σουηδίας σημαίνουν πως η Συνθήκη είναι «νεκρή».

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε χθες την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη Συνθήκη CFE, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και «τα συμμαχικά κράτη - μέλη προτίθενται να αναστείλουν τη λειτουργία της Συνθήκης CFE για όσο είναι απαραίτητο».

«Η Ουκρανία θα παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας του G7»

Στο «δυτικό στρατόπεδο», οι ΥΠΕΞ των χωρών του G7 συνέρχονται από χθες (και μέχρι σήμερα) στο Τόκιο για να επαναδιατυπώσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, αλλά και για να συζητήσουν άλλες κρίσιμες περιοχές στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, από τον Καύκασο μέχρι την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Η κατάσταση στον Νότιο Καύκασο, με επίκεντρο τη σύγκρουση ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν, θα βρίσκεται επίσης στην ατζέντα, ενώ προβλέπεται τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Κεντρικής Ασίας, σε μια προσπάθεια του G7 να αντισταθμιστεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

«Η Ουκρανία είναι και θα παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας του G7», διαβεβαίωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, την ώρα που το Κίεβο ανησυχεί για την εμφάνιση μιας «χαλάρωσης» στην υποστήριξή του από τη «Δύση» και για τη συνεπακόλουθη καθήλωση σε έναν πόλεμο θέσεων και φθοράς. «Για παράδειγμα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού προς μια αντιαεροπορική ασπίδα για την Ουκρανία», πρόσθεσε η Μπέρμποκ.

«Αν η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία ατονούσε σήμερα, η Ρωσία θα εκμεταλλευόταν ανηλεώς το γεγονός αυτό, με τρομακτικές συνέπειες για τους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους. Αλλοι "παίκτες" σε άλλες περιοχές του κόσμου θα αντλούσαν επίσης αρνητικά συμπεράσματα», προειδοποίησε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Χθες οι υπουργοί Οικονομικών, Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ και η διαχειρίστρια του USAID έστειλαν επιστολή στο Κογκρέσο, ζητώντας την έγκριση του αιτήματος της κυβέρνησης Μπάιντεν για παροχή 11,8 δισ. δολαρίων προς άμεση δημοσιονομική στήριξη στην Ουκρανία, ως μέρος του συμπληρωματικού πακέτου εθνικής ασφάλειας του Προέδρου, το οποίο περιλαμβάνει στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια «που στοχεύει στη διατήρηση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σε μια εποχή παγκόσμιων προκλήσεων».

«Η άμεση δημοσιονομική στήριξη στην Ουκρανία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχία της στο πεδίο της μάχης να αντισταθεί στην παράνομη εισβολή της Ρωσίας, διατηρώντας τη λειτουργία της κυβέρνησης και της οικονομίας και επιτρέποντας στην Ουκρανία να εστιάσει τους πόρους της στην άμυνά της», αναφέρουν.

Με ΝΑΤΟικούς πυραύλους το χτύπημα στο ρωσικό ναυπηγείο

Την ίδια ώρα, το Κίεβο εντείνει τα χτυπήματα σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν συνολικά 17 τηλεκατευθυνόμενα drones της Ουκρανίας χθες τα ξημερώματα, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Τα 9 από τα drones καταστράφηκαν από συστοιχίες αντιαεροπορικών όπλων και άλλα 8 αναχαιτίστηκαν με τη χρήση μέσων ηλεκτρονικού πολέμου, διευκρίνισε το υπουργείο.

Νωρίτερα, ο Ρώσος κυβερνήτης της Σεβαστούπολης είχε αναφέρει ότι συντρίμμια κατέπεσαν στην οροφή σπιτιού σε χωριό κοντά στη Σεβαστούπολη, ενώ σύμφωνα με τον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο «Shot» ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις κοντά στις πόλεις Ναβαφεοντόροβκα και Σάκι, όπου βρίσκεται βάση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το λιμάνι της Σεβαστούπολης, βάση του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ουκρανικών επιθέσεων. Στις 13 Σεπτέμβρη ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στη δυτική Κριμαία, προκάλεσε ζημιές σε ένα ρωσικό υποβρύχιο και ένα αποβατικό.

Το Σάββατο οι ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν ναυπηγείο στην Κριμαία καταστρέφοντας ένα ρωσικό πλοίο. Προχθές το βράδυ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι ανακοίνωσε την «καταστροφή της ρωσικής κορβέτας "Askold"» μετά την «επιτυχημένη» πυραυλική επίθεση εναντίον ναυπηγείου στο Κερτς.

Ουκρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν βίντεο από την πυραυλική επίθεση του Σαββάτου, κατά την οποία το πλοίο του ρωσικού Στόλου Μαύρης Θάλασσας επλήγη από βομβαρδιστικά «Sukhoi Su-24» της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία εκτόξευσαν τουλάχιστον 3 πυραύλους Κρουζ βρετανικής κατασκευής «Storm Shadows» ή γαλλικής κατασκευής SCALP (πρόκειται για κοινό μοντέλο γαλλοβρετανικού πυραύλου).

«Πώς ήταν το Σαββατοκύριακό σας;», σχολίασε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία συνοδευόταν από τη φωτογραφία ενός πυραύλου SCALP.

Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι Ουκρανοί επιτέθηκαν εκτοξεύοντας 15 πυραύλους στο Κερτς και η αεράμυνα κατέρριψε 13 από αυτούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν στοχεύσει τη ρωσική αεράμυνα στην Κριμαία και σε περιοχές περιμετρικά της, ιδίως τις συστοιχίες των S-400 μεγάλου βεληνεκούς.

Η επιτυχημένη επίθεση κατά του «Askold» ενισχύει την προσπάθεια των Ουκρανών να παρεμποδίσουν τον έλεγχο της δυτικής Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία.

«Ατύχημα» σε ρωσικό καλώδιο ινών στη Βαλτική

«Ατύχημα» συνέβη σε ρωσικό καλώδιο οπτικών ινών κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα τον περασμένο μήνα, μόλις 28 χλμ. μακριά από τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία και υπέστη ζημιά, ανακοίνωσε η ρωσική κρατική εταιρεία «Rostelecom».

Η φινλανδική αστυνομία πιστεύει ότι η ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου «Balticconnector» προκλήθηκε από κινεζικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έσερνε την άγκυρά του κατά μήκος του βυθού, αλλά δεν έχει καταλήξει αν επρόκειτο για ατύχημα ή εσκεμμένη ενέργεια.

Σε ανακοίνωσή της η «Rostelecom» δεν σχολίασε τι προκάλεσε το «ατύχημα» στο καλώδιο οπτικών ινών, που συνδέει τον θύλακα Καλίνινγκραντ της Βαλτικής με την υπόλοιπη Ρωσία.

Ωστόσο, επεσήμανε την εγγύτητα του συμβάντος με τον κατεστραμμένο αγωγό φυσικού αερίου «Balticconnector», τόσο από γεωγραφική όσο και από χρονική άποψη.

Η φινλανδική αστυνομία, που ηγείται της έρευνας για τον αγωγό, έχει κατονομάσει το υπό σημαία Χονγκ Κονγκ πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «New Polar Bear» ως τον κύριο ύποπτο για την πρόκληση ζημιάς στον αγωγό φυσικού αερίου. Η Κίνα δήλωσε πρόθυμη να παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Το προηγούμενο διάστημα - στις 7 και 8 Οκτώβρη - υπέστησαν ζημιές άλλα δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική, που συνδέουν την Εσθονία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περισσότερα και πιο σύγχρονα όπλα θα παραδοθούν στα ρωσικά στρατεύματα (2024-05-02 00:00:00.0)
Για περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη «Δύση» καλεί η Πολωνία (2024-01-04 00:00:00.0)
Μεγάλη ουκρανική επίθεση με drones σε έξι ρωσικές περιοχές (2023-08-31 00:00:00.0)
Στρατιωτική κλιμάκωση με όπλα μεγάλου βεληνεκούς και σχέδια για F-16 (2023-05-20 00:00:00.0)
Απανωτά περιστατικά με ρωσικά και αμερικανικά μαχητικά στη Βαλτική (2023-03-22 00:00:00.0)
Ερωτήματα και σενάρια για τις εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στην Κριμαία (2022-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ