Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός εν μέσω ερευνών για διαφθορά

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε χθες, σε μια περίοδο που εξελίσσονται έρευνες για υπόθεση διαφθοράς σχετικά με υποψίες αθέμιτης επιρροής σε συμβόλαια που συνδέονται με το «πράσινο» υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου, μετάλλου το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών και είναι ουσιώδους σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση.

Οι έρευνες, στις οποίες παίρνουν μέρος περίπου 140 αστυνομικοί, αφορούν επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Publico». Ο Κόστα ανακοίνωσε την απόφαση σε τηλεοπτική δήλωση, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα, λέγοντας ότι η συνείδησή του ήταν «καθαρή».

Νωρίτερα οι εισαγγελείς κατονόμασαν τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα ως επίσημο ύποπτο και συνέλαβαν τον επικεφαλής του προσωπικού του Κόστα. Η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

«Επιβεβαιώνουμε ότι διεξήχθησαν έρευνες στο γραφείο του επιτελάρχη» του πρωθυπουργού, «όμως δεν σχολιάζουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης», ανέφερε το Γραφείο Τύπου του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού.

Ο Κόστα δήλωσε «απολύτως διαθέσιμος να συνεργαστεί» με το δικαστικό σύστημα, καθώς οι εισαγγελείς είπαν ότι ήταν επίσης στόχος έρευνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ