Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Για περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη «Δύση» καλεί η Πολωνία

Οι ρωσικές επιθέσεις στοχεύουν στην «αμυντική» βιομηχανία της Ουκρανίας, σημειώνει η Βρετανία

Copyright 2024 The Associated

Σε περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και σε ένταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας κάλεσε τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» η Πολωνία, σε μια φάση που κλιμακώνεται στο πεδίο η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με μαζικές πυραυλικές επιθέσεις τις τελευταίες μέρες τόσο σε ουκρανικό, όσο και σε ρωσικό έδαφος.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε χτες ότι τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να παραδώσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία για να στοχεύσει «θέσεις εκτόξευσης και κέντρα διοίκησης». Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έχουν παραδώσει μέχρι στιγμής στο Κίεβο η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

«Θα πρέπει να απαντήσουμε στην τελευταία επίθεση στην Ουκρανία με γλώσσα που ο Πούτιν καταλαβαίνει: Ενισχύοντας τις κυρώσεις ώστε να μην μπορεί να φτιάξει νέα όπλα με λαθραία ανταλλακτικά και δίνοντας στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα του δώσουν τη δυνατότητα να καταστρέψει εγκαταστάσεις εκτόξευσης και κέντρα διοίκησης», σημείωσε ο Σικόρσκι.

Την προηγούμενη μέρα και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, είχε καλέσει τους «Δυτικούς» «εταίρους» της χώρας του να απαντήσουν στα νέα ρωσικά χτυπήματα «επιταχύνοντας την προμήθεια πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας, μαχητικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών παντός τύπου, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, άνω των 300 χλμ.».

ΝΑΤΟικοί πύραυλοι με τόσο μεγάλο βεληνεκές θα δίνουν τη δυνατότητα στο Κίεβο για πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, αυξάνοντας τους κινδύνους για παραπέρα κλιμάκωση στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η Πολωνία είναι από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και πολιτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, με τη νέα κυβέρνηση της χώρας να δηλώνει ότι θα εντείνει την πολιτική υποστήριξη. Τον Δεκέμβρη ο νέος Πολωνός ΥΠΕΞ επέλεξε την Ουκρανία για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, όπου είπε ότι η «Δύση» πρέπει να «κινητοποιήσει» την οικονομία της για να εξοπλίσει το Κίεβο.

Στο μεταξύ, η ΕΕ πρόσθεσε τη ρωσική «Alrosa», τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής διαμαντιών στον κόσμο, καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλό της στον κατάλογο των κυρώσεών της. Η ΕΕ έχει επιβάλει απαγόρευση στα ρωσικά διαμάντια σε συντονισμό με το G7, το οποίο ανακοίνωσε παρόμοια απαγόρευση τον Δεκέμβρη.

Νορβηγία: Στέλνει F-16 στη Δανία για εκπαίδευση Ουκρανών

Στο μεταξύ, η Νορβηγία θα στείλει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Δανία προκειμένου να συμβάλει στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη χρήση τους, όπως ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Αμυνας.

Το Κίεβο ζητάει από πέρυσι να παραλάβει F-16 για να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία στον πόλεμο με τη Ρωσία, και η Νορβηγία έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει τη Δανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες στη δωρεά τέτοιων αεροσκαφών. Η νορβηγική Πολεμική Αεροπορία έχει αντικαταστήσει τα δικά της F-16 με αεροσκάφη F-35.

Η Νορβηγία έχει στείλει ήδη 10 εκπαιδευτές στη Δανία προκειμένου να συνδράμουν την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Μπιορν Αρίλντ Γκραμ.

Νέες επιθέσεις σε Μπέλγκοροντ και Ουκρανία

Καθημερινές έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι ουκρανικές επιθέσεις στη γειτονική ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Χτες τα ξημερώματα η Ουκρανία εκτόξευσε 12 πυραύλους και πολλά drones στη νότια περιοχή του Μπέλγκοροντ, ανέφεραν το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και οι τοπικές αρχές. Ο περιφερειακός κυβερνήτης δήλωσε ότι η κατάσταση «παραμένει τεταμένη».

Το περασμένο Σάββατο, 25 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά, σκοτώθηκαν στο Μπέλγκοροντ από ουκρανικές επιθέσεις. Προχτές, ακόμη ένα άτομο σκοτώθηκε και 7 τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, ένας πύραυλος καταρρίφθηκε χτες πάνω από τη θάλασσα κοντά στη Σεβαστούπολη στην Κριμαία, δήλωσε ο κυβερνήτης της. Η Σεβαστούπολη, η κύρια βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, είναι στόχος επανειλημμένων επιθέσεων του ουκρανικού στρατού.

Το δε Κίεβο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει περισσότερα από 300 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους διαφόρων ειδών σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία από την Παρασκευή.

Προχτές οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν το Κίεβο και το Χάρκοβο, όπου 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 130 τραυματίστηκαν, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές. Μια μέρα νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε ξεκαθαρίσει ότι το πολύνεκρο χτύπημα στο Μπέλγκοροντ «δεν θα μείνει αναπάντητο» και ότι η Μόσχα θα εντείνει τους βομβαρδισμούς.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε την Τρίτη 99 πυραύλους και οι 72 καταρρίφθηκαν, εκ των οποίων 10 υπερηχητικοί «Kinzhal», από τα συστήματα αεράμυνας «Patriot».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, δήλωσε ότι μετά τα πλήγματα αυτά «η Βρετανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία» το 2024, κυρίως με «νέες παραδόσεις» όπλων. Ο Σούνακ και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, συζήτησαν τηλεφωνικά «τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση, ιδιαίτερα την πρόοδο που σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα και τις επιτυχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, η οποία ενισχύθηκε με πυραύλους εδάφους - αέρος από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Το Λονδίνο ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την παράδοση περίπου 200 αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ουκρανία, καλώντας τους συμμάχους «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» για να υποστηρίξουν στρατιωτικά το Κίεβο.

Η δε Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, δήλωσε πως «με κάθε πύραυλο, ο Πούτιν δείχνει ότι θέλει να εξοντώσει την Ουκρανία» και «είμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού όσο μας χρειάζεται».

Οι ρωσικές επιδρομές στοχεύουν την ουκρανική «αμυντική» βιομηχανία

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν διαφορετικό στόχο από τον περασμένο χειμώνα, όταν στόχευαν ενεργειακές υποδομές.

Είναι «πιθανό» οι πρόσφατες επιθέσεις να έχουν στόχο την ουκρανική «αμυντική» βιομηχανία με χτυπήματα «μεγάλης εμβέλειας», αναφέρεται σχετικά.

Λόγω της έλλειψης προοπτικών για άμεσο τερματισμό του πολέμου, η Ουκρανία βασίζεται στη μακροπρόθεσμη παραγωγή όπλων στη χώρα, με αύξηση της εγχώριας παραγωγής πυρομαχικών και drones προκειμένου να εξαρτάται λιγότερο από τις «δυτικές» παραδόσεις.

Αλλά και πολεμικές βιομηχανίες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ επενδύουν σε άνοιγμα της παραγωγής τους στην Ουκρανία.

Η ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναγνωρίζει «την αυξανόμενη σημασία της παραγωγής όπλων στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου πολέμου», αναφέρεται στην ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Ζαλούζνι, είχε δηλώσει ότι οι συνέπειες των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων θα ήταν «καταστροφικές» εάν οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν απωθηθεί.

Χτες, στο μεταξύ, Ρωσία και Ουκρανία ανακοίνωσαν την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την επιστροφή 248 αιχμαλώτων, ενώ και ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 Ουκρανοί αιχμάλωτοι επέστρεψαν από τη Ρωσία.

1.000 πυραύλους «Patriot» θα προμηθευτούν ευρωπαϊκά κράτη

Συνεχίζοντας τις πολεμικές προετοιμασίες, ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ προχωρούν σε μια μαζική παραγγελία πυραύλων «Patriot».

Οπως ανακοίνωσε χτες το ΝΑΤΟ, ο βραχίονας προμηθειών του θα υποστηρίξει μια ομάδα χωρών - μελών, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας, με μια σύμβαση αγοράς έως και 1.000 πυραύλων αεράμυνας «Patriot».

Το ΝΑΤΟ ανέθεσε ένα συμβόλαιο παραγωγής και παράδοσης στην COMLOG, μια κοινοπραξία μεταξύ της «Raytheon» και της MBDA, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή των πυραύλων θα επεκταθεί.

«Η ενοποιημένη πολυεθνική προμήθεια, στο πνεύμα της European Sky Shield Initiative (ESSI), προσφέρει οικονομίες κλίμακας και υποστηρίζει την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας νέων πυραύλων GEM-T για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης», αναφέρει σε σχετική δήλωση το ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ